Kia Cee'd - Co powiecie i czy warto kupić?

31 Mar 2009, 10:17

ja zrobilem juz 20 tys i jestem szczesliwy,ze kupilem to autko
samer1768
Nowicjusz

01 Kwi 2009, 09:25

Podoba mi się Ceed i mimo,że nie jestem przekonany co do jakości aut m.KIA,to uważnie śledzę jak ta marka wyrabia sobie pozycję na rynku z każdym nowym modelem. Nie ulega wątpliwości,że w tej karoserii i z cichym ekonomicznym dieslem jest to oferta godna rozważenia.Na pewno wolałbym to auto od nowego Fiata i sądzę ,ze jakościowo jest to podobny poziom.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Kwi 2009, 15:24

Cóż mogę powiedzieć jeżdżę już trzecim koreańskim autem i powiem tylko,że jestem MEGA zadowolony. Z żadnym nie było nigdy problemów. Po prostu jeżdżę bezawaryjnie. Czytając niektóre opinie po prostu chce mi się śmiać ze słów typu: że marka mu się źle kojarzy. NAjczęściej wypowiadają się ludzie nie mający w ogóle kontaktu z danymi samochodami. Jak wytłumaczyć ,że Policja w Polsce wyposażyła się w Ceedy ;d a nie np. w VW??? ;d Co do Kii sam mam Picanto i Rio. Aha nie wiem czy słyszeliście ,ale np. w USA w rankingu najbardziej niezawodnych marek Hundai zajął 3 miejsce. A Kia to siostra Hyundaia,bo obydwie marki współpracują ze sobą. Jakość podobna do Fiata ??? Uważam,że Fiat może pomarzyć o bezawaryjności obecnych modeli koreańskich aut.
Bart3kk
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ostrołęka
Prawo jazdy: 01 09 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: OPEL ASTRA J
Silnik: 1.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

04 Kwi 2009, 18:49

Domestos zgadzam się ze wszystkim co napisałeś ,nie zgadzam się tylko z tym,że wino im starsze tym lepsze ,bo to bzdura :wink: Najlepsze jest wino 3 letnie,potem traci swoje cenne właściwości(naturalnie to z samego soku winogronowego).Kia Ceed,Hyundai i30?Koreańczycy?No i co z tego?!!!Jak mozecie nie chwalić tych samochodów?!Ładniejsze od TOYOT i nie sądzę by były gorsze,te silniki CRDi? :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Sie 2009, 11:24

rodman40 napisał(a):Wyszedł właśnie nowy model kia ceed i mam okazje go kupić. Prosze o opinie na temat tego samochodu. Jak ktoś posiada już to autko niech napisze jaki jest w funkcjonowaniu jak sie prowadzi i czy wogóle czy warto go kupić????

Ja kupilem w grudniu 2008 a w maju 2009 zardzewia! Rdza wychodzi nawet po dwukrotnym malowaniu. Mysle techniczne jest dobra ale wykonanie chinskie (pomimo, ze to 'koreanczyk').
maciej65
Nowicjusz

Miejscowość: Lee Motors Komorniki

14 Sie 2009, 20:32

Bart mylisz się to nie jest tak ,Koreańczycy to wysoka jakość oraz niezawodność ale FIAT obecnie też taki jest ,niedawno rozebrano do jednej śrubki Fiata Grande Punto z silnikiem JTD po przebiegu 100 000km,mechanikom opadły szczęki ,silnik nie wykazał żadnych symptomów jakiegokolwiek zużycia,auto nie zawiodło ani razu jeżdzisz Koreańcem?!Cóż masz mądrze w głowie,gdybyś jeżdził obecnie produkowanym Fiatem też bym tak napisał ,tyle mogę dodać od siebie!Porównanie KII czy HYUNDAIA do FIATA może tyczyło dawnych lat ale prawda taka jest,że HYUNDAI już od dawna produkuje świetne samochody,napisałem wyżej że TOYOTY są brzydsze ,teraz już nie ,najnowsze modele TOYOT są naprawdę porywające,zobaczycie niebawem Koreańską brykę, nowy model(przemilczę specjalnie jej producenta i nazwę) ,premiera jesienią,ooooch :!: :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Cze 2010, 10:55

Witam. Ja wczoraj mialem okazje przetestowac te auto w nowym dieslu 1,6 (105KW) Powiem krotko... samochod jest rewelacyjny. Tez nie mialem przekonania do Kia ale jak wsiadlem do tego autka to odrazu zmienilem zdanie. Pozdrawiam tych ktorzy juz sie zdecydowali badz chca kupic ten model autka:)

Ps. : ja w tygodniu zamiawiam te cacuszko :)
spdl77
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk/Sztokholm

06 Wrz 2010, 15:42

Witajcie na forum,

Czy komuś w jego samochodzie (KIA Ceed SW, rok prod 2009) uległ uszkodzeniu przedni fotel.
Mam taką usterkę: lewa część fotela jest bardziej oddalona od kierownicy niż prawa, różnica wynosi ok. 1,5 do 2 cm. Przy dłuższych trasach jest to dyskomfort w prowadzeniu. Reklamowałem w piątek w salonie. Czekam na odpowiedź. Przy okazji sprawdziliśmy w nowych egzemplarzach wystawionych do sprzedaży. Wszystkie mają tą samą usterkę. Usterkę tę mają tylko Ceed-y. Inne modele KIA nie mają takiej usterki przemierzyłem wszystkie w salonie.
Czekam na opinie Państwa. Czy w Waszym samochodzie taka usterka występuje, czy ją zgłaszaliście, i jak Wasza reklamacja została załatwiona.

Jurek
miodek111
Nowicjusz

Miejscowość: intenet

06 Cze 2011, 16:33

Kia Cee'd 1,6 SW CRDI. Rok 2008/2009. Przebieg 85tys. Użytkuję na trasie. Bez usterek. Słaby komfort, sztywne zawieszenie, głośny. Spalanie 6,5 ON/100km (na trasie!!!!!!), w mieście 8-9. Generalnie większych problemów nie mam oprócz serwisu. Nie polecam salonów Moto-Gabra (Kraków, Bielsko). Wysokie ceny, brak szacunku dla klienta, nieodpowiedzialni ludzie.
Rotek
Rotek
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała

11 Cze 2011, 17:31

Mam nadzieję, że ktoś ten topic jeszcze czyta.
Czy warto kupić Kia Ceed 1,6 CRDI 90KM z roku 2009 o przebiegu ok 50 tyś?

Czy użytkownicy tego samochodu mogliby się wypowiedzieć?
- ile samochód pali?
- jak z jego dynamiką (czy raczej muł, czy do miasta daje radę)? Czy silnik jest głośny?
- czy elektryka i całe wyposażenie chodzi bez żadnych usterek?
- czytałem, że klimatyzacja jest za słaba - czy to prawda? Czy w upał 35C będzie chłodno?
- ile kosztuje przegląd przy 60tyś km?
- jakieś problemy w zimę przy dużych mrozach?
- na co zwrócić uwagę przy zakupie?
- o coś jeszcze powinienem zapytać? :)

Chciałbym się również dowiedzieć, na jakie rabaty można liczyć u dilerów przy zakupie nowego samochodu. Nigdy nie kupowałem samochodu z salonu a chciałbym mieć chociaż minimalne rozeznanie, na ile sztywne są ceny podane na stronach internetowych. Chodzi mi konkretnie o nowe samochody Kia (w tym wypadku Venga, ewentualnie Ceed), ale jak ktoś ma jakieś doświadczenia z innych salonów to chętnie się dowiem ile można wywalczyć (i jak to zrobić).
ensai
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

11 Cze 2011, 17:59

Moje odpowiedzi (rocznik 2008m rejestracja styczeń 2009, przebieg 85 tyś.):
- ile samochód pali? - mój 8,5 dm3ON/100km w mieście, na rasie 6 dm3ON/100km
- jak z jego dynamiką (czy raczej muł, czy do miasta daje radę)? - ma dobą depę jak na swoją moc
- Czy silnik jest głośny? - jest głośny
- czy elektryka i całe wyposażenie chodzi bez żadnych usterek? - po 2 latach chodzi ok
- czytałem, że klimatyzacja jest za słaba - czy to prawda? - prawda
- Czy w upał 35C będzie chłodno? - oj ciężko, musi być filtr pyłkowy nówka, ale po miesiącu wymiany już ciężko, trzeba często dobijać i uzupełniać czynnik chłodniczy - przecieki
- ile kosztuje przegląd przy 60tyś km? - zależy od serwisu, nie polecam salonów MotoGabry, pytałem u innych i jest taniej niż w MotoGabra, 3 lata haraczu
- jakieś problemy w zimę przy dużych mrozach? - nie ma problemów
- na co zwrócić uwagę przy zakupie? - na kasę :mrgreen: :razz: :), dzisiaj ciężko się walczy z salonami, obrośli w piórka, uważają ze to najlepiej sprzedający się samochód (bzdura), ale 10% powinieneś wywalczyć
- o coś jeszcze powinienem zapytać? - w salonach czasem dają kilka przeglądów gratis (robocizna), nie polecam, mnie oszukali na częściach, zawsze sprawdź co ci wymienili.

zawieszenie - twarde w rocznikach 2008, 2009, każdą mała dziurkę czujesz ; :wink: )
Rotek
Rotek
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała