Odpowietrzanie pompy ABS Toyota Avensis T25 2003 z kontrolą trakcji

18 Wrz 2016, 22:49

Witam,
Mialem uszkodzony sterownik ABSu i niestety odkrecilem dwa tylnie (te plaskie a nie wchodzace od groy) przewody prowadzace do pompy ABS.
Probowalem ja odpowietrzyc poprzez hamulce, ale nie daje rady… po przelaniu pol litra plynu caly czas wychodzi powietrze… (odpowietrzalem lewe przednie kolo, to od kierowcy, gdyz jest najblizej zbiorniczka wyrownawczego/cylindra glownego)
ktosik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Avensis T25
Silnik: 2.0 VVT-i, 148KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

04 Paź 2016, 15:11

ktosik napisał(a):Probowalem ja odpowietrzyc poprzez hamulce, ale nie daje rady… po przelaniu pol litra plynu caly czas wychodzi powietrze…
Z odpowietrzeniem pompy ABS zawsze jest problem i trzeba do tego cierpliwości i dwóch osób. Czasem nawet litr płynu trzeba przelać żeby odpowietrzyć. Możesz sobie pomóc przy odpowietrznikach strzykawką z rurką nakładaną na odpowietrznik (sam tego nie stosowałem ale podpatrzyłem w jednym warsztacie).

Najlepiej by było podłączyć urządzenie do odpowietrzania podciśnieniowe, załatwiło by sprawę szybko. Możesz kupić urządzenie do odpowietrzania hamulców i wymiany płynu w układzie już za około 80zł (sprawdzałem przed chwilą).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999