Xenon w reflektorze halogenowym

06 Sty 2014, 00:43

Witam, czy również przeszkadza wam gdy ktoś za lub naprzeciw ma xenony w zwykłych lampach odbłyśnikowych? Widzę ostatnio tej zarazy coraz więcej na drogach w całej polsce, w nocy to już wgl oślepia to jak nie wiem. Zawsze wale długimi jak spotkam takiego, i trzymam tak długo aż go nie wyminę, a wy jakoś reagujecie czy może wam to nie przeszkadza?
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

06 Sty 2014, 01:01

Jakoś nie zwróciłem uwagi żeby mijały minie auta z Xenonami w zwykłych lampach, ale kiedyś widziałem jak pada światło z takiej lampy. To można tylko stwierdzić że jest to tragedia dla tych co jadą z naprzeciwka :(
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

06 Sty 2014, 21:37

Niestety po naszych drogach jeżdżą samochody z żarówkami ksenonowymi w reflektorach halogenowych. Są to tzw zestawy Plug nad Play. Np w reflektorze, gdzie jest standardowa żaówka H4 montuje się palnik xenonowy z cokołem żarówki H4.
Oczywiście jest to nielegalne i podczas kontroli można mieć kłopoty i zabrany DR. Policjanci mniej więcej wiedzą, w jakich samochodach są montowane reflektory ksenonowe io jak na drodze trafi się delikwent z ksenonami w samochodzie, w kórym nigdy nie było montowane reflektory ksenonowe, to zaczynają się kłopoty. Problem może też być jeżeli samochód z takimi pseudoksenonami spowoduje koleizję - może być uznany za współwinnego kolizji, ponieważ oświetlenie pojazdu to sprawa bezpieczeństwa ruchu. Tak przynajmniej do tego podchodzi policja.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2014, 22:57

a reagujecie jakoś? Może zróbmy jakąś kampanie na forum, bo ja zawsze święcę takiemu długimi jest u mnie w mieście audi a4 z czymś takim, widuje też bmw z niefabrycznymi xenonami w soczewkach tu jest pół biedy często przymykam na to oko bo nie ma tragedi ale xenon w odbłyśniku = zawsze daje długie tak samo jak komuś zwykłe światło świeci do góry co też jest u nas częstym widokiem. Widzę czasami też volvo z xenonem w odbłyśniku ale jak to jest fabrycznie zmontowane to świeci jak należy w nocy widać to gołym okiem z daleka czy jest to w porządku czy samoróbka. I tak przy okazji, wiecie w jakich autach montowane były xenony w reflektorach odbłyśnikowych? Bo na pewno nie w A4 ani innym aucie ze stajni VW.
M_TT
Początkujący

06 Sty 2014, 23:01

M_TT napisał(a):bo ja zawsze święcę takiemu długimi

Generalnie jest z tym ciezko, bo jak za takim delikwentem jadą inne samochody, to ich skutecznie oślepiasz. A on tez może ci włączyć długie. A i zapewne też nie domyśla się, o co ci chodzi. Jeżeli jest to auto z twojego miasta, to nie lepiej gościowi o tym powiedzieć? Albo napisać karteczke i włożyć mu za szybe? ewentualnie zawsze możesz zadzwonic na policje, podać numery, markę, gdzie parkuje jak wiesz, a oni się tym zajmą.
Generalnie jestem zdania, że coś takiego nalezy eliminować.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sty 2014, 23:16

wystarczy znajomy policjant i nic mu nie zrobią nie lubie policji bo zawsze chcą dane zgłaszającego, myślałem kupić naklejki niezrywalne i zakleić lampy takiemu jak zobaczę na parkingu a powiedzieć co da? Odpowie a co cie to obchodzi mam takie jakie mi się podobają? Sam je założył więc nie zdemontuje jak się mu zwróci uwagę.
M_TT
Początkujący

06 Sty 2014, 23:30

M_TT napisał(a):wystarczy znajomy policjant i nic mu nie zrobią nie lubie policji bo zawsze chcą dane zgłaszającego,

No jeżeli będziesz podchodził do tego w ten sposób, to...
Policja przy każdym zgłoszniu prosi o dane, ale ty nie masz obowiązku ich podawać. Poprostu mówisz, że nie chcesz podawać danych i tyle. A jeżeli chodzi o znajmości, to powiem tylko tyle, że obecnie jeden policjant boi się drugiego.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika