26 Wrz 2014, 14:39
Cześć. W końcu po kilku latach dojrzałem do decyzji aby zrezygnować z tańszej jazdy dieslem ( mam taniej ropę ) na rzecz jazdy benzyną.
Wynika to z faktu, że auto nie jest dla mnie tylko sposobem transportu z A do B. Jest to dla mnie coś więcej, więc moje wymagania są trochę inne niż przeciętnego Kowalskiego.
Chciałbym związać się emocjonalnie z autem, czerpać prawdziwą przyjemność z jazdy i wchodzić za każdym razem z bananem na ustach. Do tej pory jeździłem dieslami, wcześniej a3 2000r. 1,9 tdi 90 km, obecnie audi a4 2002r. 1,9 tdi 130 > 165 km.
A4ką objechałem dosyć sporo, nie powiem, silnik dieslowy 165 KM z ok 390 Nm jest dynamiczny, jednak specyfikacja auta jakoś nie przemówiło do mnie. Nie potrafię tego opisać, ale nie czuję tej surowości ... poza tym auta niemieckie wieją nudą, brakiem czegoś oryginalnego .. prowadzenie jest dobre, ale to wszystko.
Budżet ? No 19 - 20 tyś.
Od razu zaznaczę, że chciałbym coś wreszcie tylnonapędowego, ale BMW do mnie zbyt nie przemawia. Interesują mnie silniki 150 + KM, najlepiej około 200, a wiem, że BMW z takim silnikiem ładnie potrafi palić. W grę wchodziłaby jedynie e36 albo e46.
Co do tylnych łap to myślałem jeszcze o 200SX ale chyba do 20 tyś nic nie dostanę, poza tym nie wiem jak z częściami.
Pogodzę się jednak z odpuszczeniem RWD i ...
Dochodzimy do głównego dylematu : civic VI ( najlepiej wersja 160 KM ) albo toyota celica ( powyżej 2000r. ).
Co do hondy to mam znajomego, który jest w nich ogarnięty i ma zaprzyjaźnionego mechanika. Poza tym części są dostępne i tanie. Silniki też są ekonomiczne. Kolejny plus to taki, że vtec'ki lubią się kręcić, a ja chciałbym doświadczyć jazdy obrotami a nie momentem ( jak teraz ).
Boli tochę to, że te mocniejsze silniki są zajechane z tego co wiem i raczej ciężko mi będzie dostać type-ra w dobrym stanie ?
Co do Celici .. wizualnie wprawia mnie w podniecenie. Silniki 1,8 też wydają się być ok. Tak naprawdę mało wiem na temat tego auta, więc chciałbym się czegoś dowiedzieć. Który motor lepiej brać - 143 czy ten 192 KM ? Jak wygląda spalanie i czy częsci znajdę w miare ok cenie ?
Prowadzenie na korzyść którego auta ?
Nadal jestem otwarty na nowe propozycje samochodów z charakterem i raczej sportową stylistyką, które będą się wyróżniać ( zachowując rozsądek jeśli chodzi o eksploatację ).
Pozdrawiam