Jaki silnik ? - zakup Fabia/Octavia

28 Lis 2012, 14:19

Witam
Planuję niedługo zakup salonowej Skody Fabii/Octavii (jeśli się uda finansowo). Mam pytanie: Z jakim dokładnie silnikiem warto kupić te samochody? Myślę że maximum mocy to będzie 1,4 - 85km lub trochę więcej. Nie znam się na tym za bardzo.
Czy warto kupić Skodę Fabię z najsłabszym silnikiem 1,2 (60 km)?
Kryteria to: bezawaryjność, oszczędność. Nie zależy mi na wielkich osiągach, tak żeby wyciągał 150 km na autostradzie.
Jakie silniki polecacie, a jakich unikać?

ps. Preferuję raczej benzynowe (tańszy zakup).

Proszę o pomoc. POZDRAWIAM!!!
ernie1234
Nowicjusz

Auto: opel vectra

28 Lis 2012, 15:29

Samo kryterium aby wyciągał 150km/h na autostradzie jest co najmniej dziwne. Liczy się przede wszystkim co innego, silnik 1.2 - możesz pomarzyć o takich osiągach., Radziłbym większy 1.4 85koni. Tak w ogóle jaki budżet planujesz na to przeznaczyć?
WiecejOpon
Początkujący

Auto: Seat Leon I

28 Lis 2012, 19:05

Liczy się przede wszystkim co innego

Powiedz mi więc, co się liczy.
Napisałem właśnie, że się nie znam na tym - dlatego pytam.
Budżet ok. 30 000 - 40 000 zł. Gdybym kupił w grudniu to może by się udało jakąś ubogą wersję Octavii wynegocjować? Jeśli nie to fabia. Tylko nie mam pojęcia jaki silnik jest dobry, z jakim oznaczeniem (nie jestem fanem motoryzacji), a to przecież ważne.
Pozdrawiam!
ernie1234
Nowicjusz

Auto: opel vectra

28 Lis 2012, 19:26

Jeździłem Skodą Fabią 1.2 HTP - przy wadze Fabii silnik jest w sam raz. Pozwala na dynamiczne ruszanie i całkiem przyzwoite przyśpieszenie - zawalidrogą nie będziesz. Ale to typowe auto miejskie, nie polecam na dłuższe trasy, bo przy prędkościach przekraczających te 100 km/h odczujesz braki w mocy. Za to silnik naprawdę porządnej roboty - znajomi mają od nowości już jakiś czas i do tej pory żadnej dosłownie awarii.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

28 Lis 2012, 20:03

mój ojciec kupił salonową Octavię w 2009r po lifcie z silnikiem 1.6 tylko że wytargował instalację LPG w cenie samochodu (wyskoczył z tym w ostatniej chwili więc dealer skody nie chciał stracić klienta i się zgodził ) . Ogólnie auto niezłe, do tej pory nie było żadnych problemów itp itd. Autem można wyciągnąć te 180 km/h ale robi się już lekko głośnawo. Do miasta auto super, jedynie ten silnik 1.6 troszkę za słaby - pod większą górkę ma już problem podjechać. Jak masz możliwość bierz 1.8 . Nasz pali ok 12l/100 w mieście ale... powiedzmy że mój tata mistrzem eko jazdy nie jest ;D w trasie oczywiście mniej.
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota RAV4 i zmodernizowany mini van Verso
    W dniach 9-10 podczas marcowej premiery, Toyota zaprezentuje w swoich polskich salonach dwie nowości. Model RAV4 czwartej generacji jest jednym z najbardziej oczekiwanych debiutów motoryzacyjnych na polskim rynku. ...