Auto hatchback w benzynka

13 Paź 2020, 21:54

Witam, pomoże i doradzić ktoś z autem do kwoty 25tyś .
Szukam auta hatchback, benzynie , rocznie maks 5tys kilometrów.
Auto musi mieć 5 drzwi i wiadomo jakieś w miarę ok wyposażenie.
Auto będzie raczej używana na krótkie dystanse że względu ze mam pojazd do pracy w Dieselu Berlingo.
A szukam czegoś na jakieś Niedzielne wyjazdy i wakacje raz na rok.
Zaintesowalo mi Audi A3 P8 , lecz 1.6 mpi za słaby troszkę, co sądzicie o 1.4 125km bardzo kłopotliwy jak tak każdy opowiada i jakie koszty na początku duże by mnie wyniosły. Wiadomo oleje itd rozrząd
Chyba że coś innego proponujecie
Robin454
Nowicjusz

13 Paź 2020, 22:35

Honda Civic 1.8 Bezn 140 KM

Nie jakieś tam audi z silnikiem z golfa 3 z rodem z '95 :lol:

W Hondzie rozrząd na łańcuchu
Pali mniej co 1.6 mpi a mocy zdecydowanie więcej, więcej frajdy z jazdy
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

13 Paź 2020, 23:17

A jak koszty utrzymania, części drogie ?
I w jakim roczniki najlepiej szukać
Robin454
Nowicjusz

14 Paź 2020, 20:55

Robin454 napisał(a):A jak koszty utrzymania, części drogie ?

takie same jak do innych samochodów w tym segmencie.
Jakie części ? Co za różnica jak będziesz kupował tarcze hamulcowe i klocki TRW do forum7.htm
-Audi A3 czy do -Hondy Civic , czy -Fiata Bravo czy Opla Astry....przecież będą kosztować praktycznie tyle samo z danego producenta do wszystkiego podobnego gabarytami, zwłaszcza że to auto typu : "Popularne "
Ludzie mnie rozbrajają jak pytają czy części są drogie ? Tak jakby co najmniej 90% jeździła na naprawy i serwis do ASO :lol:
Pozatym druga rzecz, jak pytasz o części to jakiego producenta ?
Dajmy na to tarcza hamulcowa...ORYG, TRW, Delphi, Czy najtańsza Ryżówka, może kosztować 500,-- a może kosztować 100,-- więc pytanie jest jak nie zbyt ogólne to co najmniej bardzo głupie .

Robin454 napisał(a):I w jakim roczniki najlepiej szukać

W 2018 :lol:

A tak na poważnie to nie pytaj "w jakim roczniku najlepiej szukać" , ale Dysponując 25 tys zł jaki rocznik możesz za to kupić ?
To jest tak troche ani za mało ani za dużo

Bo na przedlifta masz budżet OK

A na Polifta Mało ...trzeba dorzucić z 3000 a myślę że wartało by rozważyć już polifta jakiegoś
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

18 Paź 2020, 00:49

Byłem oglądać civica 1.8 benzyne i oprócz dobrego silnika , nic więcej mnie nie urzekło , z wyglądu i na zewnątrz na żywo nie podoba się to auto . Preferuję bardziej prostote.. I tutaj bardziej wchodzą w grę auta
Audi A3
Golf 6
Mitsubishi Lancer
Ew BMW
Wiem same niemieckie prawie auta , ale no jak każdemu podobają się, i nie patrzę na koszta bo nie warto oszczędzać na częściach potem się to msci
Chce po prostu wiedzieć jaką jednostka benzynową będzie najlepsza , chyba że mam wybrać disele ale na te odcinki kiepski wybór.
Robin454
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Schyłek ery diesla to już tylko kwestia czasu
    Może się wydawać, że blisko połowa samochodów użytkowanych przez Polaków to auta z silnikiem Diesla. Ich liczba jest jednak niższa niż sądzi wielu zmotoryzowanych – a co więcej, systematycznie spada. Samochody ...
    Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...