Buggy(Piranha) - jaki silnik wybrać?

24 Maj 2010, 20:05

Witam. W poprzednim temacie nikt mi nic nie napisał ;P ale w sumie to dobrze, ponieważ chciałem wstawić do TEGO buggy silnik z malucha ale doszedłem do wniosku, że ten silnik będzie jednak za mały.

Rama waży około 350kg. Jeśli dołożę koła,zawieszenie i układ skrętny to mi pewnie wyjdzie coś ok 500-600kg.

Jaki silnik będzie odpowiedni do takiej masy pojazdu?
Silniki z motocykli typu Kawasaki ZX-9 o pojemności 1100 NIE WCHODZĄ W GRĘ. Mniejsze silniki nie dają rady przy takiej masie, a takie 1 litrowe (tak jak i reszta) po prostu nie mają wstecznego biegu a to akurat dla mnie by z pewnością przeszkadzało.

Myślałem o enginie z Lanosa 1,5 16V ale nie wiem czy nie będzie za duży pojemnościowo. Właśnie nie wiem. Proszę, niech mi ktoś pomoże.
specjalniedoforum2
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

24 Maj 2010, 21:49

wsteczny ma nie silnik a skrzynia biegów ;) to od niej zależy czy bedziesz miał wsteczny i jak szybko pojedziesz
350 sama rama??? z czego ty ją masz z ołowiu?? :mrgreen: rama z klatką w rajdwce u mnie waży 170 kilo ( terenówka) uwierz mi jest solidna i zgodna z załącznikiem J. więc nie wiem co Ci waży aż tyle...
za młodu jak się budowało szajowóz to masa całości z silnikiem od malczana wychodziła właśnie w granicach 350-400 kilo i jeździło to jak wściekłe :wink:

na początej malczan albo CC700 wystarczy ;) to można podkręcić delikatnie a zaletą jest taniość i lekkość dodatkowo nie musisz kombinować z zawieszeniem ani z skrzynią bo wszystko zostaje ci jak w oryginale malczana ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Maj 2010, 15:27

No to nieźle się pomyliłem z wagą ;P

Ale właśnie ze 126p to jest za mały silnik. Wiem co mówię. Chcem mieć coś większego i nie ma problemu z kombinowaniem ;D właśnie mi oto chodzi żeby się przy tym pobawić. Wcale mi się nie spieszy.
specjalniedoforum2
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zegarek Nissan Nismo Watch
    Nissan przedstawia pierwszy zegarek typu smartwatch, umożliwiający nawiązanie połączenia pomiędzy samochodem i kierowcą. Nissan zostanie pierwszym producentem samochodów, który opracował zegarek smartwatch stworzony ...