Zabezpieczenie przyczepki, hamulec

05 Cze 2026, 20:52

Cześć, mam 3 pytania odnośnie przyczepki. Model: Wiola Krakus, jednoosiowa, hamowana, zaczep AL-KO Kober AK 161, GA1600, S120

1. Czy istnieje jakiś interwał smarowania zaczepu? Np 500/1000 km? Spec od Wioli powiedział, że smarować jak się przypomni, a taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje.

2. Mam wrażenie, że hamulec mógłby być mocniejszy. Jak zaciągnę ręcznie to dopiero przy maksymalnym zaciagnieciu przyczepa stoi dęba, lekkie zaciągnięcie - można ją przetoczyć. Czy tak powinno być?

3. Chciałbym kupić zabezpieczenie, żeby po spięciu przyczepy z samochodem nie dało jej się wypiąć. Czy wkładka z kluczykiem wchodzi pod tą czarną, okrągłą zaślepkę? Ma może ktoś do polecenia dobre zabezpieczenie w niedużych pieniądzach?

Dzięki z góry za pomoc
loqinrock
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Rapid
Silnik: 1,6 TDI 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Cze 2026, 03:04

loqinrock napisał(a):1. Czy istnieje jakiś interwał smarowania zaczepu? Np 500/1000 km? Spec od Wioli powiedział, że smarować jak się przypomni, a taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje.
Wszystko zależy od tego jak często jeździsz z przyczepką i jak ją wypinasz i przypinasz. Warto tam zerknąć raz na jakiś czas np. raz w miesiącu lub jak widzisz że wypinając przyczepę kula od haku na samochodzie jest prawie sucha itd. Nie ma tu dokładnych zaleceń bo każdy inaczej użytkuje taki sprzęt :wink: na pewno nie powinno być w zaczepie sucho.

loqinrock napisał(a):2. Mam wrażenie, że hamulec mógłby być mocniejszy. Jak zaciągnę ręcznie to dopiero przy maksymalnym zaciagnieciu przyczepa stoi dęba, lekkie zaciągnięcie - można ją przetoczyć. Czy tak powinno być?
To można wyregulować tylko trzeba też uważać żeby nie przesadzić w drugą stronę ale z tego co opisujesz spokojnie możesz trochę go podciągnąć.

loqinrock napisał(a):3. Chciałbym kupić zabezpieczenie, żeby po spięciu przyczepy z samochodem nie dało jej się wypiąć. Czy wkładka z kluczykiem wchodzi pod tą czarną, okrągłą zaślepkę? Ma może ktoś do polecenia dobre zabezpieczenie w niedużych pieniądzach?
Tak wkładka powinna wejść w to miejsce i to będzie najtańsza opcja która działa dodatkowo możesz kupić kulę "safety ball" i po odpięciu przyczepki ją włożyć w zaczep i ponownie zamknąć za pomocą wkładki. Są też trochę droższe zabezpieczenia które zakładasz na rączkę od góry np. AL-KO AKS 3004 2004 SAFETY ale nie wiem czy u ciebie podejdzie bo one są przeważnie do lawet i przyczep kempingowych. Nie mniej jednak uważam że to pierwsze rozwiązanie spokojnie Ci wystarczy.
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2012 / relacja
    Po raz pierwszy w Polsce odyły się Targi Pojazdów 4x4 w Warszawie! Ogólnopolskie Targi Pojazdów 4x4 OFFROAD SHOW POLAND w Warszawie to innowacyjne przedsięwzięcie, wychodzące naprzeciw rosnącej rzeszy ...