Audi A3 sedan

06 Kwi 2020, 12:35

Cześć, piszę tego posta z zapytaniem czy auta z tych ogłoszeń są w porządku? Chodzi mi głównie o to granatowe, bo wydaje mi się że jest to trochę za niska cena jak na tą wersję wyposażenia i sprzedający podał jeszcze jakiś fałszywy VIN. Auto ma głównie służyć do jazdy po okolicy (pobliskie miejscowości od mojego miasta) choć też będzie wykorzystywane od czasu do czasu do dalszej jazdy. Zależy mi też żeby auto było oszczędne. Fajnie jakbyście mi też doradzili czy ceny tych ofert są adekwatne do tego co te samochody oferują, czy lepiej rozglądać się za czymś innym w podobnym segmencie cenowym (tak do 70 tys). Interesują mnie małe sedany typu właśnie A3, może corolla itp. Jeśli chodzi o moc silnika to idealnie by było około 150 km żeby auto nie spalało za dużo ale też żeby dało się czasami spokojnie coś nim wyprzedzić. Preferuję automaty i silniki benzynowe więc te oferty mnie zainteresowały.

Tutaj ogłoszene 1: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I ogłoszenie 2: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tomek345
Nowicjusz

06 Kwi 2020, 12:48

Tomek345 napisał(a):Chodzi mi głównie o to granatowe, bo wydaje mi się że jest to trochę za niska cena jak na tą wersję wyposażenia i sprzedający podał jeszcze jakiś fałszywy VIN

Auto ze stanów ( w europie chyba nie było tego silnika). Prawdopodobnie po wpisaniu VIN w szukajkę wyskoczą z automaty zdjęcia z aukcji - czyt po wypadku, a skoro to ukrywa to raczej nie była to parkingówka :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Kwi 2020, 13:12

Więc lepiej sobie odpuścić tego granatowego? A jeśli chodzi o tego srebrnego to jest to w porządku oferta, czy przeoczyłem jakąś wadę i jest z nim coś nie tak? Np. gdzieś nieoryginalny lakier, czy inne mankamenty? I chciałbym też wiedzieć czy w tej cenie nie znalazłbym czegoś lepszego czy jest to dość dobra oferta.
Tomek345
Nowicjusz

06 Kwi 2020, 13:47

A który to srebrny? chodzi o tego grafitowego?
Obydwa komisy maja dość dobre opinie, ja bym zainteresował się tym pierwszym z PL salonu, bezwypadkowym, praktycznie nówka auto.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

06 Kwi 2020, 13:55

To są w miarę świeże auta więc vin w łapę i do sprawdzenia w aso a nie do oceny po zdjęciach. Sprowadzony ze stanów na pewno był walnięty bo inaczej się to nie opłaca, kwestia tego jak mocno i jak dobrze został naprawiony. Warto też zgłębić się w kwestie różnic technicznych pomiędzy wersją EU a USA

Nie chcę hejtować ale osobiście nie kupiłbym a3, raz ze względu na mój stosunek i zaufanie do marki dwa ze względu na to, że jest po prostu ciasne i mało praktyczne (a chyba tego wymaga się w jakimś stopniu od auta w nadwoziu sedan). Mając 186 wzrostu musiałem wychylać się przed kierownicę żeby zobaczyć sygnalizację świetlną (albo stawać odpowiednio dalej od sygnalizatorów).

Mając do wyboru 3-letnie audi a corollę za podobną kasę bez wahania biorę corollę, nową, z gwarancją, ze sprawdzonym silnikiem i bez spektakularnych wpadek jakościowych toyoty
Invi
Forumowicz VIP

06 Kwi 2020, 15:25

A w którym miejscu Corolla jest taka przestronna i obszerna i praktyczna?
Poza tym audi ma silnik turbo 150 koni, jeśli sie nie myle Corolla ma jeden 115 konny i kosztuje 90+ tys a nie 70.

Poza tym w Audi przebieg żaden, a silniki istnieją na rynku od ok 5 lat.
Autor szuka aut za 70k a nie 90 czy 100.

P.S. też bym nie kupił Laguny 3, bo przecież mk2 to była królowa lawet, jak można mieć zaufanie do marki?
Bartolekk
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luxury Sedans, Midsized - Audi A6
    Czasopismo "Consumer Reports" ogłosiło Audi A6 najlepszym samochodem w kategorii luksusowych sedanów średniej wielkości - "Luxury Sedans, Midsized". Redakcja magazynu oceniała właściwości jezdne, jakość wnętrza, zużycie ...

06 Kwi 2020, 15:28

Mógłbyś rozwinąć czemu masz negatywny stosunek do tej marki? Chciałbym poznać jak najwięcej opinii zanim dokonam wyboru, ewentualnie będę szukał jakiejś corolli lub jeszcze czegoś innego
Tomek345
Nowicjusz

06 Kwi 2020, 15:32

Bartolekk napisał(a): jeśli sie nie myle Corolla ma jeden 115 konny i kosztuje 90+ tys a nie 70.

Noooo to się mylisz, zresztą jak praktycznie codziennie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bartolekk napisał(a):A w którym miejscu Corolla jest taka przestronna i obszerna i praktyczna?

Choćby na tych 20cm o które jest dłuższa od a3

Jak można być tak zaślepionym znaczkiem bez żadnej wiedzy technicznej i logicznych argumentów?

Bartolekk napisał(a): jeśli sie nie myle Corolla ma jeden 115 konny i kosztuje 90+ tys a nie 70.

Noooo to się mylisz, zresztą jak praktycznie codziennie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bartolekk napisał(a):A w którym miejscu Corolla jest taka przestronna i obszerna i praktyczna?

Choćby na tych 20cm o które jest dłuższa od a3

Jak można być tak zaślepionym znaczkiem bez żadnej wiedzy technicznej i logicznych argumentów?

Tomek345 napisał(a):Mógłbyś rozwinąć czemu masz negatywny stosunek do tej marki?

Audi to część koncernu vag i w sumie uwagi mogą dotyczyć większości ich marek - testowanie rozwiązań na klientach, eliminowanie części znanych usterek pozostawiając inne, swego czasu norma poboru oleju 1l/100km (jak jest teraz nie wiem), która to była przez silniki była "spełniana" do samej granicy a i wyżej, kilkukrotne poprawianie tego samego elementu (rozrząd w 1.4TSI), który i tak nigdy dobrze nie zadziałał (aż po 6 czy 7 poprawkach i kilku latach zmienili go z łańcucha na pasek) no i na koniec perełka czyli dieselgate
Invi
Forumowicz VIP

06 Kwi 2020, 16:39

Nie lepiej dołożyć 10-15 tys.i wziąć coś nowego z salonu? Np.Golfa VII 1.5 TSI?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

06 Kwi 2020, 19:22

Invi napisał(a):Audi to część koncernu vag i w sumie uwagi mogą dotyczyć większości ich marek - testowanie rozwiązań na klientach, eliminowanie części znanych usterek pozostawiając inne, swego czasu norma poboru oleju 1l/100km (jak jest teraz nie wiem), która to była przez silniki była "spełniana" do samej granicy a i wyżej, kilkukrotne poprawianie tego samego elementu (rozrząd w 1.4TSI), który i tak nigdy dobrze nie zadziałał (aż po 6 czy 7 poprawkach i kilku latach zmienili go z łańcucha na pasek) no i na koniec perełka czyli dieselgate

Nie no super logika, autor wskazał samochód który jest na gwarancji, do tego benzynę a tutaj opowieści o dieselgate i jakieś straszenie o silnikach sprzed 10-13 lat, bo ten silnik nie ma rozrządu na łańcuszku
Niestety jak ktoś zazdrości w sumie nie wiadomo czego to już ciężko coś zmienić.
I nie ma to jak polecać komuś wolnossaka z 1,6 pod maską mającego 20 koni mniej z turbo 150 koni :roll:

Cytat z jednego z portali internetowych:
Trzeba uczciwie powiedzieć, że panika wywołana awariami egzemplarzy 1.4 TSI z początku produkcji - była przesadzona. Silnik którego naprawdę trzeba się wystrzegać i omijać szerokim łukiem, to 1.4 TSI Twincharger w wersjach mocy: 140 KM / 160 KM / 180 KM, wyprodukowanych przed 2012 r. Silniki 1.4 TSI z pojedynczym doładowaniem - najczęściej mają tylko problemy z małą trwałością napinacza łańcucha rozrządu.
Nowsze wersje silnika 1.4 TSI serii EA211 z paskiem rozrządu zamiast łańcucha wyprodukowane po 2012 roku, są już jak najbardziej polecane.
Bartolekk
Aktywny

06 Kwi 2020, 19:36

Tomek345 napisał(a):Więc lepiej sobie odpuścić tego granatowego?
first of all, to na pewno import z USA, bo ma sidemarkery w reflektorach (czyli pewnie trzeba doliczyć koszt ich wymiany na EU, tylnych również, jeśli kierunki mrugają na czerwono).
Po drugie, należy ustalić jak mocno był uszkodzony i przyjrzeć się naprawie. Auto na handel, wiec fajerwerków zapewne nie będzie.
Po trzecie, musisz poczytać, czym się różni technicznie od wersji EU (zawieszenie, hamulce, oprogramowanie), bo może być heca z częściami. Niby jest Internet, a świat to Globalna Wioska, tylko czy warto tak kombinować w przypadku popularnego europejskiego auta (RS to inna sprawa)?

Moja prywatna opinia - podoba mi się a3 w sedanie, ale pokusiłbym się jedynie o rs3 :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004