Klejenie okładzin do tarczy sprzęgła

12 Kwi 2020, 08:50

Witam, projektuję nietypowe wymiarowo sprzęgło cierne suche (silnik nie jest stosunkowo mocny - gx200 niecałe 5km). Zastanawiam się nad wyborem materiału, jedna z firma zaproponowała mi materiał Finaff/ADF.
Drugim problemem jest mocowanie, ze względu na wąskie okładziny sugerowane jest klejenie, znalazłem klej Plastilock PL 605-4 jednak wymaga on utwardzenia w 180 st.C.
Miał ktoś styczność z klejeniem okładzin? Dobrym wyborem będzie nałożenie kleju w temperaturze pokojowej, złapanie okładzin do tarczy za pomocą szczęk, odczekanie aż wyschnie i późniejsze wygrzanie w piekarniku w 180 st.C?
mapcel
Nowicjusz

14 Kwi 2020, 13:14

Chodziło ci raczej o okładziny sprzęgłowe producenta ADF-FINAFF :) Jest to sprawdzona marka i warto zastosować takie okładziny. Ja jeszcze polecam sprawdzić producenta REYBESTOS.

mapcel napisał(a):Miał ktoś styczność z klejeniem okładzin? Dobrym wyborem będzie nałożenie kleju w temperaturze pokojowej, złapanie okładzin do tarczy za pomocą szczęk, odczekanie aż wyschnie i późniejsze wygrzanie w piekarniku w 180 st.C?
Kleje są różne i nie ma jednej recepty na klejenie okładzin. Tu trzeba stosować się do tego co zaleca producent takiego kleju. Możesz kupić klej który używa się na zimno i bez wygrzewania będzie trzymał ale dużo słabiej. Proces wygrzewania może być zalecany nawet w temperaturze 320 stopni dlatego ważne jest znalezienie odpowiedniego kleju do warunków w jakich będziemy go stosować i naszych możliwości. Co do samego kleju zobacz sobie np. ATK EP77 lub Multibond-28 (tan ma niższą temperaturę wygrzewania).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Kwi 2020, 16:40

Dzięki wielkie za odpowiedź. Zainteresuję się klejem ATK EP77. Masz jeszcze innych sprawdzonych dostawców okładzin ściernych dostępnych na naszym rynku?
mapcel
Nowicjusz

15 Kwi 2020, 17:01

mapcel napisał(a):Masz jeszcze innych sprawdzonych dostawców okładzin ściernych dostępnych na naszym rynku?
Tu już więcej nie pomogę ale możesz poszukać czy są jeszcze jakieś firmy które oferują same okładziny. W większości przypadków kupisz gotowe części takiej jak klocki czy tarcze sprzęgła z okładzinami.
Duzi producenci często korzystają z okładzin innych firm ale tego już się nie dowiesz bo na ich linii produkcyjnej jest tylko montaż :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!