Wybór samochodu z 3 modeli

02 Lip 2026, 09:52

Witam,
Proszę o poradę w sprawie samochodu dla żony, nie jestem bardzo obeznany w tym temacie dlatego zwracam się do Was.

Żonie podobają się 3 różne samochody:
Honda Civic X 2017-2021
Renault Clio 2019-2025
Ford Puma II 2019-

Budżet na samochód to 55-65k

Żona dziennie robi około 50/60km, głównie do pracy i z pracy, czasami jeszcze wjeżdża w miasto na jakieś zakupy, droga z domu do pracy to tak na prawdę prosta droga Łańcut - Rzeszów, nie musi wjeżdżać w głąb Rzeszowa.

W przypadku Hondy patrzymy na roczniki 2019-2021, z przebiegiem poniżej 70/80k km, oraz silnik 1.0 benzyna.
W przypadku Clio oraz Pumy patrzymy od roczników 2021/2022 z przebiegiem poniżej 50k km.

Jakie macie zdanie na ten temat? Czy warto szukać samochodów tych, które wymieniłem, czy może macie jakieś inne propozycje warte uwagi, w tym przedziale cenowym?
Gdzieś kiedyś słyszałem że Honda rewelacyjna ponieważ to jest japoniec. Pytanie czy w dalszym ciągu jest trafne i ile w dzisiejszych japońcach, Japonii.

Z góry dziękuję za pomoc i jestem otwarty na rozważenie innych poleceń.
essapezet
Nowicjusz

02 Lip 2026, 10:57

Żona użytkowała Renault Clio III i Clio IV .Oba pojazdy zakupione w salonie. Użytkowane przez 7 lat.Sprzedane z przebiegiem 42-45 tyś. km.Podczas użytkowania nie było usterek technicznych .Jedyne co wymieniano to pióra wycieraczek.Jak na codzienne dojazdy do pracy auta sprawowały się super co więcej w obu samochodach akumulatory wytrzymały ten okres użytkowania z zastrzeżeniem że przed zimą i po zimie zawsze je doładowałem z uwagi na krótkie odcinki jazdy.Samochody proste w obsłudze i niezbyt wymagające.Co do Japończyków to aktualnie w użytkowaniu żona ma Toyota Yaris Cross 1,5 /125kM benzyna ..co to za Japończyk produkowany we Francji i w Polsce.Japonczykiem to był mój Mitsubishi ASX w całości wyprodukowany w Japonii , a do Polski dostarczono go statkiem .Ale to dawne czasy.W przypadku Japonczyków płacisz głównie za markę i znaczek z logo Toyoty lub Hondy.
Acer66
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 07 06 1959
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Toyota Cross 1,5 ,Pb/125kM
Silnik: 1,5 /125KM /M15A-FKS
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2020

02 Lip 2026, 11:11

essapezet napisał(a):W przypadku Hondy patrzymy na roczniki 2019-2021, z przebiegiem poniżej 70/80k km, oraz silnik 1.0 benzyna

Odpuśccie ten silnik, ma duże problemy z rozrządem. Jak już to 1.5 turbo, ale ten też nie jest idealny, chociaż bardzo fajnie jedzie.

essapezet napisał(a):Renault Clio 2019-2025

1.0tce + fabryczne lpg i ciężko będzie to pobić pod względem ekonomii jazdy.
essapezet napisał(a):Ford Puma II 2019

EB z niskim przebiegiem powinien pojeździć. Ale ogromna utrata wartości...
hoderi145
Zaawansowany

Auto: Cupra
Silnik: 2.0tsi 204km 4Drive
Skrzynia biegów: Automatyczna

02 Lip 2026, 11:23

Bardzo dziękuję, Pumę odpuścimy, skłonimy się w stronę Clio z tym silnikiem + jakimś fajnym przebiegiem. A tak zapytam jeszcze pod względem awaryjności, Clio może zapewnić "spokój wydatkowy" pod względem usterek? Nie chodzi mi o rzeczy które trzeba robić regularnie.

I zapytam tak dla siebie jeszcze, bo kiedyś po głowie chodził mi Civic X właśnie z tym silnikiem z turbo 1.5. Napisałeś że jeździ fajnie ale nie jest idealny, jak mam to rozumieć? Chodzi że nie jest idealny pod względem ekonomii jazdy czy np. jeśli chodzi o trwałość i awaryjność? Tam rozrząd chyba już na łańcuchu jest.
essapezet
Nowicjusz

02 Lip 2026, 11:56

Przy turbo jednostkach może być super albo kiepsko, zależy jak trafisz i jak kto dbał.

Generalnie TCe są całkiem spoko.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019

02 Lip 2026, 12:00

Już widzę że następna osoba się wypowiada o 1.0Tce pozytywnie. Pewnie w tę stronę pójdziemy :)

A jakbyście mieli polecić coś od siebie w tym przedziale cenowym 65k max, na takie dojazdy i ekonomiczne to co byście wymienili? Również Clio?
essapezet
Nowicjusz

02 Lip 2026, 12:09

W porównaniu do Hondowskiego i Fordowskiego to tak, w porównaniu do starych poczciwych MPI to nie :mrgreen:

Z małych aut najlepiej wypadnie Yaris w hybrydzie.
galakty
Forumowicz VIP

02 Lip 2026, 13:29

essapezet napisał(a):A jakbyście mieli polecić coś od siebie w tym przedziale cenowym 65k max, na takie dojazdy i ekonomiczne to co byście wymienili? Również Clio?

My w rodzinie w sumie zrobiliśmy tym 1.0tce z gazem ponad 150 tys w Daciach i nic się nie działo. Na forum Renault/Dacia też zbiera bardzo dobre opinie. Jak się coś psuje to zwykle drobnostki typu zacięcie się termostatu, albo pompa wody wyje, czy tam jakaś listwa wtryskowa lpg rzuci błąd. Jak nie clio, to jeszcze captura z tym silnikiem polecam.

Yaris ok, dla napędu - Dla niczego więcej. Najlepiej się przejechać jednym i drugim i zdecydować. Jeszcze może jakiś Stonic, albo jakiś hyundai i20 z 1.2 wolnossącym powinien być bezpieczny, ale tutaj totalny brak dynamiki.
hoderi145
Zaawansowany

02 Lip 2026, 17:58

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, najprawdopodobniej skusimy się na Clio 1.0tce z lgp. Przy okazji dzięki Waszym komentarzom utwierdziłem się w przekonaniu że mój znajomy mechanik jest takim mechanikiem jak ja astronautom. Polecał Honde Civic X 1.0 mówiąc że super auto bez wad (a tu już się dowiedziałem że tam jest pasek rozrządu który lubi się kąpać w oleju), a krytykował Clio mówiąc że on tego auta by nawet pod uwagę nie brał...
Także dziękuję wszystkim za odpowiedzi :D
essapezet
Nowicjusz

02 Lip 2026, 18:32

Osobiście dałbym sobie spokój z tym silnikiem, mieliśmy w pracy Dacię, jeździłem wiele razy na minuty Clio, dziwne jedzie, brzmi dennie i ma słabą wydajność.
Poszukać zwykłe 1,4-1,6 zamiast tych 3 cylindrówek taka moja rada :ok:
Paczkowski
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 1984
Przebieg/rok: 14tys. km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

02 Lip 2026, 18:45

Taaa na pewno silnik który ma 160NM od 2000 RPM będzie gorzej jechał od 150NM przy prawie 5000 RPM...

Kultury pracy nie ma super, ale na co dzień przyjemniej jedzie od 1.4-1.6 MPI
galakty
Forumowicz VIP

02 Lip 2026, 19:40

Spoko, to ciekawe czemu sam nie kupiłeś auta z silnikiem 1.0 t-gdi, tylko normalne r4?
Paczkowski
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 1984
Przebieg/rok: 14tys. km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

02 Lip 2026, 22:54

Owszem 1.0 tce ma kulturę pracy na poziomie diesla sprzed nastu lat, ale jest totalnie bezawaryjny i w aucie pokoju Clio sprawdza się dobrze pod kątem dynamiki. Te 100 koni chce jechać w tych 3 cylindrach, w odróżnieniu od wolnossących 1.4-1.6, które trzeba wysoko kręcić żeby jechały, a wtedy zapomnij o ekonomii.

A Pan wyżej wyskakuje z jakimś 1.0 t-gdi jak my tu o tce mówimy - Który notabene jest najbardziej pancernym i najprostszym silnikiem 3 cylindrowym na rynku i żadna subiektywna opinia tego nie zmieni.
Tyle w temacie i powodzenia w poszukiwaniach :ok:
hoderi145
Zaawansowany

03 Lip 2026, 08:07

Paczkowski napisał(a):Spoko, to ciekawe czemu sam nie kupiłeś auta z silnikiem 1.0 t-gdi, tylko normalne r4?

R4 Turbo, nie MPI :lol:
galakty
Forumowicz VIP