[Getz] Kontrolka immobilizera

26 Lis 2012, 13:57

Cześć,
niedawno kupiłem Getz'a z 2003 roku i po kilku dniach kontrolka od immobilizera zaczęła się palić cały czas gdy autko jest na zapłonie. Po uruchomieniu silnika kontrolka gaśnie.
Wcześniej, przez pierwsze dni po zakupie, kontrolka ta gasła jeszcze przed uruchomieniem silnika.

:arrow: [tymczasowy link do zdjęcia niedostępny] (zdjęcie)

Co powinienem z tym zrobić? Czy jest taka możliwość, że pewnego razu autko przestanie odpalać?
jmtotaszek
Nowicjusz

Auto: Hyundai Getz

27 Lis 2012, 17:07

Kontrolka z immo powinna zgasnąć po właczeniu zapłonu. troszkę dziwne, że ta kontrolka gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lis 2012, 21:27

No właśnie! A chcę dorobić kluczyk, bo kupiłem autko tylko z jednym i teraz nie wiem czy jest sens w ogóle próbować jeśli się okaże, że immobilizer nie pozwoli odpalić autka dorobionym kluczem.
jmtotaszek
Nowicjusz

29 Lis 2012, 19:50

Ok, przeprowadziłem kilka prób i kontrolka gaśnie na zapłonie ale po bardzo długim czasie. Jakbym miał czekać aż zgaśnie żeby odpalić to bym chyba zwariował :P
Czy to oznaka, że coś się psuje? Że samochód nie moze dogadać się z kluczykiem?

I druga sprawa - ile powinno kosztować dorobienia kluczyka? Jak mi facet dziś powiedział że 250zł (potem spuścił na 200zł) to nie wiedziałem czy śmiać się czy złapać za portfel i z podziękowaniem zapłacić.
jmtotaszek
Nowicjusz

30 Lis 2012, 16:44

Zapytaj w innym miejscu, gdzie dorabiają klucze. Odwiedz kilka takich miejsc i porównasz ceny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

16 Paź 2013, 19:57

w Autoryzowanym serwisie to koszt 250 zł za kluczyk + telecośtam. ( bez kitu wypadło mi z głowy ) ważne że właśnie po tym zniknie ci również problem z immobilizerem.
BJCB
Nowicjusz

Auto: Zipp Vapor
Silnik: 125cm3 5km
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 2012