Zakup samochodu do 45 tys

25 Paź 2025, 14:04

Dzień dobry,
Proszę o pomoc w znalezieniu auta. Szukam czegoś jak najmniej awaryjnego i dającego przyjemność z jazdy. Konkretnie będę pokonywał około 15 tys/km rocznie. Większość to trasy na dojazdy do pracy, a lokalnie to jakieś sporadyczne potrzeby. Ma to być Benzyna z manualną skrzynią. Po przeczytaniu kilku tematów na forach zainteresowały mnie głównie dwa modele:
Mazda 3 III SKYACTIV-G 120KM ok 2014/2015 rok (strach przed korozją)
Hyundai i30 135KM 1.6 GDi (strach przed silnikiem), lepszy MPI, ale odkąd śledzę temat nie trafiłem na żadną ciekawą ofertę.
Ostatnio wpadła mi w oko jeszcze Volkswagen Jetta 1.4 TSI BMT Highline rok 2015 ok 85 tys przebiegu i to ona jest mi obecnie bliska.

Proszę pomóżcie co jest warte zakupu, czy jest jakaś szansa na kompromis silnik i rdza. Wiem, że japończyki mają pancerne jednostki, ale problem z rdzą mnie odstrasza, a auto nie będzie w najbliższym czasie garażowane.
Stevens87
Nowicjusz

25 Paź 2025, 16:16

Mazda poza rdzą warta rozpatrzenia.

i30 z 1.6GDi jest ok, to nie jest jakiś zły silnik, choć osobiście wolałbym już CRDi... Dużo lepsze od benzyn w tych rocznikach moim zdaniem.

Boisz się GDi, a 1.4 TSI to już ok gdzie słynie z problemów? Gdzie tu logika?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

25 Paź 2025, 17:02

Po zapoznaniu się z opinia odniosłem wrażenie, że nowsza wersja silnika TSI EA211 z paskiem rozrządu a nie z łańcuchem sprawi mniej problemów. 1.6GDi ma problem z katalizatorem z tego co wyczytałem. Akurat ten egzemplarz z silnikiem 1.4 TSI, który rozpatrywałem jest z polskiego salonu i ma zmieniany olej co 10 tys i zmieniony rozrząd przy 70 tys. Jeżeli chodzi o Mazdę wydaje się rozsądna ale przy polskich zimach i staniu na zewnątrz obawiam się korozji, a nie mam doświadczenia czy ewentualnie zabezpieczenie antykorozyjne jest na tyle skuteczne aby mieć spokój na dłuży czas
Stevens87
Nowicjusz

25 Paź 2025, 17:57

Hahahahha sorry, ale nie mogę :)

Porównujesz katalizator do brania oleju, tysiąca padających czujników, pompy wody itp?

Co zmienia polski salon? Panuje dziwne przekonanie że jak kupiony w Polsce to lepszy stan będzie...
galakty
Forumowicz VIP

25 Paź 2025, 18:20

galakty napisał(a):Hahahahha sorry, ale nie mogę

:D :D :D ja już nawet nic nie dodam :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

25 Paź 2025, 18:45

Polski salon głównie wziął się z doświadczenia osób mnie otaczających, które miały coś wspólnego z autami sprowadzanymi i trafiły na gnioty. Niestety co forum albo też film przedstawiający dane auto i komentarze do niego tam jest inna narracja co niestety takie osoby jak ja wprowadza w błąd, ponieważ jestem laikiem. Pomimo wielkich chęci dotarcia do prawdy jest to trudne, stąd ten post. Rozumiem, że dla kogoś kto ma większe pojęcie moje wnioski mogą być nieporozumieniem. Dziękuję za pomoc i czekam na więcej wskazówek w jakim kierunku podążyć.
Stevens87
Nowicjusz

25 Paź 2025, 23:17

Stevens87 napisał(a):Ostatnio wpadła mi w oko jeszcze Volkswagen Jetta 1.4 TSI BMT Highline rok 2015 ok 85 tys przebiegu i to ona jest mi obecnie bliska.

Jak rzeczywiście ma 85 tys czyli robiła 8 tys w rok to można rozpatrzyć, bo więcej stała niż jeździła.
1,4 to nie 3 cylindrowe 1,0

Ogólnie VW ma turbinę - zupełnie inna jazda, przyjemniej sie jeździ, w Maździe masz wolnossaka,
Eddie
Nowicjusz

Auto: Focus
Silnik: 1,6 Ecoboost
Rok produkcji: 2011

26 Paź 2025, 07:57

Mazda jak najbardziej ok :ok: zabezpieczenie podwozia plus profile zamknięte (możesz zrobić samodzielnie i odświeżać co dwa lata) ograniczy ale nie uchroni przed korozją. Jeżeli parkujesz na dworze częste mycie podwozia masz myjnie automatyczne i bezdotykowe które mają już takie programy.
Mit dobrych aut z pl salonu można tak samo szybko obalić jak złych aut sprowadzonych.
Był czas kiedy do Pl jechały same szepty bo rynek był chłonny a klient zachłanny i biedny. Teraz jest nieco inaczej. Do każdego auta podchodzić indywidualnie i będzie dobrze :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

26 Paź 2025, 12:11

Myjnia automatyczna przy Maździe? I jej lakierze? Dobra rada....
galakty
Forumowicz VIP

26 Paź 2025, 12:14

Mówimy o umyciu auta dwa razy w roku. Zwłaszcza po sezonie zimowy. Jeżeli to miałby zaszkodzić jakiemuś autu to lepiej wychodzić z założenia, że deszcz umyje auto i po co je ogólnie myć.
Na mazdę nakładasz ceramikę lub twardy wosk i myjesz jak większość nowoczesnych aut i nowoczesnych lakierów.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

28 Paź 2025, 21:08

Dziękuję i moje kroki są skierowane ku Mazdzie, ale szukam czegoś możliwego do kupna. Czy taki egzemplarz z ogłoszenia poniżej jest warty zainteresowania, bo gdzieś przeczytałem, że lakier red soul jest 3 krotnie nakładany i z tego powodu trwalszy czy to prawda?
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... HJf8X.html
Stevens87
Nowicjusz

28 Paź 2025, 22:00

Ma jakąś wypłatę z ubezpieczalni.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

29 Paź 2025, 00:04

Patrząc na cenę można się było domyślić, że nie wszystko jest ok. Mam też drugi egzemplarz, który jest w moim bliskim położeniu, może to będzie coś bardziej interesującego. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... ?showVin=1
Stevens87
Nowicjusz

29 Paź 2025, 08:14

Stevens87 napisał(a):Patrząc na cenę można się było domyślić, że nie wszystko jest ok.

Tia, ale wróżka Ci to podpowiedziała że coś jest nie ok. ?
Mam rozumieć że jak ktoś Ci wjedzie pod sklepem w drzwi to tak będziesz jeździć ?
A jak zgłosisz do ubezpieczalni i dostaniesz 10k.na naprawę to zamiast sprzedać auto oddasz je na złom albo w ogłoszeniu wpiszesz "powypadkowe" i dasz cenę 5k ?
A jak ktoś zespawał dwie Mazdy a szkoda nigdy nigdzie nie była zgłoszona to już będzie ok.? Lakier zrobiony pod miernik, "zabezpieczenie" antykorozyjne (maskujące) to kupisz takie autko ?

Niestety ale musisz zbierać informacje, prawda jest taka że przy dzisiejszych cenach napraw z oficjalnych wycen ubezpieczalni tym bardziej z Niemiec nawet szkoda całkowita może okazać się drobnym uszkodzeniem.

Ostatnio byłem ubrany w szukanie Mazdy 2 akurat miałem w pobliżu kilka sztuk z salonu Pl to dramat korozyjno serwisowy. Kupiłem sprowadzoną z DE i zgłoszenie było coś na 5-6k.eur. Stan techniczny i korozyjny perfekcyjny przy tym co widziałem a i wersja w Pl praktycznie nie spotykana.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

29 Paź 2025, 10:15

szybki napisał(a):Tia, ale wróżka Ci to podpowiedziała że coś jest nie ok. ?

Ma być PL salon i bezwypadek, reszta się nie liczy :ok:
galakty
Forumowicz VIP