Wycięty katalizator w OPLU OMEGA

07 Lis 2011, 01:36

Ostatnio pojechałem do mechanika bo mi przerdzewiała rura pomiędzy tłumikami w okolicy katalizatora. Mechanik doszedł do wniosku że i katalizator jest padnięty i lepiej żeby go wyciąć i wspawać rurkę. Tak też zrobiłem i teraz jeżdżę bez niego. Auto dostało kopa ale mam pytanie. Czy taka jazda bez katalizatora nie ma negatywnych skutków w spalaniu benzyny ( tz. czy auto nie będzie paliwo więcej benzyny)?
Tomek potrzebuje naszej pomocy! Bez niej umrze
Pomóżmy Tomkowi.Podarujmy mu płuca
MotoMaxx
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrosław
Auto: Audi, Opel, VW

01 Gru 2011, 15:44

Z tego co sie orientuje to nie. Bardzo duza roznice odczules w przyspieszeniu? Bo napisales ze dostalo autko kopa, jestem ciekw jak to jest w praktyce ;p bo w teorii sie orientuje
Wiesław14
Początkujący

Auto: Golf

05 Gru 2011, 20:03

Jeżeli auto zyskało na mocy (a nie straciło) to wszystko jest w porządku niektórzy uważają
że jak się wytnie katalizator to powstaje tzw. Turbo dziura i autko traci na mocy
jedyny problem może być na przeglądzie gdyż autka powyżej 96' roku(o ile się nie myle) muszą mieć katalizatory.
panaas
Nowicjusz

Auto: `

03 Cze 2014, 18:20

na przeglądzie jeszcze nie zwracają uwagi- niestety , a tak z ciekawości kat został u mechanika czy zabrałeś??
marcpinio
Początkujący

Auto: mitsubishi carisma

04 Cze 2014, 19:42

W Krakowie od 1 Marca 2014 każda stacja diagnostyczna ma obowiązek wykonać badanie toksyczności spalin i wydruk dołączyć do raportu z badania.

Wynik negatywny badania spalin, jest jednoznaczny z nie dopuszczeniem do ruchu. :no: :no:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna