Wysoka kara za brak rejestracji pojazdu/samochodu

02 Wrz 2019, 11:20

Już niedługo bo od nowego roku czyli od 1 stycznia 2020 roku nabywca który kupił pojazd będzie miał na zgłoszenie go do rejestracji 30 dni czyli tak jak to jest aktualnie stosowane. Jednak jeżeli nie zrobi tego w tym terminie dostanie karę która będzie wynosiła minimalnie 200zł a maksymalnie nawet 1000zł. Więc trzeba będzie się pilnować.

W tej chwili jeżeli przekroczymy ten termin żadne kary nie są nakładane na rejestrującego pojazd.

Właściciel pojazdu ma obowiązek takiej rejestracji w ciągu 30 dni czyli np. w przypadku samochodów sprowadzanych z zagranicy jeżeli sprowadzający pojazd nie sprzeda go przed tym terminem to mając na uwadze nowe przepisy będzie musiał zarejestrować go na siebie bo 30 dni będzie się liczyło od dnia sprowadzenie samochodu do naszego kraju.
Wysoka kara za brak rejestracji pojazdu/samochodu Przepis jasno mówi że kara będzie nakładana na tego kto jest aktualnie właścicielem samochodu w danej chwili.

Trzeba pamiętać, że ten przepis dotyczy także zgłoszenia sprzedaży pojazdu w terminie 30 dni bo tu też jeżeli tego nie zrobimy może zostać na nas nałożona kara. Myślę, że w tym przypadku jest więcej osób które nie zgłaszają sprzedaży lub o tym nie pamiętają.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Wrz 2019, 12:16

Lepiej jest i tak wszystko załatwić od razu niż to odkładać na nie wiadomo kiedy a później dostawać jakieś głupie kary, cierpią tu jedynie sprzedawcy samochodów
grzegorek22
Początkujący

06 Wrz 2019, 17:49

Takich wybieracie rządzących którzy robią co chcą, mam nadzieję że im za to podziękujecie

W zamian macie bubla dla nikogo

Czyli tablice profesjonalne

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

06 Wrz 2019, 19:14

Cichy77 napisał(a): będzie musiał zarejestrować go na siebie bo 30 dni będzie się liczyło od dnia sprowadzenie samochodu do naszego kraju.

No i znowu będzie walony po rogach ten co nie kombinuje bo przecież przy umowie na Niemca i tak auta nie ma w PL :D
Chyba jest już jeden przepis dotyczący akcyzy kiedy musi być zapłacona i... jak na tą chwilę jest martwy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Wrz 2019, 22:21

andrewb25, szybki, co jest niby złego w tych nowych przepisach?
aGradory

07 Wrz 2019, 10:30

Gradory napisał(a):co jest niby złego w tych nowych przepisach?
Dla zwykłego kierowcy który pamięta o tym terminie 30 dni praktycznie nic to nie zmienia przy rejestracji czy przy wyrejestrowaniu pojazdu.

Inaczej jest w kwestii osób które sprowadzają auta i komisów. Tu uważam że powinny być odpowiednio inne przepisy bo te tablice tymczasowe które weszły w tym roku nie regulują tego problemu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

07 Wrz 2019, 14:27

Cichy77, rozumiem. Pytam, bo kiedyś byłem ofiarą niezgłaszania. Kupiłem stary, uszkodzony pojazd za niewielkie pieniądze (motocykl CZ), który kilka razy zmieniał właściciela, bo nikt nie potrafił w nim naprawić instalacji elektrycznej i okazało się, że poprzedni właściciele nie zgłaszali kupna ani sprzedaży. Jako jedyny zgłosiłem jego kupno i jeszcze musiałem się z tego tłumaczyć.
aGradory

07 Wrz 2019, 15:10

Gradory napisał(a):Jako jedyny zgłosiłem jego kupno i jeszcze musiałem się z tego tłumaczyć.

Co musiałeś tłumaczć? Jak miałeś ciągłość umów to nie ma nic do tłumaczenia. A pewnienie nie miałeś...
szybki
Moderator - Tuning

07 Wrz 2019, 15:29

Nie miałem żadnych umów poza swoją. Pojechałem do urzędu, zgłosiłem kupno i tyle. Było to lata temu i nie pamiętam szczegółów. Były to lata 90. XX wieku więc jeszcze wszystko było w papierach, a nie w komputerach.
aGradory

07 Wrz 2019, 17:11

Gradory napisał(a):Nie miałem żadnych umów poza swoją. Pojechałem do urzędu, zgłosiłem kupno i tyle. Było to lata temu i nie pamiętam szczegółów. Były to lata 90. XX wieku więc jeszcze wszystko było w papierach, a nie w komputerach.

A jak miałbyś umowy to byłoby ok.nawet za 100 lat :)
szybki
Moderator - Tuning

07 Wrz 2019, 19:58

szybki napisał(a):A jak miałbyś umowy to byłoby ok.nawet za 100 lat

I dlatego uważam te zmiany w prawie (kary) za jednak słuszne, bo nie trzeba żebrać o jakieś stare umowy.
aGradory

28 Wrz 2019, 02:09

To tylko kolejny wymysł żeby wyciągać od ludzi pieniądze. Gdy słyszę o czymś takim to mam wrażenie że wyjdę z siebie i stanę obok. Przecież my jesteśmy niewolnikami we własnym kraju. Obowiązkowe oc dla pojazdów które latami stoją w garażu, nie możesz wyrejestrować bez złomowania itd. Wydajemy ciężko zarobione pieniądze na samochody z których niby korzystamy ale jednak państwo nam to ogranicza. Ahhh szkoda nerwów.
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316

28 Wrz 2019, 14:56

kraskeusz napisał(a):To tylko kolejny wymysł żeby wyciągać od ludzi pieniądze.

Sprzedałem samochód, więc nie chcę odpowiadać za czyjeś wykroczenia czy przestępstwa. To nie jest już mój samochód i ma zniknąć z mojego nazwiska w bazie. Nie chcę się za 5 lat tłumaczyć, czy coś zgłosiłem, czy nie. Kupujący ma zgłosić kupno i po sprawie.
aGradory

28 Wrz 2019, 15:04

Gradory napisał(a):Sprzedałem samochód, więc nie chcę odpowiadać za czyjeś wykroczenia czy przestępstwa.
Wystarczy że zgłosisz to do wydziału komunikacji i ubezpieczenia i już nie musisz się z niczego tłumaczyć nawet jak ktoś nie przerejestrował auta.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Wrz 2019, 15:51

OK, osoba A sprzedała auto i to zgłosiła do urzędu i ubezpieczalni. Osoba B kupiła auto od osoby A i nigdzie tego nie zgłosiła, a więc i nie przerejestrowała auta na siebie. Po jakimś czasie osoba B popełnia wykrocznie i jest zdjęcie z fotoradaru. Do kogo przyjdzie mandat?
aGradory