REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Jak posiadasz książkę serwisową otwórz ją i na odwrocie okładki znajduje się wlepka z danymi auta. Kod silnika będzie pod mocą w kW.skyrich105 napisał(a):Nie jestem pewien jaki jest kod silnika, jest to AXR lub ATD ale nie jestem pewny, który kod i nie wiem jak to sprawdzić.
Zacznij od podłączenia pod komputer i sprawdzenia błędów na ich podstawie będzie można cos więcej powiedzieć stawiając bardziej trafną diagnozę na naprawę którą trzeba będzie wykonać.skyrich105 napisał(a):Nie mam pojęcia co to może być, z tego co czytałem to powodów może być wiele - zawór n75, turbo, EGR, kolektor ssący i jeszcze więcej.
Filtr powietrza może powodować spadek mocy ale nie aż taki jak opisałeś.skyrich105 napisał(a):Po dojeździe do domu zobaczyłem jak wygląda sytuacja z filtrami, filtr kabinowy - masakra, zasyfiony, już nowszy wyrzuciłem do kosza przy wymianie w innym aucie, filtr powietrza - tak samo - syf, czy to może być przyczyna ww. sytuacji?
Trzeba dokąłdnie sprawdzić jak są ustawione światła być może za nisko stąd problem inna sprawa to może być problem odblasków które są wypalone i nie odbijają już odpowiednio światła przez to słabo świecą.skyrich105 napisał(a):długie świecą dobrze ale krótkie bardzo słabo, to pora na wymiane xenonów? Czy w tej wersji jest przetwornica?
Ale to chyba nie oryginalny pilot jaki był w tym samochodzie. Na przyszłość warto wrzucić jakieś zdjęcia do tematu bo wtedy łatwiej coś napisać jak widać jeszcze o co chodziskyrich105 napisał(a):Jeszcze jedno pytanie dotyczące centralnego zamka, pilot jest z jednym okrągłym przyciskiem, przycisk nie reaguje na centralny zamek, po rozebraniu kluczyka w środku jest sprężynka odbijająca kluczyk oraz bateria i nigdzie nie ma żadnej płytki o ile taka tam powinna być.
Cichy77 napisał(a):skyrich105 napisał(a):
Nie jestem pewien jaki jest kod silnika, jest to AXR lub ATD ale nie jestem pewny, który kod i nie wiem jak to sprawdzić.
Jak posiadasz książkę serwisową otwórz ją i na odwrocie okładki znajduje się wlepka z danymi auta. Kod silnika będzie pod mocą w kW.
Kod silnika powinien też być na tabliczce znamionowej pod maską na prawym kielichu jak dobrze pamiętam.
skyrich105 napisał(a):
Nie mam pojęcia co to może być, z tego co czytałem to powodów może być wiele - zawór n75, turbo, EGR, kolektor ssący i jeszcze więcej.
Zacznij od podłączenia pod komputer i sprawdzenia błędów na ich podstawie będzie można cos więcej powiedzieć stawiając bardziej trafną diagnozę na naprawę którą trzeba będzie wykonać.
skyrich105 napisał(a):
Po dojeździe do domu zobaczyłem jak wygląda sytuacja z filtrami, filtr kabinowy - masakra, zasyfiony, już nowszy wyrzuciłem do kosza przy wymianie w innym aucie, filtr powietrza - tak samo - syf, czy to może być przyczyna ww. sytuacji?
Filtr powietrza może powodować spadek mocy ale nie aż taki jak opisałeś.
skyrich105 napisał(a):
długie świecą dobrze ale krótkie bardzo słabo, to pora na wymiane xenonów? Czy w tej wersji jest przetwornica?
Trzeba dokąłdnie sprawdzić jak są ustawione światła być może za nisko stąd problem inna sprawa to może być problem odblasków które są wypalone i nie odbijają już odpowiednio światła przez to słabo świecą.
Ksenony zazwyczaj jak padają to przestają całkowicie świecić lub mrugają czasem wtedy to znak że już coś jest nie tak z samym żarnikiem lub przetwornicą.
skyrich105 napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie dotyczące centralnego zamka, pilot jest z jednym okrągłym przyciskiem, przycisk nie reaguje na centralny zamek, po rozebraniu kluczyka w środku jest sprężynka odbijająca kluczyk oraz bateria i nigdzie nie ma żadnej płytki o ile taka tam powinna być.
Ale to chyba nie oryginalny pilot jaki był w tym samochodzie. Na przyszłość warto wrzucić jakieś zdjęcia do tematu bo wtedy łatwiej coś napisać jak widać jeszcze o co chodzi