Ford Focus - mk1 czy mk2

31 Maj 2010, 18:29

Witam!

Przymierzam się do zakupu samochodu Ford Focus. W zasadzie mam już zaklepany egzemplarz poleasingowy mk2 z firmy znajomego. Rocznik 2006, 130tys km.

Teraz natomiast znajomy dyrektor zaproponował też możliwość odsprzedania swojego prywatnego Focusa.

I tutaj stanąłem przed dylematem.

Focus mk2, 1.6 benz., 2006 rok, 130 tys km przejechane,w podstawowej wersji wyposażenia za 20 000 zł.

Z drugiej strony Focus mk1, identyczny przebieg, również 1.6 w benzynie, rocznik 2002, jednak w wersji z maksymalnie komfortowym wyposażeniem: poduszki, klimatyzacje, komputer, czujniki cofania i inne. Oczywiście cena tego samochodu byłaby odpowiednio niższa też...

Co polecacie?

Z jednej strony rocznik i sam wygląd przemawiają za mk2, z drugiej jednak kusi niższa cena i świetne wyposażenie...

Nie wiem co zrobić, byłem zdecydowany na mk2, jednak teraz troszkę mi się pomieszało... ;)
krissnt
Nowicjusz

Miejscowość: Poznan

31 Maj 2010, 19:38

Co ten MK2 ma na stanie? Klima jest? 20 tyś zł to BARDZO tanio - jesteś pewny stanu tego auta? MK1 na pewno będzie miał kłopoty z korozją (ranty drzwi i klapy bagażnika) - w MK2 tego problemu już nie ma.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

31 Maj 2010, 19:47

Wiem tylko tyle, że to podstawowa wersja zapewne Ambiente. Niestety nie wiem w tej chwili, czy klimatyzacja jest, nawet bez - przeżyję ;) Z tą ceną.. no nie do końca równe 20, ale z groszem, może 22, tak czy siak - niewiele jak za ten samochód.

Jednak chyba rocznik i klasa przemawia do mnie bardziej niż super wyposażenie naznaczone przemijającym czasem.
krissnt
Nowicjusz

Miejscowość: Poznan