Nie można odessać czynnika z klimy

09 Cze 2011, 14:36

Witam, na początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi miłośnikami czterech kółek :) Mój problem polega na tym, że w serwisie przy przeglądzie klimatyzacji automat nie mógł odessać czynnika z układu. Czynnik musiał być, bo klima chłodziła. Oczywiście "specjalista" stwierdził że nie wie, czemu tak jest, że w innych samochodach nie było problemu :roll:. Dobił pełną dawkę gazu, wstrzyknął 10 ml oleju i takie serwisowanie... Później musiał ręcznie upuścić gaz, bo falowały obroty silnika przy pracy sprężarki (za wysokie ciśnienie w układzie), także znowu na oko wypuścił w powietrze tyle gazu, aż ciśnienie przy 30 stopniach wynosiło 20 barów. Będę chyba musiał odwiedzić inny warsztat, ale może orientuje się ktoś z was co może być przyczyną tego problemu?
Pi0tras
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

09 Cze 2011, 21:42

Coś mi się wydaje że miał uszkodzoną maszyne bo musi ściągnąć środek chłodzący - wtedy wie ile ma dodać gram.
Pi0tras napisał(a): Później musiał ręcznie upuścić gaz, bo falowały obroty silnika przy pracy sprężarki (za wysokie ciśnienie w układzie),

Dlatego że nie wiedział ile środka było a ile trzeba dodać.
Pi0tras napisał(a):Będę chyba musiał odwiedzić inny warsztat,

Raczej ja bym też tak zrobił.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna