Peugeot 307 II kolor oleju.

05 Kwi 2012, 20:08

Witam
Kupiłem pare dni temu p 307 z 2005 po lifcie.
Slinik 1.6l hdi 90km bez fap.
Mam pytanie kupiłem go to miał olej na którym było przejechane 8k km a był czarny jak smoła i nie schodził z rąk.
Wlałem nowy też pełen syntetyk i jest to samo tak ma być czy coś jest zakopcone tam nie tak ?
2 pytanie czy silnik powinien się pocić mam tam minimalne ślady po oleju na silniku.
z góry dzieki za odp.
mates6630
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 1991
Auto: S.Swift/P.206

05 Kwi 2012, 21:00

Są 3 możliwości tego czarnego jak smoła oleju, a wiec 1 ten olej nie ma 8 tys tylko możliwe z 20 tyś, 2 może mieć przedmuchy do skrzyi korbowej, i też bedzie taki czarny, i bedzie go wyrzucać uszczelkami na zewnątrz. ewentualnie olej byl dobrej marki i bardzo dobrze oczyszczal silnik ze wszelkiego rodzaju nagaru. W sumie tO DIESEL OLEJ ZAWSZE BĘDZIE CZARNY i nic z tym nie da sie zrobić
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012

06 Kwi 2012, 18:43

Nie mam doświadczenia z dieslami w samochodach ale w traktorach jest złoty i nie farbuje po długim czasie a tu po wlaniu już jest czarny.Nie ma żadnych przecieków po prostu wydawało mi się to podejrzane.
mates6630
Nowicjusz

07 Kwi 2012, 18:43

By mieć dość czysty olej przez dłuższy czas,musiałbyś po wymianie wlać świeży,przejechać na nim z 2 tyś km,wylać i nalać ponownie.Poza tym olej w silniku Diesla dość szybko robi się czarny,to jest naturalne(sadza),jeśli w silniku benzynowym za to,szybko robi się czarny,to znak ,że coś nie jest z silnikiem tak.Olej z bagnetu bierzesz na palec i drugą ręką ścierasz,jeśli bez problemu go zetrzesz,i nie pozostawi brudnego palca,to znak,że jeszcze możesz na nim jeździć,przesycony olej,tak zabrudzi palec,że nawet porządne wytarcie szmatką nie wystarczy,pozostanie brudna plama na palcu.To się przydaje(ta metoda) gdy np.kupisz auto,i nie wiesz kiedy olej był wymieniany a chciałbyś jeszcze pojeździć.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Kwi 2012, 19:01

Olej wymieniłem 150km temu i jest tak czarny ze zostawia plame na ręce wiec co zrobić jeszcze raz wymienić zeby przeczyścić go ? Może ten stary był za długo jeżdżony i zrobił się osad jakiś.
mates6630
Nowicjusz

07 Kwi 2012, 19:14

Jeśli zostawia plamę na ręce,która wręcz wżera się w skórę,to ,albo nie wymieniłeś filtru oleju,albo poprzedni właściciel przeholował z wymianą,po prostu wziął sobie do serca rady niejakiego Henka de Grooth(byłego,dawnego Szefa Castrola),który twierdzi,że oleju nie musi się wymieniać w ogóle! Tak,niestety ,powinieneś olej znowu wymienić,ale z filtrem!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowa ciężarówka Toyoty na ulicach Los Angeles
    Mieszkańcy Los Angeles i Long Beach będą mieli niedługo okazję oswoić się z widokiem zaskakująco cichej ciężarówki. 23 października rozpocznie się długofalowy test prototypowego samochodu ciężarowego Toyoty napędzanego ...

07 Kwi 2012, 20:44

Nie wymieniaj tego oleju.
Dobry olej w dieslu robi się momentalnie czarny i jest to normalne nawet 10 wymian filtra tego nie zmieni.
Oleje marnej jakości stosowane kiedyś w starych traktorach nie miały dodatków czyszczących więc długo zachowywały pierwotną barwę.
andrzej_124
Stały forumowicz

07 Kwi 2012, 20:51

Jeśli olej tak zabrudzi dłoń,że trudno jest go zmyć,to kwalifikuje się do wymiany,niestety,natomiast oczywiście,że w silniku Diesla szybko robi się czarny.
PhantomASA1
Forumowicz VIP