Co kupić do 11tys max

24 Paź 2011, 10:31

Witam
Rozglądam się za nowym autem do 11tys zł. Mam kilka faworytów ale niestety muszę wybrać tylko jeden najlepszy z tych co wytypowałem :] Proszę o doradzenie w wyborze. Auto ma jeździć na gazie, silnik nie duży ale też nie za mały 16. 1.8 wydaje mi się optymalny. zależy mi na małej awaryjności auta, mam golfa 2 i dość juz kłopotów z nim i ciągłego kupowania nowych części.
rocznik 98 minimum , typ hatchback ewentualnie sedan, no i tani w eksploatacji tanie części zamienne.

zastanawiam się nad oplem astrą 2 silnik 1.6 v8 czy v16?
skoda octavia 1 i tu jaki silnik dobry do gazu?
nissan primera p11 również jaki silnik był by dobry i jak z awaryjnością w tym aucie?

proszę o pomoc w nie łatwym wyborze :]
a może doradzicie mi jakieś inne auto które spełniało by moje kryteria?
ssebba
Nowicjusz

24 Paź 2011, 12:24

Co do skody to niestety chyba tylko przed liftem,silniki w octavii chyba wiekszosc dobrze znosi gaz(jesli się myle to sorki ;)).najlepiej chyba brac 1.6/101 lub 1.8/125.
Astra też fajna jak już to 8v nie v8 heh ani v16 tylko 16v niewiem niestety jak znosi gaz...
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

24 Paź 2011, 18:33

no tak 8v i 16v sorki pomyliłem się... czytałem na różnych porach że z tym silnikiem bardzo dobrze chodzi na gazie i jest wytrzymały, tylko co do astry to obawiam się o blachy i zawieszenie co o tym sądzicie? Jak jest w skodzie?
ssebba
Nowicjusz

24 Paź 2011, 19:54

skoda to jest taki królik doswiadczalny vw , dosc dobrze wykonana jak dbasz to jezdzisz bez problemow silnik 1.8 idealnie nadaje sie do gazu
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

24 Paź 2011, 22:28

wyadaje mi się ze astra II jest już w miarę dobrze zabezpieczona przed rudą w stosunku do poprzednika.W octavii masz to samo zawieszenie co w golfie IV czyli proste i sprawdzone ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

25 Paź 2011, 12:33

Oba auta są po prostu dobre i oba są niskobudżetowe dlatego dobrze sprawdzają się przy naszym polskim zasobie portfeli.
Z rdzą ani Octavia ani Astra II nie powinny mieć problemów pod warunkiem,że są bezwypadkowe.
Gaz tolerują wszystkie odmiany wersji silnikowych w tych modelach ale nie od dziś wiadomo,że w Astrze II najwdzięczniejszy jest ten 1,6-75KM bez 16v.Jest po prostu ...niezniszczalny i to nawet z gazem.
Primera p11 już opisałem nieco obok w jakimś temacie. Jeśli już to z 2,0 w benzynie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wavecamper zaprezentuje się na Poznań Motor Show
    Producent pokaże swoje modele w ramach salonu caravaningowego, który w tym roku zlokalizowany będzie w pawilonach nr 1 i nr 2. Wavecamper to legitymujący się wieloletnim doświadczeniem producent kamperów na ...
    Lexus LX - potężny, luksusowy samochód terenowy
    To największy i najbardziej luksusowy model w gamie SUV-ów Lexusa, którego długość to 5065 mm, a szerokości wynosi 1980 mm. Wielki jest również bagażnik auta, który pomieści 701/1276 l. Pod maską ...