Zimowe wielosezonówki 215/65/16

03 Cze 2026, 21:59

Szukam tanich opon wielosezonowych z dobrymi parametrami zimowymi. Dwa lata temu załozyłem do Hyundaia zimówki (Doublestar DW 08) do jazdy całorocznej. Sama jazda ok, a zimą po prostu bajka. Ale po dwóch latach przód nadaje sie do wymiany, więc chyba zdecyduję się na wielosezonowe. Mam 2 podstawowe warunki, mają być tanie i możliwie najlepsze zimą. Auto jest używane do jazdy wokół komina i ciągania przyczepki. A zimą śniegu na Warmii bywa sporo, w tym roku pół metra śniegu i rekord zimna -28. Więc przede wszystkim liczy się dla mnie zima. Większość nowych wielosezonówek nie jest zbyt bogata w bieżnik, przeważnie 7-7,5mm, a ja mam w każdą stronę pod górkę. Idealne byłyby starsze modele Barum, lub Uniroyal(9mm bieżnika), ale to dosyć drogie opony, za drogie jak na mojego trupka. Mam kilka typów około 250zł. Nr 1 to Fortuna ecoplus 2, w testach bardzo dobra na śniegu, tylko obawiam się o wysokość bieżnika, bo to dosyć nowoczesna opona, w typie crossclimate. Nr 2 to Ceat 4 SEASONDRIVE+, tu bieznik podobno(z opinii) wysoki, ale w testach na śniegu taka sobie. Nr 3 to Radar Dimax 4Season Tu nie ma zbyt wielu opinii, ale bieżnik wydaje się wystarczający, ponad 8mm. A i szukam przede wszystkim opon wzmocnionych 215/65/16 XL. Jak ktoś jeździ na tanich wielosezonówkach i jest z nich zadowolony(zimą), to zapraszam do podzielenia się opinią.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Cze 2026, 03:36

yeti65 napisał(a):Dwa lata temu załozyłem do Hyundaia zimówki (Doublestar DW 08) do jazdy całorocznej. Sama jazda ok, a zimą po prostu bajka. Ale po dwóch latach przód nadaje sie do wymiany
W lato zimówki zużyją Ci się szybciej dlatego pewnie tak szybko się skończyły. Przypuszczam ze jak byś miał komplet letnich to cztery lata byś zimą na nich spokojnie przejeździł.

Patrzyłeś może jeszcze na takie marki jak np. Sailun, Tracmax, Aplus, Imperial, Petlas? Według nielicznych opinii to w śniegu bywają dobre ale zawsze jest to ale :wink:
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

07 Cze 2026, 07:55

Aplus biorę pod uwagę, Petlas w testach są beznadziejne na sniegu. Tracmax niski bieżnik i nie ma wzmocnionych.
A Sailun nie jest wcale taki tani.
Moje zimówki starły się szybko, bo nawet jak na zimówki są bardzo miękkie.

https://www-tyrereviews-com.translate.g ... _tr_pto=sc

Znalazłem test jakichś Syryonów Everest 2, które sa bliźniakami moich Doublestarów i wygrały one z dużą przewagą testy na śniegu, ale przewidywany przebieg był za to 2 razy mniejszy od najlepszej. A u mnie do tego mam 4km żwirówką do asfaltu. czyli więcej jadę żwirówką niż asfaltem, bo do miasta mam 7km. Więc opony naprawdę mają ciężko.
Chodzi mi też po głowie zakup kolejnych zimówek, tylko o większych przebiegach. Ten Radar z testu z 2 razy wiekszym przebiegiem, też jest niezły na śniegu i lodzie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lip 2026, 09:47

Jeśli patrzysz na wybór opon pod kątem praktycznym, a nie ze względu na samo logo, to BFGoodrich wypada całkiem sensownie. Przeglądam ostatnio opony i ta marka przejawia się jako taka średnia półka. Sprawdź szczególnie serię Advantage All Season, podobno dobrze wypada na śniegu i mokrym :)
januszwit
Nowicjusz

08 Lip 2026, 13:28

Przy takich warunkach faktycznie patrzyłbym głównie na zachowanie na śniegu, a nie tylko cenę. Dorzuciłbym do porównania Sailun Atrezzo 4Seasons, bo cenowo nadal jest rozsądnie, a można znaleźć wersje XL w wielu rozmiarach. Sam bym tylko sprawdził dostępność 215/65 R16 i parametry konkretnego wariantu, bo przy przyczepce i podjazdach indeks nośności też ma znaczenie.
magdur
Nowicjusz