Wybór kombi do 30/35k

26 Paź 2025, 15:59

Witam

Od dłuższego czasu rozglądam się za niedrogim kombi w benzynie, najlepiej jak najprostszym konstrukcyjnie kosztem wrażeń z jazdy.

Obecnie zawęziłem obszar poszukiwań do:

Ceed II 1.6 gdi
Auris 1.6 Valvematic
I30 1.6
Megane 3 1.6

+ trochę na przekór, że ma to być wolnossak - Tipo 1.4 T-jet.

Teraz pytanie do Was. Które z tych aut byście polecili?
Około 12-15 kkm rocznie. Dziennie do 15-20 km z czego tak na prawde jest to kilka kursów po 3-4 km. Stąd odrzucam w ogóle diesle.
Nie zależy mi na wielkich osiągach a bardziej na komfortowym i jak najtańszym w utrzymaniu aucie.

Będę wdzięczny za pomoc w wyborze.
benshot
Nowicjusz

26 Paź 2025, 18:17

Najprościej i najmniej problematycznie z wolnossaków - auris.
i30 też spoko ale 1.6 mpi naprawdę jest bardzo mało

t-jet konstrukcyjnie to prosty silnik i tani w ewentualnych naprawach nooo ale tipo jeśli chodzi o jakość wykonania, szczególnie wnętrze tyłka nie urywa. Musiałbyś sam sprawdzić ale auris jest wyraźnie fajniejszy pod tym względem (ale ma gorszy stosunek cena/rocznik więc trzeba pomyśleć co jest dla ciebie istotniejsze).

Z opcji na które możesz zerknąć
Jak masz jakiegoś blisko to seat exeo 1.6, swoją drogą popatrz też na altea xl
Octavia 1.6/102 - największy bagażnik ale gaz nie zaszkodzi bo silnik najmniej ekonomiczny z wolnossących 1,6 na rynku (to samo co w exeo)
Chevrolet cruze 1.6/1.8
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev

27 Paź 2025, 08:52

Jako były użytkownik Aurisa i Tipo to
jak miałbym wybierać Aurisa 1,6 to brał bym Tipo 1,4t :ok:
Za około 35k można wybierać i przebierać, opcje droższe (jaką miałem) wnętrzem w stosunku do Aurisa nie mają czego się wstydzić. Fiat jest mniej stabilny mechanicznie ale nie posiada żadnych gówienek typu miękka hybryda albo coś tam. O wiele przyjemniejsza jazda w trasach bo ciszej niż w Auris.
Skrzynia papierowa ale ujdzie. Jest dwumasa potrafi być głośna ...ale nie trzeba z nią na siłe walczyć bo nowa może być głośniejsza :ok: na szczęście jest tania.

A jak miałbym zastąpić Aurisa 1,6 i Fiata 1,4t Aurisem :mrgreen: to wyłącznie hybryda i roczniki FL. Tylko że budżet za mały.

I zapomniałem Tipo nie rdzewieje :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Paź 2025, 09:30

Tipo gorsze w środku od Aurisa? Serio? Jak już to bym je postawił na równi.

Dla mnie Auris 1 gen z wolnossakiem to auto wciąż poprzedniej epoki, stabilne mechanicznie ale generalnie nic innego nie reprezentuje. Tipo chociaż cichszy i pojedzie lepiej.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

27 Paź 2025, 09:38

galakty napisał(a):Dla mnie Auris 1 gen z wolnossakiem to auto wciąż poprzedniej epoki, stabilne mechanicznie ale generalnie nic innego nie reprezentuje.

ale tu jest mowa o aurisie 2
franccc
Stały forumowicz

27 Paź 2025, 09:58

A sorry ;) Ale wciąż wolałbym tego Tipo z Tjet, Auris jak szybki pisze jedynie w hybrydzie się broni moim zdaniem.
galakty
Forumowicz VIP

27 Paź 2025, 11:09

Jak coś to nie brałem pod uwagę aurisa1 tylko 2ke.
Auris1 to odczuwalnie stare auto wewnątrz a do tego lipa z bagażnikiem bo bateria ev wystaje.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Lis 2025, 11:51

Panowie po dłuższym researchu zdałem sobie sprawę, że budżet na zbyt wiele w autach benzynowych mi nie pozwala.
Stąd Auris, tym bardziej w hybrydzie odpada.

Ten T-jet był troszkę na przynętę, jak wspomnialem raczej chce uniknac uturbionego auta.

W ogolnym rozrachunku zostaje mi tutaj Ceed II/I30 z 1.4 benzyniakami (czy są wieksze roznice miedzy mpi a cvvt? Czy to w zasadzie ten sam silnik?)
I Megane III 1.6.

Pytanko czy ktos uzytkowal w/w autka, jak I30 ma sie do Ceed'a? Troche ubozszy brat blizniak?
Na co zwrocic uwage przy ewentualnych ogledzinach koreancow/francuza?

Dzieki i bede informowal o dalszych postepach :)
benshot
Nowicjusz

14 Lis 2025, 13:00

i30 i Ceed to praktycznie to samo, ale nie da się ukryć że jakoś Ceed jest pozycjonowany "wyżej", dla mnie też lepiej wygląda.

1.4 100KM trochę muł będzie, o zgrozo wolałbym hybrydę w tym przypadku :ok:

Megane 3 też ok, silnik pancerny.
galakty
Forumowicz VIP

14 Lis 2025, 13:08

Jestem swiadomy mulowatosci tych silnikow.
Jasne, bedzie przykro ze nie da sie nim depnac raz na jakis czas ale jako ze to bedzie jedyne auto w rodzinie, 95% czasu uzytkowane w miescie, w dodatku z zona, ktora raczej nie zwraca uwagi, ze po kilku godzinnej jezdzie wypadaloby chwile odczekac przed zgaszeniem silnika to dla mojego portfela lepiej zostac przy podstawowym silniku.
Z tego co udalo mi sie poczytac na forach zarowno koreanczykow i francuzow, te silniki sa mulowate ale do przemieszczania sie z punktu a do b wystarczy a tak na prawde do tego ten samochod ma sluzyc bez zbednego drenowania portfeli.

Domyslam sie, ze nie znajde - tym bardziej na forum motoryzacyjnym - wielu zwolennikow mojej teorii na temat aut ale dla mnie to jest tylko i az element przemieszczania sie z miejsca na miejsce, w ktorego trakcie nie oczekuje jakichkolwiek fajerwerkow.

Brutalnie ale - wole miec nude ale taniej niz doplacac za frajde z jazdy.
benshot
Nowicjusz

14 Lis 2025, 13:22

Ale turbo jeżdżone po mieście nie musi być chłodzone :D
Tak samo po dłuższej jeździe, to się tyczy tylko pałowania po autostradach i zjeździe na siku.

Dla mnie to 1.4 już w HB i dwójce osób nie daje rady, załadowane kombi to będzie dramat. Ale poza tym ok.
galakty
Forumowicz VIP

14 Lis 2025, 13:24

Ale ja właśnie o tym palowaniu po autostradzie pisze :) nie mam na myśli tych kilku km przerzutów.
Niestety "nam" udało się już jedna turbinę zajechać.
benshot
Nowicjusz

14 Lis 2025, 13:29

Dobra niereformowalna jednostka, bierz tego MPI :ok:
galakty
Forumowicz VIP

14 Lis 2025, 14:00

niereformowalna jednostka

W sensie, ze ja ? :D
benshot
Nowicjusz

14 Lis 2025, 15:08

W sensie daj sobie spokój z tymi zamulaczami. Wydasz 30k na auto i pierwszą twoją myślą po przekręceniu kluczyka będzie wkurvienie, że to wcale nie jedzie.
Tjet to nie jest prom kosmiczny tylko najprostszy turbobenzyniak jaki tylko może być. Ile ta turbina kosztuje? 1700 nówka sztuka a przecież wytrzyma 200 tysięcy kilometrów.
A zostając już nawet przy i30/ceed to lepszym wyborem no to 1.4 będzie diesel, bez znaczenia czy 1.4 czy 1.6, obydwa udane, obydwa trwałe. Oczywiście zepsuć się może ale nie musi a nie dość że taniej kupisz niż benzyniaka to jeszcze na paliwie zaoszczędzisz
franccc
Stały forumowicz