CZY MOGŁEM SIĘ PRZYCZYNIĆ DO USZKODZENIA ROZRUSZNIKA?

10 Cze 2013, 13:28

Spalony rozrusznik FORD TRANSIT.

1. Pożyczyłem auto na przeprowadzkę od znajomego.
2. Oddałem auto koledze po 3 tygodniach. Przejechałem może z 1000km
3. 1 dzień po oddaniu kolega usłyszał jakiś dziwny dźwięk przy odpalaniu. Auto tego dnia nadal jeździło.
4. Dzień później auto już mu nie odpaliło a mechanik stwierdził spalony rozrusznik.

PYTANIE:
CZY MOGŁEM SIĘ PRZYCZYNIĆ DO USZKODZENIA TEGO ROZRUSZNIKA?

Kolego twierdzi że to ja czasie minionych 3 tygodni użytkowania auta przyczyniłem się do uszkodzenia rozrusznika. Naprawa kosztowała go 450 zł części i robocizna.

Proszę o odpowiedz bo ja mam wrażenie że kolega szuka jedynie kogoś kto się dorzuci do naprawy. Ponoć kiedyś uczył się na mechanika więc trudno mi z nim dyskutować.
Kamson22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 04 2002
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B7

10 Cze 2013, 17:13

Który rok i jaki silnik w tym transicie ?
Awarię rozrusznika w transicie może spowodować woda w przekaźniku rozrusznika lub uszkodzony lub zalany moduł świecy płomieniowej.
andrzej_124
Stały forumowicz

10 Cze 2013, 17:39

jest to Ford Transit V 2.0 TD 100KM rocznik 2000 lub 2001.
Kamson22
Nowicjusz

10 Cze 2013, 19:28

Intuicja Pana nie zawiodła. Rozrusznik został zalany.

Pierwsza diagnoza (z rana) - spalony rozrusznik = 450 zł
Dziś popołudniu okazało się że auto zostanie jeszcze u mechanika. Znaleźli wyciek z przekładni automatycznej, który spowodował zalanie rozrusznika.

Informacja skąd pochodził wyciek trafił do mnie niestety drogą pantoflową więc mogła być przekręcona. Jezeli faktycznie jest tam w sąsiedztwie wspomniana przekładnia to znaczy że to właśnie ona.

Pewność mam jedynie co do tego że przyczyną był wyciek.

dziękuję za zainteresowanie tematem
Pozdrawiam
Kamson22
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na czarny lód na drodze - niewidoczne zagrożenie
    Gdy temperatura powietrza w ciągu dnia wynosi kilka stopni na plusie, a nocą spada poniżej zera, są to sprzyjające warunki do powstawania tzw. czarnego lodu, czyli prawie niewidocznej, cienkiej warstwy zamarzniętej wody pokrywającej ...
    Kalkulator porównania rozmiarów opon
    Jak sprawdzić czy rozmiar zamiennika opony względem oryginalnego rozmiaru będzie prawidłowo dobrany? W tym przypadku należy porównać średnicę zewnętrzną opony wzorcowej z oponą sugerowaną jako zamiennik. Jest zasada ...