Benzyna czy diesel

04 Lip 2008, 20:53

który samochód jest lepszy
chodzi mi głównie o dynamikę jazdy, komfort jazdy, elastycznosć
z silnikiem benzynowym czy dieslem
powiedzmy ze mówimy o natępujących silnikach:
audi a4/passat B5 1,8 125KM i 1,9TDI 110KM

1. czy to prawda ze kazdy diesel w porównaniu do benzyny wolnossącej jest dynamiczniejszy, oszczędniejszy, zrywniejszy, elastyczniejszy i lepszy?
benzyna za to jest cichsza i wiecej pali
dobrze mysle

2. jakie są główne różnice w jechaniu dieslem a benzyną, zakres obrotów, dynamika, moment obrotowy?

3. ile pali silnik 1,9TDI prawda ze średnio 5-6l?

4. czy prawdą jest ze diesel jest bardziej elastyczny?!?!?!?! :P moze mniej?

5. jakbyście mieli wybierac to co będzie lepsze
1,8 125KM czy 1,9TDI 90KM?

6. 1,8 125KM czy 1,9TDI 110KM?

7. a4 czy passat b5?

pozdrawiam
lukasz54
Początkujący

04 Lip 2008, 20:56

haha xD
7. a4 u mnie wygrywa!
1. pełna prawda:)
3. zależy w jakim aucei i ile koni. J mam a4 audi. silnik 1.8 150 KM pali około 9-10 l.
5. a to 1,8 to także TDI? wybieram 1,8 125 KM (więcej koni, większa moc.)
mistiq
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

05 Lip 2008, 11:24

1. diesel jest czy nie jest elastyczniejszy od benzyny?
diesel ma mniejszy zakres obrotów wiec dlaczego ma byc elastyczny, i dlaczego ludzie mówiąze jak sie ma diesla to mozna biegu nie zmieniac jak obroty na którym dobrze przyspiesza auto są wąskie

5. chodziło mi o benzyną 1,8 w porównaniu do diesla TDI 90km

7. a4 lepsze jest od passata b5 w czym?
lukasz54
Początkujący

05 Lip 2008, 21:49

Ale diesel inaczej wchodzi na obroty i ma innego kopa na niższych obrotach, niż benzyna. Bardziej obrazowo - po wciśnięciu pedału gazu wskazówka obrotomierza w benzynie i dieslu nie porusza się z taką samą prędkością.

Przy tych samych obrotach w dieslu osiągniesz o 20 km/h większą prędkość niż w benzynie (szacunkowo).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lip 2008, 13:55

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... zny,716231
przeczytajcie
Nie ten silnik jest elastyczny, który lepiej przyspiesza przy niskich prędkościach obrotowych, ale ten, który umożliwia sprawne przyspieszenie w jak największym zakresie prędkości obrotowych.
lukasz54
Początkujący

06 Lip 2008, 17:02

interia.pl napisał(a):Z tego błędu najczęściej wynika niezrozumienie zagadnienia elastyczności. Nie jest elastycznym silnik, który sprawnie przyspiesza już przy 1500 obr/min, ale jego efektywny zakres pracy kończy się przy 4000 obr/min. Bardziej elastyczna jest bowiem jednostka, która efektywnie przyspiesza od 2500 obr/min do 6000, a nawet 7000 obr/min. Bowiem zakres efektywnych prędkości obrotowych wynosi wówczas 4500 obr/min, a nie 2500 obr/min.

O rany! niby fachowcy mają pisać teksty na portalach, a to co pokazują nie jest koniecznie prawdą.

Co z tego, że silnik benzynowy ciągnie od 2,5 tys. obrotów do nawet 6 tys. (i dalej odcięcie zapłonu), skoro jego moc jest tak naprawdę różna w różnych etapach. Naprawdę potęznego kopa w większości przeciętnych benzyniaków poniżej 2 litrów pojemności dostaje się w okolicach 3-3,5 tys. obrotów i kończy się na 5 tys. obrotów. Oczywiście motor dalej ciągnie do tych 6-7 tys., ale to jak ciągnięcie wozu z sianem przez konia.

W dieslu chodzi o to, że od niskich obrotów do tych 4-4,5 tys. obrotów samochód ma gigantyczną siłę. Warto policzyć zatem nie całe zakresy obrotów, ale te zakresy w których samochodem da się z powodzeniem nagle wyprzedzać.

Druga sprawa to elastyczność i jej znaczenie dla przeciętnego Kowalskiego. Ilu przeciętnych Kowalskich morduje silniki benzynowe na 6 tys. obrotów i ilu z nich jeździ silnikami V6 lub V8? No i mówiąc o elastyczności chodzi nam o to, żeby nie machać zbyt często drążkiem zmiany biegów. Weźmy sytuację z życia wziętą. Jedziemy w trasie na ostatnim 5 biegu z prędkością w okolicach 100 km/h, doganiamy TIRa jadącego te 80-90 km/h. Chcemy go wyprzedzić. W benzynie nie ma możliwości, żeby siedzieć mu na zderzaku, zobaczyć lukę na lewym pasie i wyprzedzić na 5 biegu. Można tak robić, ale prawdziwą moc odczujemy w momencie gdy będziemy kończyć manewr wyprzedzania. Musimy zredukować do 4 biegu.
W dieslu nie zawracamy sobie tym głowy. Nie zmieniamy biegów, tylko wciskamy gaz.

Owszem w benzynie też by się tak dało, ale musielibyśmy jechać te 100 km/h na 4 biegu i wtedy wciskamy gaz do oporu i czujemy moc, ale jazda w trasie na przedostatnim biegu nie jest ani ekonomiczna, ani zdrowa dla auta.

Mam nadzieję, że te argumenty przekonają ludzi, że diesel jednak jest elastyczny.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lip 2008, 18:53

tka i teraz mi powiedz czy taki diesel jest milszy dal ucza,
w benzynie jak przyspieszamy, redukujemy, wyprzedzamy slyszymy ten piękny dźwięk silnika a w dieslu? tez taki pomruk jest? czy klekot
wlasnie sie poważnie zastanawiam czy wziąść audi a4 w benzynie 1,8 aż 125KM czy diesla 90KM bo na 110 mnie nie stać...
benzyne przerobie na lpg i jazda za grosze a diesel pali rope a ropa droga, no i te 7 spali spokojnie,
czy diesel pasuje dla młodego kierowcy? :? za zbyt sportowy nie jest, diesel kojarzy mi sie z kapelusznikami nei obrażając, ale mówi sie ze diesel jest dla oszczędnych i nie ma porównania do benzyny
lukasz54
Początkujący

06 Lip 2008, 22:38

lukasz54 napisał(a):tka i teraz mi powiedz czy taki diesel jest milszy dal ucza

Nie wiem co oznacza "dal ucza". Dla uszu? Łatwo się przekonać - jedź do komisu, udawaj zainteresowanego (zresztą nie masz co udawać - Ty jesteś zainteresowany) i spróbuj wysępić jazdę testową.

benzyne przerobie na lpg i jazda za grosze a diesel pali rope a ropa droga, no i te 7 spali spokojnie

Nie za grosze tylko 2 razy taniej, a LPG spali Ci pewnie koło 10 l. Różnica jest owszem, ale to nie będą groszowe sprawy.

czy diesel pasuje dla młodego kierowcy?

Ja Ci w takich dylematach nie pomogę. Nie patrzę na auto w kontekście jak w nim będę wyglądać, albo czy to pasuje, czy nie pasuje. Ja kupuję auto, które uważam za dobre, sprawne, itd.

Widzę jak po drogach jeżdżą diesle i na pewno "kapelusze" tak nie jeżdżą.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lip 2008, 07:51

O dieslach i benzyniakach to powiem Ci tylko tyle, jak kupisz małego benzyniaka (jakieś 2 l) bez turbiny to na pewno nie będziesz tak zadowolony jak z prawie 2 l diesla.
scooter
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin

07 Lip 2008, 12:13

tak ale 12l lpg i to wychodzi taniej niz diesel
lukasz54
Początkujący

15 Lip 2008, 22:14

Poprostu diesla nie musisz kręcić na wyysokie obroty, żeby chciał iść. np. w dieslu seata alhambry 2.0 115km wystarczy cos kolo 2000rpm zeby auto zaczelo isc a w primerze 2.0 BENZYNA 136km trzeba go krecic na okolo 4000rpm.
Rodri94

16 Lip 2008, 10:19

scooter napisał(a):O dieslach i benzyniakach to powiem Ci tylko tyle, jak kupisz małego benzyniaka (jakieś 2 l) bez turbiny to na pewno nie będziesz tak zadowolony jak z prawie 2 l diesla.

:shock: No chyba na odwrót
morris
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

16 Lip 2008, 17:11

to wkońcu jak, diesel 1,9TDI 110KM ma takie same osiągi jak ilu litrowa benzyna wolnossąca? 1,8 125KM?
lukasz54
Początkujący

30 Lip 2008, 00:27

Kiedyś też wolałem benzynkę... Ale jak pojeździsz kilka lat, przejedziesz kilkaset tysięcy kilometrów.... to zmienisz upodobania...
Ja się już wyszalałem, teraz liczy się dla mnie komfort jazdy i komfort jazdy... W dieselku jak wyjadę z krakowa, wrzucam "5" i jadę na niej do zakopanego... A mam tylko 2.0D. Jadąc benzyniakiem (ostatnio 2.0DOHC bez LPG) na podjazdach musiałem nawet do "3" redukować miejscami, a dieselkiem... "5" od opatkowic aż do Poronina (korek był :( )...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

30 Lip 2008, 13:08

i podobno wiekszaelastycznosc ma benzyna wolnossąca niz turbo diesel
i w benzynie sie podobno rzadziej biegi zmienia

no i wlasnie chyba benzyna ma wiekszy komfort bo jest duzo cichsza i nei klekocze, nie drga jak diesel
lukasz54
Początkujący