Auto dla pary z psem, do 15 tysięcy

02 Lut 2014, 10:17

Witam, poszukuje "nowego" auta, kompletnie nie wiem za czym się rozglądać, teraz mam volvo v40 dwu litrową benzyne, przerobioną na gaz, pali mi to około 11 litrów gazu plus w tym miesiącu wlałem chyba z 20 litrów benzyny (jak jest ciepło to mieszczę się w 10 miesięcznie- sekwencja brc)
bardzo lubię to auto i jeszcze długo bym nim pojeździł, ale niestety strasznie mi pogniło i naprawa jest nieopłacalna. Myślałem o jakimś małym ekonomicznym autku, najlepiej w dieslu, słyszałem że niektóre palą poniżej 5 litrów, a ja sporo jeżdżę (15km do pracy w jedną stronę) plus sporo innych wyjazdów, około 20 000 km rocznie. Brałem pod uwagę forda fiestę, to wydaje mi się całkiem ciekawe: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dziewczyna męczy mnie o coś troszkę większego, ale nie ma to dla mnie dużego znaczenia, przede wszystkim chciałbym żeby było tanie w eksploatacji i naprawach, no i oczywiście żeby pies mógł jeździć w bagażniku :) Chciałbym żeby było 5 drzwiowe ale jak trafi się naprawdę fajne 3 drzwiowe to na pewno się zastanowię, no i cena najlepiej do 15 tys ale jak będzie warto to coś doskrobie :)
z góry dziękuje za rady :)
Balto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: volvo v40
Silnik: 2.0 benzyna 136 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

02 Lut 2014, 12:15

Szukaj fiesty z 1,25 pod maską świetny silnik stworzony przy współpracy z firmą Yamaha. Alternatywa to Yaris/Corolla z 1.4d4d - nie ma tego całego skomplikowanego osprzętu jak inne diesle i jest dość trwały, uwaga na egzemplarze pi flotach zarówno toyot jak i fordów
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Lut 2014, 12:39

Fiesta 1.4 TDCI jest zazwyczaj po flocie. Wspomniany wyżej silnik 1.25 będzie lepszy :ok:
Jeżeli dziewczyna męczy Cie o coś większego to lepiej jej posłuchać :wink:
jak ma być bardzo tanio to polecę coś co będzie młode, większe niż Fiesta i z polskiego salonu :wink:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Lut 2014, 21:59

Dzięki za rady, ale nie chciałbym już auta na benzyne, które pewnie i tak przerobiłbym na gaz... ile realnie może spalić taka fiesta z silnikiem 1.25 diesel ? czy spali dużo mniej niż większy focus?
Co myślicie na przykład o takim focusie:
[link do oferty na Allegro wygasł]
a inne marki na przykład seat? Choćby taki:
[link do oferty na Allegro wygasł]
albo suzuki? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Balto
Nowicjusz

02 Lut 2014, 22:12

1.25 to benzyniak :) ten focus coś za tani poza tym szukaj 1.6 tdci
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Lut 2014, 22:27

a moglibyście polecić, za jakimi w ogóle autami mógłbym się rozglądać? Jakie marki sobie odpuścić? Nie musi być duże, nie planujemy dzieci, ale pasażerem zazwyczaj jest labrador :)
Balto
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej ekonomiczne SUV-y
    Specjaliści z amerykańskiej organizacji Consumer Reports po raz kolejny wzięli pod lupę paliwożerność SUV-ów i wybrali najbardziej oszczędne auta z tego segmentu. Wszystkie przetestowane przez Amerykanów egzemplarze ...
    SKODA Octavia RS na Festiwalu Prędkości Goodwood
    Podczas Festiwalu Prędkości Goodwood 2013 SKODA po raz pierwszy zaprezentuje Nową Octavię RS. Nowa SKODA Octavia RS to sportowa i jednocześnie najszybsza seryjna wersja najważniejszego modelu marki. Samochód będzie ...

02 Lut 2014, 22:46

mam focusa mkII kombi z silnikiem 1.6tdci bez PDF o mocy 90PS z chipsem na 115.

Szczerze - rewelacja spalanie 5l ropy
wystrzegaj się motorów 1.8tdci czy 2.0tdci tym bardziej MONDEO z motorem 2.0tdci 136ps.

były małe problemy z EGR czy podkładkami pod wtryskami teraz ESP siadło ogólnie bezobsługowy. Jestem bardzo zadowolony. Wewnątrz tandeta plastiki jeździ się sztywno dobrze się trzyma w zakrętach lecz na dziurach bardzo sprężysty i głośny. Skaczesz po fotelu jak szalony. Plastiki masakra nawet GEKON nie chce się przykleić do deski.

Auta z Francji sobie odpuść albo z Belgii po prostu są zajechane albo po naprawach blacharskich - tam handlarze kupują taniej auta.

Nie wierz w okazje bo nie istnieją bądź są rzadko. Większość aut jest po naprawach blacharsko lakierniczych bądź po tanich naprawach motorów - z resztą pisałem to już pełno razy :)
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2005

02 Lut 2014, 22:52

valia w Focusie 2.0 TDCI to nie ten co w Mondeo. Jest to konstrukcja PSA a w Mondeo to silnik Forda który miał 130KM lub 115KM.
Jeżeli macie psa, to może Opel Combo/ Citroen Berlingo..
Koniu
Forumowicz VIP

02 Lut 2014, 23:01

zgodze się jak zwał tak zwał równie dobrze można napisać 2.0HDI - ogólnie do focusa nie polecam 1.8 i 2.0 nie pamiętam ale się nasłuchałem że lipa
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2005

02 Lut 2014, 23:08

1.8 ogólnie zniszczyli poprzez DPF i padające turbiny. Kiedyś był dobry, przecież mam go w Mondeo :) A o 2.0 nie słyszałem złych opini ale najlepszy jest 1.6 90KM.
Koniu
Forumowicz VIP