BMW X3 E83 vs Freelander II vs alternatywa?

04 Lip 2018, 06:39

Cześć, potrzebuje Waszej pomocy, chętnie fizycznych użytkowników niż internetowych znawców. Też już wszystko przeczytałem :twisted:

Zatem do rzeczy, obecnie jeżdżę Oplem Astra 2016 w hatchbacku 150km i niestety w związku ze zmianami w życiu auto jest dla mnie niewystarczające. Po pierwsze dziecko, a po drugie dom, który położony jest kawałek od drogi gruntowej i po deszczu albo zimą po prostu trudno przejechać. Dojrzałem więc do SUVa i jeszcze nie wiem, czy będzie to II auto w rodzinie czy docelowe, ale z pewnością muszę kupić chociażby ze względu na bagażnik to Astry nie mieści się wózek.

Uwagę skupiam właściwie na dwóch modelach BMW X3 E83 oraz Freelander II oba rocznik 2010 w dieslu z tym, ze w BMW 3.0 218km a LR 2.2 160km oba w automacie.

Czy ktoś z użytkowników posiada/posiadał któryś z modeli? Testowałem oba i każdy z punktu widzenia moich potrzeb mi pasuje, ale czy ktoś coś wie więcej na temat długoterminowego użytkowania?

Z góry zaznaczam, że nie interesują mnie żadne pseudo suvy typu Sportage, ix35, Qashqai etc. Po prostu nie ten pułap jakościowy.

Pomożecie? Granica cenowa to 45-50 tys, a więc jeśli ktoś ma doświadczenia z wymienionymi modelami lub ma ciekawa propozycje to będę wdzięczny za pomoc.

Dzięki!
Sekal
Nowicjusz

04 Lip 2018, 18:17

Sekal napisał(a):Testowałem oba i każdy z punktu widzenia moich potrzeb mi pasuje, ale czy ktoś coś wie więcej na temat długoterminowego użytkowania?

Auta ogólnie spoko, bez jakiś spektakularnych wpadek. Freelander ze względu na słabą opinię o poprzedniku jest dość mało popularny i nie trzyma ceny szczególnie dobrze.
Skoro obydwa Ci pasują to musisz sam podjąć decyzję :ok: Warto jednak zdawać sobie sprawę, że koszty napraw eksploatacyjnych diesla "premium" takich jak wtryski/turbo/dwumasa, szczególnie 6 cylindrowego nie będą niskie.

Osobiście poszukałbym chyba XC90. Fajne autko i fajne silniki - możesz brać który tylko chcesz, żaden nie jest "wadliwy".
Jakąś opcją jest też touareg - ale tutaj tematy pod maską mogą być kosztowne.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Lip 2018, 21:31

Zdaje sobie sprawę z kosztów serwisowania, gdyż posiadałem E90 i serwisowałem także jestem gotowy wrócić do klasy premium.

Za BMW przemawia fakt, że sporo tego na rynku zatem i części i wiedza mechaników większa. Natomiast Freelander ma prostszego diesla i ponoć bardziej niezawodnego niż sławny 3.0 D od BMW, ale na rynku pojedyncze sztuki i serwis raczej w specjalistycznym warsztacie. Trudno wybrać...
Sekal
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...
    SUV’y w rozmiarze XL od Lexusa
    Największym samochodem klasy SUV, sprzedawanym przez Lexusa w Polsce jest cieszący się dużą popularnością model RX. Tymczasem na rynkach światowych – w tym za naszą wschodnią granicą – marka oferuje dwa jeszcze ...