03 Cze 2026, 21:59
Szukam tanich opon wielosezonowych z dobrymi parametrami zimowymi. Dwa lata temu załozyłem do Hyundaia zimówki (Doublestar DW 08) do jazdy całorocznej. Sama jazda ok, a zimą po prostu bajka. Ale po dwóch latach przód nadaje sie do wymiany, więc chyba zdecyduję się na wielosezonowe. Mam 2 podstawowe warunki, mają być tanie i możliwie najlepsze zimą. Auto jest używane do jazdy wokół komina i ciągania przyczepki. A zimą śniegu na Warmii bywa sporo, w tym roku pół metra śniegu i rekord zimna -28. Więc przede wszystkim liczy się dla mnie zima. Większość nowych wielosezonówek nie jest zbyt bogata w bieżnik, przeważnie 7-7,5mm, a ja mam w każdą stronę pod górkę. Idealne byłyby starsze modele Barum, lub Uniroyal(9mm bieżnika), ale to dosyć drogie opony, za drogie jak na mojego trupka. Mam kilka typów około 250zł. Nr 1 to Fortuna ecoplus 2, w testach bardzo dobra na śniegu, tylko obawiam się o wysokość bieżnika, bo to dosyć nowoczesna opona, w typie crossclimate. Nr 2 to Ceat 4 SEASONDRIVE+, tu bieznik podobno(z opinii) wysoki, ale w testach na śniegu taka sobie. Nr 3 to Radar Dimax 4Season Tu nie ma zbyt wielu opinii, ale bieżnik wydaje się wystarczający, ponad 8mm. A i szukam przede wszystkim opon wzmocnionych 215/65/16 XL. Jak ktoś jeździ na tanich wielosezonówkach i jest z nich zadowolony(zimą), to zapraszam do podzielenia się opinią.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0