Żarówki Night Breaker?

28 Lis 2014, 16:51

Ciężko jest mi powiedzieć. Może moje reflektory są kiepski, w końcu jeżdżę fiatem :P

Zauważyłem tylko, że światło jest bielsze. No i faktycznie, trochę dalej sięga światło, jak się uniesie reflektory.

Nie wiem czy są warte swojej ceny. Akurat ja mam o tyle dobrze, że handluję częściami samochodowymi, to mam ceny hurtowe dla siebie :)
kacperinjo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 01 1993
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1,2 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Lis 2014, 17:45

No to masz fajnie:) Mnie teraz będzie ciężko się przesiąść z night breakerów na zwykłe żarówki coś czuję:) Oby jak najdłużej trzymały:)
pikaczu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 1993
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: audi tt
Typ: Kabriolet
Rok produkcji: 2001

04 Gru 2014, 14:37

Nie dziwne,ze nie widzisz dużej różnicy, skoro masz reflektory z słabej kondycji. nawet jak xenon wsadzisz nie będzie 100% efektu. Ogarnij klosze i wtedy doświadczysz, czym jest zmiana żarówek na lepsze.
baran
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 05 2010
Auto: Honda, Seat

04 Gru 2014, 17:47

Baran, masz rację. Kupiłem wczoraj night breakery żonie :D
pikaczu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 1993
Auto: audi tt
Rok produkcji: 2001

08 Gru 2014, 17:38

Do jakiego auta? Mozesz podrzucić zdjęcie to porównamy jak to wygląda w różnych pojazdach.
Oby sie dobrze jeździło.
baran
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 05 2010
Auto: Honda, Seat

16 Lut 2015, 16:39

ja osobiście jestem zadowolony różnice wprawdzie widzę jedynie przy dobrej pogodzie bo podczas deszczu światło się rozprasza tak że różnicy nie ma no chyba że w barwie

barwa jest ładnie biała mniej męcząca a co do żywotności to posiadam je dopiero od grudnia wiec napisze jak się spalą
gandi
Nowicjusz

Auto: Astra Twintop
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Polo 1,2 TSI o mocy 110 KM
    Pod maską opisywanej wersji Volkswagena Polo znajduje się silnik o pojemności 1,2 litra generujący moc 110 KM. Co w tym modelu znajdziemy na liście wyposażenia nie wymagającego dopłaty? Jest kilka takich rzeczy o których ...

25 Lut 2015, 22:13

Jak się Wam sprawdzają te night breakery? Zastanawiam się czy do jazdy po mieście (rzadko poza miastem) nie kupić osram ultralife, chyba nie świecą tak jasno ale podobno są bardzo trwałe?
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

26 Lut 2015, 12:42

JA miałem kiedyś te Night Braker. Musze powiedzieć, że jeżeli chodzi o światło, to świeciły całkiem fajnie. Denerwował mnie tylko ten żółtawy poblask na lewym poboczu lub na lewej jezdni - żarówki te mają taki filtr, który z lewej strony daje żółte światło. Niby chodzi o to, żeby nie oślepiać innych kierowców - żarówki świecą troszkę dalej niż standardowe. A skoro świecą dalej, to jest mieniony strumień świetlny, czyli poprostu świecą wyżej, a co za tym idzie mogą oślepiać. Dlatego jest ten filtr. Przynajmniej tak pisało. I jak się wymieni te żarówki i nie ustawi się reflektorów, to ten żółty poblask mozna zauwazyć podczas jazdy w całkowitych ciemnościach. I mnie to przeszkadzało. A po ustawieniu reflektorów, a dokładniej ich obniżeniu, widać go jeszcze bardziej.
Jeżeli nikomy to nie przeszkadza, to poza tym żaróweczki są naprawdę ok. Ale ja wolałem kupić takie, co świecą na biało i ostatnio jak kupuję, to celuję w takie, co dają więcej światła o 90%. Wiadomo - świecą one o wiele krócej, bo skądś muszą mieć te 90% więcej świała, ale świecą elegancko na biało. Ostatnio kupuję Bosch ksenon Silver. Są drogie, bo jedna kosztuje coś około 50 zł. Ale jestem zadowolony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Lut 2015, 19:59

Moim zdaniem warto dopłacić trochę za tę żarówkę, bo dłuższy zakres świecenia na prawdę się przydaje, szczególnie że jeździ się w trasy.

Ale ja wolałem kupić takie, co świecą na biało i ostatnio jak kupuję, to celuję w takie, co dają więcej światła o 90%

A widziałeś Silverstar'y 2.0? Podobno mają 60% więcej światła.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Lut 2015, 10:35

jacus19 napisał(a):Moim zdaniem warto dopłacić trochę za tę żarówkę, bo dłuższy zakres świecenia na prawdę się przydaje, szczególnie że jeździ się w trasy.

Każda, stuningowana żarówka świeci dalej - można to przeczytać na opakowaniu. Np. żarówki, kóre świecą ...% mocniej, świecą też dalej. Tylko żeby żarówka świeciła dalej, to musi świecić wyżej. A jak świeci wyżej, to oślepia innych. Sprawa jest prosta. I jak wspomniałem po wyregulowaniu reflektorów, takie żarówki tylko świecą jaśniej, ale już nie dalej. I tak powinno być. Trzeba się liczyć z innymi kierowcami. A więc jak się kupuje żarówki, o których piszemy, nalezy jechać na SKP celem wyregulowania reflektorów.
jacus19 napisał(a):A widziałeś Silverstar'y 2.0? Podobno mają 60% więcej światła.

Są żarówki, które mają nawet 110% więcej światła...I to renomowanych firm :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lut 2015, 18:41

Night breaker zakupione ale nie było czasu zamontować, szykuje mi się wyjazd w dłuższą trasę to od razu w praktyce się zobaczy jak świecą.
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

28 Lut 2015, 10:55

Koniecznie daj znać jak ci się na tych żarówkach jeździ w nocy zarówno w czasie deszczu jak i normalnej pogody. Oczywiście mowa o drogach nieoświetlonych. No i czy przeszadza ta zółta poświata na samym środku jezdni ( z prawego reflektora ) i lewej strony drogi ( z lewego reflektora ).
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2015, 16:00

MotoAlbercik napisał(a):
jacus19 napisał(a):Moim zdaniem warto dopłacić trochę za tę żarówkę, bo dłuższy zakres świecenia na prawdę się przydaje, szczególnie że jeździ się w trasy.

Każda, stuningowana żarówka świeci dalej - można to przeczytać na opakowaniu. Np. żarówki, kóre świecą ...% mocniej, świecą też dalej. Tylko żeby żarówka świeciła dalej, to musi świecić wyżej. A jak świeci wyżej, to oślepia innych. Sprawa jest prosta. I jak wspomniałem po wyregulowaniu reflektorów, takie żarówki tylko świecą jaśniej, ale już nie dalej. I tak powinno być. Trzeba się liczyć z innymi kierowcami. A więc jak się kupuje żarówki, o których piszemy, nalezy jechać na SKP celem wyregulowania reflektorów.
:)

nie sądzę by wpuścili na rynek żarówki które by nie spełniały podstawowego wymogu. Moim zdaniem nie będą oślepiać jeśli będą dobrze ustawione (po wymianie zawsze trzeba by ustawiać reflektor od nowa). Ile osób to robi?
jacus19
Początkujący

28 Mar 2015, 22:28

jacus19 napisał(a): (po wymianie zawsze trzeba by ustawiać reflektor od nowa).

Toż to napisałem wyżej. A co za tym idzie? Ano to, że producent pisząc, że żarówka świeci dalej poprostu ściemnia :) Jest to tylko chwyt reklamowy, który moim zdaniem powinien być zakazany - wprowadza w błąd klienta, ponieważ to, jak daleko mają świecić dane światła, a właściwie chodzi o strumień światła, określa ustawa i wg tej ustawy na SKP są przyrządy do regulowania reflektorów.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Kwi 2015, 08:46

no nie wiem, przed chwilą w innym poście posłużyłem się taką grafiką:

http://www.osram.pl/media/resource/imag ... reaker.jpg

Zwróć uwagę z której strony jest dłuższy zasięg światła, po prawej. Gdyby był po lewej to by oślepiał kierowców jadących z naprzeciwka oraz przed nami. W tym wypadku oświetla pobocze.
jacus19
Początkujący