Łożyska ird

11 Mar 2010, 16:39

Zauważyłem że podczas cofania na max skręcie z przodu z prawej strony wydobywa się takie jak by stuknięcie. Odgłos dochodzi chyba z ird ;/ chciał bym sprawdzić czy łożyska w ird są do wymiany, bo jeśli tak to może uda się jeszcze uratować ten reduktor.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

23 Mar 2010, 21:34

Legion Ty widzę jesteś fachowiec we frelkach nie orientujesz się gdzie się włącza biegi górskie?mój mechanik mówi,że mam urwaną jakąś wajchę dlatego nie mogę ich włączać
rzeźnik
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: z rzeźni

23 Mar 2010, 22:27

a przegub masz dobry ?
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

23 Mar 2010, 22:34

a co ma przegub do biegów górskich?jakiejś wajchy mnie brakuje a nie przegubu
rzeźnik
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: z rzeźni

23 Mar 2010, 23:35

... legion, a przegub masz dobry?
a ty rzeźnik może piszesz o systemie kontroli zjazdu?
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

24 Mar 2010, 06:56

nowe IRD 5.000pln zestaw naprawczy 3.500pln tak mnie uświadomił Pan z serwisu LR nieautoryzowanego
Stuki mam po zmianie biegu np. z 3 na 4ty dodaję gazu i jest stuk im niższy bieg tym bardziej to czuć np. jadąc na 4tym puszczam i dodaję gazu i wtedy stuk puk
krzyżak wału ok przeguby też poduszki i zawiecha po remoncie więc chyba IRD ma już dosyć ma ktoś jakiś pomysł ? albo u kogoś tak było ?
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 Sportback g-tron
    Audi A3 Sportback g-tron to wielki krok marki na drodze ku zrównoważonej mobilności. Kompaktowy pięciodrzwiowy samochód, który zadebiutuje pod koniec 2013 roku, do napędu wykorzystuje Audi e-gaz, paliwo ...
    Toyota Auris Hybrid - kompaktowy hatchback do miasta
    Pod maską znajduje się silnik benzynowy o pojemności 1,8 litra pracujący w cyklu Atkinsona, który w połączeniu z agregatem elektrycznym oferuje moc na poziomie 136 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą stanowiącej ...

24 Mar 2010, 09:22

jeśli we własnym zakresie naprawisz, to np. tu masz dużo taniej :
[link do oferty na Allegro wygasł]
- łożyska i pierścienie też znajdziesz. zanim weźmiesz się do roboty sprawdź IRD na podnosniku.
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

25 Mar 2010, 17:03

rzeźnik napisał(a):Legion Ty widzę jesteś fachowiec we frelkach nie orientujesz się gdzie się włącza biegi górskie?mój mechanik mówi,że mam urwaną jakąś wajchę dlatego nie mogę ich włączać
freelander nie ma biegów górskich jedynie hamulec zjazdowy, stajesz na lekkim wzniesieniu dajesz 1 lub R pykasz ten plastik na gałce od biegów w dół i na desce powinna CI się zapalić zielona kontrolka z samochodzikiem na pochylni, wtedy auto zjeżdża ze stałą prędkością 7km/h jeśli naciśniesz hamulec lub pykniesz biały pstryczek system się wyłącza. Jeśli nie działa to albo masz zerwane przewody od włącznika na dźwigni zmiany biegów (podwiń gumę i zobacz) albo masz zjebany abs bo hamulec zjazdowy jest systemem hamowania korzystającym z absu. BTW zmień mechanika :D bo jak nie zna się na freelkach to więcej Ci zaszkodzi niż pomoże.

friluś1 przegub wygląda na dobry, tzn z tego co widziałem nic się tam nie ślimaczyło. Odnośnie stuków przy zmianie z 3 na 4 to stawiał bym bardziej na sprzęgło (stuka przy dynamicznej zmianie biegów) ird by wyło albo rzęziło, a przy gwałtownym ruszaniu słychać by było metaliczne stuki coś jak by tryby przeskakiwały (ścierały się o siebie). Takich informacji się doszukałem.

Przemas74 zestaw naprawczy z serwisu to masakra cenowa, na allegro idzie kupić a jak nie do na angielskim e-bayu, znajomy kupował za 1400zł, lub za 1850 (z allegro niedawno szukałem znajomemu z innego forum) dostajesz od gościa zregenerowany ird (czyli wpakowany już zestaw naprawczy wszystko na gotowo) a w zamian zostawiasz swój stary ird. Do tego dolicz koszty wyjęcia ird i jego montażu + wiadomo nowy olej.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice