Zacieki po myjni - czym zmyć?

07 Sty 2022, 22:20

Czołem wszystkim.

Zdarzyło mi się nie wytrzeć do sucha samochodu po umyciu w myjni bezdotykowej, przez co porobiły mi się na całej karoserii i szybach zacieki takie jak na poniższym zdjęciu.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nie wiem, czy to z twardej wody, czy może z jakiegoś proszku/piany z myjni, której nie spłukałem, grunt, że wygląda nieciekawie. Na szybko próbowałem zetrzeć tym, co miałem pod ręką - zwykłą wodą, szamponem, płynem do mycia naczyń, octem - za cholerę nie chce zejść.

Bardzo proszę o poradę, czym mógłbym usunąć to świństwo. Jeśli jakimś cleanerem, to byłoby świetnie, gdyby padła konkretna nazwa, bo nigdy nie miałem tego typu problemów i się na tym w ogóle nie znam.
TWBolec
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

09 Sty 2022, 17:50

Plamy wyglądają tak jak by były po twardej wodzie. Wycierałeś samochód po myjni?

Tego raczej nie wytrzesz i najlepiej zastosować tu lekko ścierną pastę lub mleczko. Sprawdzasz na kawałku jak sobie radzi i jak będzie schodziło to robisz taki zabieg na całym lakierze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Lut 2022, 23:48

Update: 90% zacieków zeszło po bardzo dokładnym myciu szamponem Sonax 2w1 i wytarciu samochodu do sucha. Trochę świństwa zostało na reflektorach i szybach, ale uznałem, że już nie warto sobie zawracać tym głowy.
TWBolec
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

06 Lut 2022, 08:51

Po umyciu samochodu zawsze powinno się wytrzeć lakier np. mikrofibrą. Wtedy jesteśmy wstanie uniknąć zacieków.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lut 2022, 11:43

Zależy od wody ale zacieki często można usunąć płynem do mycia szyb z alko
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    Odcinkowe pomiary prędkości
    Odcinkowe pomiary prędkości to technika pomiaru prędkości pojazdów, która polega na zastosowaniu specjalnych urządzeń pomiarowych umieszczonych na drodze w określonych miejscach (tzw. odcinkach). Urządzenia ...