Zakaz sprzedaży aut spalinowych

16 Gru 2025, 19:12

Źaden sie nie spodziewał :D:
"Komisja Europejska wycofała się z pomysłu całkowitego zakazu sprzedaży aut spalinowych od 2035 r. Zamiast tego zaproponowała, aby producenci samochodów musieli spełnić wymóg redukcji emisji CO2 o 90 proc.

Komisja Europejska chce, aby od 2035 r. producenci samochodów musieli osiągnąć cel redukcji emisji spalin o 90 proc., a pozostałe 10 proc. emisji będzie musiało być kompensowane poprzez stosowanie stali niskowęglowej wyprodukowanej w UE lub e-paliw i biopaliw.

Zdaniem Komisji Europejskiej pozwoli to, aby hybrydy typu plug-in (pojazdy łączące silnik spalinowy z elektrycznym), pojazdy z wydłużonym zasięgiem (samochody elektryczne z dodatkowym spalinowym generatorem prądu), hybrydy miękkie (samochody spalinowe wspierane przez niewielki silnik elektryczny) i pojazdy z silnikami spalinowymi nadal "odgrywały rolę" na rynku po 2035 r., oprócz pojazdów w pełni elektrycznych i pojazdów wodorowych.

Propozycja Komisja Europejska będzie musiała zostać zaakceptowana przez państwa członkowskie w ramach Rady UE i przez Parlament Europejski."

Źródło: https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... e,79cfc278
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

16 Gru 2025, 21:09

Przecież ten pomysł to był jak strzał w kolano. Elektryki bez dofinansowania nie będą tak chętnie kupowane. Poza tym ja nie widzę oszczędności kupując elektryka jak nie mam elektrowni prądu w domu :)

Widać, że koncerny samochodowe mają z tym spore problemy. Dzisiaj nawet czytałem, że w stanach Ford zrezygnował z w pełni elektrycznego F150. W EU też są problemy czy to w Mercedesie czy BMW jak i u innych znanych i popularnych marek.

Mając nawet abonament na stacjach ładowania nie wychodzi ono jakoś ekonomicznie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Gru 2025, 21:45

Rokiko napisał(a):Poza tym ja nie widzę oszczędności kupując elektryka jak nie mam elektrowni prądu w domu

To. Ostatnio sąsiad opowiadał (nowy blok) ze orientował się i żeby w bloku w garażu mieć ładowarkę trzeba zrobić ekspertyze bo deweloper nie zrobił. Co zabawne to trzeba dla każdego miejsca robić ja osobno. Koszt 4k za sam papier. Niby ok ale co jak co drugi sąsiad zamontuje.
Jakbym miał gdzie ładować to elektryk jak drugie auto wokół komina to super opcja no ale sie nie zanosi.
Także cieszę sie ze maja miękkie hybrydy też zostać, mam tylko nadzieję ze z paliwem znowu nie zaczną coś kombinować ale trzeba czekać.
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012