Zawieranie ubezpieczenia przez internet

30 Kwi 2022, 07:54

Ostatnio kupiłem auto i miało ono ubezpieczenie na miesiąc więc dało się przepisać na mnie bez płacenia ale za jakiś czas muszę już kupić i na internecie wychodzi mi o prawie 300 zł taniej, tylko mam dwa pytania.

Pytają się tam o wersję pojazdu , sport, comfort, elegance ale ja nie wiem jaką mam wersję a na internecie na podstawie wyposażenia auta że nie da się określić więc czy to jest takie ważne ? Obojętnie która wybiorę kwota zostaje taka sama.

Pytają też o przebieg roczny i gdzie stoi auto , według prawy powiniem napisać że do 25 tys i miejsce niestrzeżone ale kolega zawsze dawał że do 10tys i ogrodzony teren, tak można ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Kwi 2022, 12:41

ineedl napisał(a):Pytają się tam o wersję pojazdu , sport, comfort, elegance ale ja nie wiem jaką mam wersję a na internecie na podstawie wyposażenia auta że nie da się określić więc czy to jest takie ważne ? Obojętnie która wybiorę kwota zostaje taka sama.

Niektórzy ubezpieczyciele chcą takiej informacji i ma to wpływ na cenę ubezpieczenia, ponieważ prowadzą swoje jakieś tam statystyki, z których może wynikać, że dana wersja wyposażeniowa ma więcej szkód. Np. jak auto jest bez ESP czy ma zwykłe halogeny zamiast ksenonów czy led-ów lub jakiegoś innego systemu. Podaj może co to za auto ( model marka, silnik, rocznik, to może ktoś pomoże określić wersję wyposażeniową )
ineedl napisał(a):Pytają też o przebieg roczny i gdzie stoi auto , według prawy powiniem napisać że do 25 tys i miejsce niestrzeżone ale kolega zawsze dawał że do 10tys i ogrodzony teren, tak można ?

Przebieg roczny również jest ważny, ponieważ jak robisz rocznie 5 tyś km, to jest mniejsza szansa na spowodowanie kolizji niż jakbyś robił 50 tyś czy 200 tys. Wg przebiegu, ubezpieczyciele " umieją" wg swoich chorych wyliczeń stwierdzić, czy jeździsz więcej dwupasmówkami czy po mieście. No ale z tym nie wygrasz, mimo, że to głupie. Co do parkowania, to tu chodzi raczej chyba o to , że jak parkujesz w garażu, to nikt ci auta nie uszkodzi, a więc przyczyniasz się zapewne do zmniejszenia ryzyka kolizji, za które ubezpieczyciel musi płacić, gdyby ktoś ci auto uszkodził jakbyś parkował np. pod blokiem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Kwi 2022, 12:46

MotoAlbercik napisał(a):Podaj może co to za auto ( model marka, silnik, rocznik, to może ktoś pomoże określić wersję wyposażeniową

Vectra B 2.2 DTI 125KM , 2001r. , Wyposażenie: ABS wspomaganie klimatyzacja elektryczne szyby i lusterka, podgrzewane lusterka, podgrzewane fotele, szyberdach, tempomat.

A co do przebiegu, jaki podać w kalkulacji, taki jak rzeczywiście mogę zrobić czy taki żeby było taniej ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Coupé 2012
    BMW Zagato Coupé to typowe BMW widziane oczami włoskiej firmy Zagato, specjalizującej się w budowie nadwozi samochodowych. Stylistyka Zagato scala cechy typowe dla konstrukcji obu firm, tworząc rasowe coupé ...