Lanos, woda po stronie pasażera ( pod Dywanikiem )

28 Lut 2014, 14:14

Witam co moze byc powodem wilgoci i zbierającej sie wody pod dywanikiem pasażera, po przez to mam zaparowane szyby, samochód miał sltuczke przodem ze pękł zderzak i wygieło belke, czy to moze byc powodem tego ze np uszczelka od szyby przedniej sie przesuneła ? wymienilem uszczelke w drzwiach i nie wiem teraz co mam robic czy wklejac przodnią szybe jeszcze raz. Prosze o odp jak ktos miał podobny przypadek
john1987
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 11 2010
Auto: daewoo lanos 15 1.6 100km

28 Lut 2014, 14:50

Zawołaj kumpla z wężem i niech leje wodę ,a Ty się zamknij w kabinie bez dywaników . Bądź czujny ,poodginaj materiały pod stopami pasażera i obserwuj. To najlepsze wyjście.
Sam dawno temu miałem z tym kłopot w Golfie ale tak doszedłem co to za wyciek. U mnie deszczówka wlatywała do przedziałem pasażerskiego po źle podwiniętych kablach wchodzących do kabiny przez konstrukcyjny otwór w błotniku pod schowkiem pasażera. Leciało jak auto stało tylko prawymi kołami na krawężniku. padał deszcz i rano była woda...Mówię ci działka lub podwórko i wąż oraz bystry kumpel ,który nie będzie polewał karoserii byle jak ,tylko po kolei podejrzane obszary błotników,uszczelek i podszybia. Cudów nie ma więc gdzieś ta woda będzie się sączyć materiałami obiciowymi podłogi. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Mar 2014, 15:42

dzieki bardzo, oczywiście skorzystam z rady, mama nadzieje ze to przyniesie pożądane efekty,
sprawdzałem juz drożność kanałów znajdujacych sie przed szybą mianowicie chodzi i tą deszczówke a wiec nakały i węże są drożne tam woda sie nei zbiera, wymienilem tez uszczelke drzwi pasazara bo zdawało mi sie ze jest ona jakaś wysłużona niestety ona nie byłą przyczyną, od spodu podłoga wyglada dobrze i nie widać dziurki, autko byłu stuknięte przodem wiec myslalem ze to moze szyba sie odkleiła albo uszczelka naruszyła :/ mozna ja ponownie wkleiśc koszt okolo 100 zl wiec nie majątek, wygeneruje troszke czasu i postaram sie polać wode, pozdrawiam
john1987
Nowicjusz

06 Kwi 2014, 14:42

dzieki, robi sie ciepło wiec czas zadzialać z robiurką środka i laniem wody, jestem dobrej myśli
john1987
Nowicjusz

22 Lip 2014, 22:47

Wprawdzie w Nubirze ale też woda po stronie pasażera.
Przyczyny były dwie:
1. nie wiem jak w Lanim ale w Nubie pysk samochodu był ustawiony z deko wyżej niż tył i trafił się ulewny deszcz, który poprzez niski kołnierz przy filtrze przeciwpyłkowym przedostał się do wentylatora a stamtąd na dywanik pasażera
2. podczas poszukiwań okazało się, że mastyka na dachu pod listwami ozdobnymi stwardniała i popękała puszczając niewielkie ilości wody- zerwałem mastykę, zabezpieczyłem lakierem i pociągnąłem silikonem.

Informowana również o trzeciej przyczynie a mianowicie plastikowa maskownica na podszybiu mocowana była wkrętami do plastikowych zatrzasków i niektórym kolegom te zatrzaski przepuszczały wodę. Po wyjęciu ich, oczyszczeniu i uszczelnieniu silikonem problem zniknął.
piotrz
Nowicjusz

Auto: Dacia Duster
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L 450h - test spalania
    Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...