Wymiana sprzęgła i problemy ze skrzynią biegów

29 Lip 2019, 13:18

Ostatnio w Peugeocie 407 (2.0 benzyna) wymieniane miałem sprzęgło bo było już dość zużyte i częściowo uszkodzone.
Po wymianie sprzęgła teraz pedał bardzo fajnie chodzi ale pojawił się problem pod postacią ruszającego się drążka skrzyni biegów.
Przy dodawaniu gazu drążek robi szarpnięcie do przodu i przy puszczaniu gazu robi szarpnięcie do tyłu. Przed wymianą sprzęgła tego nie było.
Dodatkowo pojawił się dziwny dźwięk jakby chrobotanie w czasie gdy auto jedzie, jest wrzucony bieg i nie jest wciśnięty gaz, gdy wciśnie się gaz lub wrzuci luz to dźwięk znika. Jest on delikatny i słychać go przy wyłączonym radiu i prędkości ok 30-50 km/h. Też najwyraźniej go słychać chyba na 3 i 4 biegu. Tego też wcześniej nie było.
Czy to może mieć związek z wymienionym sprzęgłem czy to czysty przypadek że wystąpiła kolejna usterka ?
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

29 Lip 2019, 15:55

Kordyt napisał(a):Przy dodawaniu gazu drążek robi szarpnięcie do przodu i przy puszczaniu gazu robi szarpnięcie do tyłu. Przed wymianą sprzęgła tego nie było.
Najczęściej powodem takich za dużych ruchów drążka zmiany biegów jest problem z poduszką skrzyni biegów.
Kordyt napisał(a):Dodatkowo pojawił się dziwny dźwięk jakby chrobotanie w czasie gdy auto jedzie, jest wrzucony bieg i nie jest wciśnięty gaz, gdy wciśnie się gaz lub wrzuci luz to dźwięk znika.
A jak wciśniesz sprzęgło bez zmiany biegu to też dźwięk znika? Jak by to było od sprzęgła to raczej byś go słyszał przy każdym zapiętym biegu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

31 Lip 2019, 09:43

Po kolejnych obserwacjach okazuje się że

1. Drążek skrzyni biegów lata też przy wciskaniu/puszczaniu sprzęgła.
Jeko przeskoki są na odległość ok 1 cm.
2. Co do dźwięku, pojawia się na każdym biegu, znika przy wciśnięciu sprzęgła.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

31 Lip 2019, 11:27

Poduszka silnika uszkodzona lub złe osadzona skrzynia na poduszce i cały zespół jest napięty ale co prawda to nie tłumaczyło by latającego lewarka
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4