Wygłuszenie samochodu.

25 Mar 2026, 18:15

Witam,
z tego miejsca chciałbym przeprosić za możliwy brak profesjonalizmu tego posta, lecz jestem tutaj nowy, a zarazem nie jestem pokoleniem używającym forów.
Kupiłem sobie pierwsze auto, Daihatsu Feroza, auto marzeń, lecz borykam się z przeszkadzającym mi problemem.
Auto choć fajne, w środku, podczas jazdy występuje straszny hałas.
Chciałbym to wygłuszyć, lecz się w ogóle na tym nie znam, dlatego mam parę pytań:
-Czy w ogóle ma to sens?
-Czy dało by się to zrobić w sensownych pieniądzach (około 700-1000 złotych)?
-Jeżeli taki zabieg ma sens, to jak to zrobić, jakich materiałów użyć?
Z góry dziękuję za pomoc, przyjmę także każdą poradę nie odnoszącą sie do moich wyżej wymienionych pytań.
HeniekSpychow
Nowicjusz

25 Mar 2026, 19:24

Robiąc samemu i wydając na materiały kasę o ktorej wspomniałeś coś tam już wygłuszysz ale nie mając o tym pojęcia może być ciężko bo trzeba dosyć mocno rozbierać samochód.

Ilu letnie masz to auto? Trzeba zadać sobie pytanie czy warto.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Mar 2026, 19:26

Auto stare, 35 lat. Auto rozebrać? nie ma żadnego problemu, pytanie zadałem bo własnie mam je teraz rozebrane.
HeniekSpychow
Nowicjusz

26 Mar 2026, 12:27

Warto wygłuszać drzwi, podłogę bagażnika i przegrodę grodziową między kabiną a silnikiem na końcu podłogę jak wystarczy kasy.

Popatrz sobie na maty butylowe a najlepiej alubutyl w połączeniu z piankami kauczukowymi tworząc 2-warstwową barierę akustyczną na wibracje i szumy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Mar 2026, 18:02

Czyli opłaca się? Nie chodzi mi o efekt zupełnej ciszy, chodzi o to żeby po 2-3 godzinnej jeździe głowa nie pękała, ale też chciałbym możliwe najskuteczniej wyciszyć. Da się w ogóle określić jak bardzo bym mógł to wygłuszyć?
HeniekSpychow
Nowicjusz