Zalany gaźnik co robić?

08 Lut 2010, 21:42

Witam,

super kumpel, zalał mi dzisiaj gaźnik w moim maluchu jakimś magicznym płynem - w rezultacie malacz nie pali...

Opiszę dokładniej:

po zdemontowaniu rurki prowadzącej z filtra powietrza do gaźnika (demontaż nastąpił koło gaźnika) kumpel wpsikał tam dość sporo jakiegoś cuda do czyszczenia gaźników. Wg info na puszce, tak miał właśnie zrobić. Miało to przeczyścić gaźnik etc, usunąć jakieś sadze itp. Wpsikał tego sporo, aż raz nawet zabulgotało...

Po odczekaniu wg instrukcji aż ocieknie i spenetruje, próba odpalenia, nic. Na mechanice nie znam się w ogóle, ale domyślam się, że zalał gaźnik. Po próbie przesuszenia gaźnika(najpierw po prostu pozostawienia go trochę "otwartego" - bez założonej rury z filtra pow.) a następnie, gdy nic nie pomogło po wykręceniu świec (które były mokre) i przesuszeniu suszarką i wlotu do gaźnika i otworów świec czyli chyba cylindrów jeśli się nie mylę - wybaczcie niewiedzę;) dalej nic. Choć w sumie malacz trochę lepiej zakręcił, tzn już nie tylko kręcił ale próbował coś tam złapać, zakaszlał delikatnie raz czy dwa...

Nie wiem co robić. Nie potrafię go odpalić. Wykręciłem świece, gaźnik też zostawiłem "otwarty" no i stoi w celu "przeschnięcia" ale nie wiem czy pomoże przy temp w garażu ok -5st C jeśli nawet gorąca suszara nie pomagała...

poradźcie, co robić...? Potrzebuje odpalić tego malucha na jutro popołudnie... ;/
Proszę, pomóżcie;)
Dzięki z góry.
flaming
Nowicjusz

Miejscowość: z dziupli
  • 08 Lut 2010, 21:57

Sprawdź czy jest iskra na świecach.
    A gaźnik proponuje rozkrecić i wyczyścić mu wszystkie dysze (te od wolnych obrotów i dawki powietrza jak byś odkręcał to licz obroty) - jak zdejmiesz górną część gaźnika to w komorze pływakowej też jest mała dysza.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

08 Lut 2010, 22:00

jak sprawdzić czy jest iskra na świecach? jakbyś mi tak wytłumaczył jak dla debila;)
    flaming
    Nowicjusz

08 Lut 2010, 22:00

Najlepszy pomysł jaki mnie przychodzi do głowy to, hol i hajda,zapali w końcu!Wiadomo ,teraz zima,ślisko,problem.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

08 Lut 2010, 22:07

flaming napisał(a):jak sprawdzić czy jest iskra na świecach? jakbyś mi tak wytłumaczył jak dla debila;)

Spokojnie już ci mówie.
    Wykręć świece ale obydwie i włóż je spowrotem w przewody i dotknij nimi (tymi zagiętymi blaszkami - inaczej iskrownik) do silnika (masy) a ktoś niech zakręci na dwie sekundy rozrusznikiem a ty obserwuj czy jest na nich iskra.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

08 Lut 2010, 22:10

aha... spróbuję.
    znalazłem teraz coś takiego:
    www.data.com.pl/2_serwis/infotech/swiece.html

I moje świece po wykręceniu wyglądały jak pkt 5 nagar mokry. Dokładnie tak samo.
    Osuszyłem je suszarką, i suszyły się ciężko... tzn, trochę trwało nim powstał tzw nagar suchy - co wydało mi się dziwne, bo benzyna itp szybko paruje.

Sprawdzę jutro świece, ale wydaje mi się, że się zdupcyły...;/ Jest to możliwe w ogóle?;)

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!
    flaming
    Nowicjusz

08 Lut 2010, 22:14

To normalne,że będą tak wyglądały jak daliście środka do gaźnika - to je zalało.
    Opal je zapalniczką i wyczyść szczotką drucianą a iskrownik od spodu wyczyść papierem ściernym.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika