Opel Corsa B a Fiat Bravo

05 Kwi 2017, 21:38

Witam.
Panowie ( a może i Panie), troszkę się rozpiszę ale chce opisać sytuację dokładnie.
Mam 18 lat, jestem miłośnikiem motoryzacji (a w szczególności samochodów zabytkowych) i lekko ponad rok temu kupiłem swój pierwszy samochód mianowicie jest to Opel Corsa B z silnikiem 1.2 8v 45km. Corsę kupiłem za cene używanego roweru tak naprawdę bo za jedyne 900 Polskich Złotych. Samochód kupiłem od ludzi znajomych i jak za takie pieniądze jest naprawdę w dość dobrym stanie, mechanicznym natomiast blacharsko jutro jedzie na wymianę progów, bo skorodowały jednak podłoga i cała reszta blacharki jest zdrowa. Jednak mimo, że corsa jest w stanie jak opisałem wyżej- dobrym ciągle coś ulega uszkodzeniu- głównie tzw. pierdoły które jednak czasami potrafią zdenerwować. I dlatego od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie Fiat Bravo 1.
Kolega ok. 3 tygodni temu zajeździł Fiata ale BRAVĘ z silnikiem 1.2 16v 82km, jednak Bravo i Brava to prawie te same modele i cóż mogę powiedzieć, Bravą jeździłem wiele razy i przyznaje, że podoba mi się ten samochód i już jestem troszeczkę zaznajomiony z tymi modelami. Lecz teraz nasuwa mi się kilka pytań.
1. Jeśli Bravo to jaki silnik jest do niego najrozsądniejszy?
2. Jak wyglądają koszta eksploatacji Bravo w stosunku do Corsy? (Mówie o cenach części, awaryjności, spalania itp...)
3. Jak poszczególne silniki w Bravo znoszą LPG?
4. W jakim budżecie zaczynają się takie rozsądne i warte uwagi egzemplarze Bravo? (ceny wachają się od ~1000 zł do nawet 5000 zł.)
5. Oraz czy ogólnie warto jest zamienić Corsę na Fiata?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i porady.
Pozdrawiam! :)
Chudy1910
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.2 8v 45 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

05 Kwi 2017, 21:45

Chudy1910 napisał(a): Opel Corsa B z silnikiem 1.2 8v 45km
współczuję :mrgreen:

W tym budżecie (kilka tys, cena niezbyt dobrego roweru) nie skupiaj się na jednym modelu, bo nigdy nic nie kupisz. Skup się bardziej na szukaniu czegoś, co będzie w lepszym stanie niż Twoja Corsa
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Kwi 2017, 21:56

mike napisał(a):współczuję :mrgreen:

Co Ty chcesz od Corsy B? :) Mój pierwszy samochód (1.7D), znęcałem się nad nim niemiłosiernie i znosił wszystko bez mrugnięcia okiem - mam do tego auta ogromny sentyment :cry:
Jeśli blacharsko jest ok to bym nią jeździł dalej - w tym budżecie każde auto będzie non stop się psuło.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Kwi 2017, 21:59

Ja bym nie zmieniał, te Bravo będzie się tak samo psuło... Dozbieraj i kup coś porządnego.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

05 Kwi 2017, 22:02

łysy napisał(a):Co Ty chcesz od Corsy B? Mój pierwszy samochód
mój też, dokładnie z 1.2 45. Wytrzymałem z nim m-c :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Kwi 2017, 22:13

mike napisał(a):mój też, dokładnie z 1.2 45. Wytrzymałem z nim m-c :wink:

Bo byłeś "zepsuty" przez Focusa :yes: Dla mnie w tamtym momencie 60KM w wolnossącym dieslu to była prawdziwa rakieta :naughty:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Coupé Mille Miglia 2006
    Design modelu BMW Concept Coupé Mille Miglia z 2006 roku to współczesna interpretacja stylu prezentowanego przez legendarne BMW 328 Mille Miglia Touring Coupé z 1940 roku, łącząca tradycję z nowoczesnością. ...

05 Kwi 2017, 23:21

łysy napisał(a):Jeśli blacharsko jest ok to bym nią jeździł dalej

Tak jak pisałem, jutro jedzie do blacharza na wymianę progów bo z obecnych to prawie nic nie zostało :mrgreen:
Pozatym, blacharsko jak na opla jest dobrze (oczywiście znajdzie się kilka ognisk rudej na podłodze czy kilka purchli na błotniku) ale ogólnie skorodowana nie jest. :D

Przy Corsie tak szczerze trzyma mnie jeszcze LPG (proszę się nie śmiać :D ) bo stać mnie jest na jazdę tym z "uczniowskiej" kieszeni :)
Jeśli chodzi o budżet to na Bravo mógłbym przeznaczyć około 3 tyś na tą chwilę.
Chudy1910
Nowicjusz

05 Kwi 2017, 23:59

Co do silników to najrozsądniej wypada własnie 1.2,1.4 ma problemy ze smarowaniem wałka rozrządu co w ostateczności grozi zatarciem silnika choć znam osobe która kupiła takową w salonie w latach 98/99 i auto bez problemu przejeżdziło do zeszłego roku (od początku w jednych rękach),1.6 jest dynamiczne ale swoje lubi spalić (10-11l to norma).
Jest jeszcze 1.8 i 2.0 ale to już rzadkie wersje i za większy budżet.

Części są dostępne praktycznie w każdym "spożywczaku" i za przystępne ceny,portfela nie urywają.
Lpg spokojnie wsadzisz do 1.2/1.4/1.6 reszta niestety nie wiem.

W Corsie masz rudą więc w Bravie też możesz się jej spodziewać ale za 3k da radę kupić sensowny egzemplarz.

Kolega ode mnie z pracy (razem pracujemy na zmianie na magazynie) w zeszłym roku kupił sobie Brave (5D) w dieslu (TD75) i jak na razie sobie chwali. Wszystko zależy jak trafisz :wink:
Skąd jesteś to coś poszukam.

PS: a może Skoda Felicja? Za 2500-3000zł kupisz niemal igłę,propozycja ode mnie bo za kilka tygodni będę znowu na kupnie auta i ona mi najbardziej chodzi po głowie a budżet też będę miał niewielki :oops:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

06 Kwi 2017, 12:00

łysy napisał(a):Bo byłeś "zepsuty" przez Focusa
bo mieszkam w górzystym terenie i z pasażerami nie szło jechać za miasto :mrgreen:
W sumie CC 900 jechało mi się przyjemniej, choć nie był testowany z pasażerami (pewnie wypadłby podobnie jeśli nie bardziej żenująco)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Kwi 2017, 22:48

No właśnie jak pisałem kolega miał Bravę, przeżyła 3 lata konkretnego katowania (gdzie ostatni rok jeździła bez filtra powietrza) i przyznaje, że drugiego tak pancernego samochodu nie widziałem, ani razu nie stała u mechanika. I pewnie jeździłaby do dzisiaj gdyby nie prawdopodobnie wydmuchana uszczelka spod głowicy, zagotowała się i pierścienie szlag trafił (specjalnie do tego doprowadził bo już chciał się jej pozbyć).

Co do Skody. Tu nie chodzi o to, że chcę się pozbyć Corsy na siłę, bo przyznaje, że lubie ten samochód mimo to, że czasami mnie denerwuje. Bravo wziąłem pod uwagę tylko z tego względu, że miałem trochę doświadczenia z Bravą i wiem, że jest to dość dobry samochód za grosze tak naprawdę. Jeśli nie Bravo to zostaję przy Corsie :mrgreen: :D

A ktoś ma jakieś opinie na temat silnika 1.9 JTD 105KM który też był w Bravo?
Chudy1910
Nowicjusz

07 Kwi 2017, 00:03

JTD to bardzo udana jednostka,niektórzy twierdzą że nawet lepsza od VW TDIka :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Kwi 2017, 09:54

Barol napisał(a):lepsza od VW TDIka

Bo jest lepsza, tu nie ma co gdybać. Fiat 10 lat przed VW potrafił zrobić silnik na CR i bez większych bolączek.
galakty
Forumowicz VIP

07 Kwi 2017, 09:58

No wiem ale śmieje się tylko :wink:
Barol
Awatar użytkownika

07 Kwi 2017, 10:38

galakty napisał(a):Bo jest lepsza, tu nie ma co gdybać. Fiat 10 lat przed VW potrafił zrobić silnik na CR i bez większych bolączek.
no no, przystopuj trochę, bo zaraz znów się zacznie g.burza :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Kwi 2017, 10:41

mike napisał(a):no no, przystopuj trochę, bo zaraz znów się zacznie g.burza

Ale taki jest fakt. I tylko Janusze fanatycy VW się wkurzą, bo normalni ludzie będą wiedzieli że jest coś takiego jak JTD i tyle.

Jedynym minusem JTD jest to, że pakowali do Fiatów (któreś Ople też, chyba CDTI).
galakty
Forumowicz VIP