Daewoo Nexia - ogrzewanie/nawiew.

03 Sty 2009, 12:15

Witam, mam pewien problem.
Posiadam daewoo Nexię wersję sedan silnik 1,5, 75 KM rok produkcji: 1998.
Samochodzik jest sprawny z tym, że prawie w ogóle nie grzeje ;/ Leci delikatnie letnie powietrze po 5-7 minutach pracy silnika i bardziej się już nie grzeje. Co może być przyczyną? Płyn w chłodnicy był wymieniony i wlany nowy. Zasłoniłem chłodnicę, aby w czasie jazdy nie leciało na nią zimne powietrze - troszeczkę pomogło ale i tak prawie nic. Pamiętam czasy kiedy leciało powietrze (nawet w zimę) prawie, że gorące a teraz cóż...
Kolejną sprawą jest bardzo bardzo słaby nadmuch na szybę przednią. Nadmuch na pasażera, nogi i szyby boczne jest ok, ale jeśłi chodzi o szybę przednią - porażka. Co tam się mogło uszkodzić i jak to wymienić? ?I jak w ogóle przeczyścić układ nadmuchu z liści itp?

Z góry dzięki za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
kondzio451
Nowicjusz

• 03 Sty 2009, 18:26

Nic nie napisałeś o temperaturze silnika - jaka jest wg wskaźnika.Przyczyną może być albo termostat albo nagrzewnica.Co do czyszczenia nadmuchu,to już trudniejsza sprawa,bo musisz zdemontowaćcały przód ze środka,by dostać się do nawiewów oraz samej nagrzewnicy i jej sterowania.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Sty 2009, 14:12

kolego a powiedz mi czy masz regulacje nawiewu elektryczna czy na pokretla???
    kamilszczak01

04 Sty 2009, 15:55

Sterowanie ciepłe/zimne powietrze jest na lince.Sprawdz jeszcze tą linkę,czy nie wypadła z mocowania przy pokrętle albo przy nagrzewnicy.Ale wóczas pokrętło regulacji chodziłoby ci bardzo leciutko.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

06 Sty 2009, 18:14

Mam podobny problem latem działało ogrzewanie, ale teraz zimom chłód niesamowity.
    Myślałem że może to być brak płynu w chłodnicy ale niestety termostat.
    An2
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MCA 600 Sport Spider
      MCA 600 Sport Spider to samochód, który powstał na bazie pojazdu seryjnego – polskiego Fiata 126p. Auto, choć powstało w Wielkiej Brytanii, zostało prawdopodobnie zaprojektowane przez Włocha Aurelio Bezziego. ...
      Brąz i czerń - wyjątkowa wersja Lexusa NX
      Lista specjalnych modeli Lexusa robi się coraz dłuższa. Po sedanie IS ze wstawkami w kolorze indygo oraz coupé LC pokrytym specjalnym, zielonym lakierem czas na wyjątkową odmianę Lexusa NX. SUV już wkrótce trafi ...