Rodzina 2+3 samochód 25k -max 30

17 Lis 2016, 13:58

Witam!

Poszukuję większego samochodu niż moja s60, tak by w 2 rzędzie zmieściły się 3 foteliki. Budżet 25 k plus pakiet startowy (lpg, opony itp).

Jeżdżę Volvo s60 2.4 lpg od 100 000 i jestem zadowolony niezmiernie. Ale czas kupić bardziej rodzinne auto - celuję w benzynę + lpg że względu na ekonomię takiego rozwiązania.

Proszę o typy samochodów które uważacie że będą dobre. Podoba mi się Ford s-max ale chyba tam silniki pod lpg to nie bardzo.

Pozdrawiam,
PRegiment
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2003
Auto: Volvo s60 2.4 140 KM

18 Lis 2016, 21:39

Jeśli LPG założy ktoś kto ma o tym pojęcie a Ty będziesz o to dbał to nie będzie większych problemów.
Ode mnie mazda 5 i espace (szczególnie 2.0T)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Lis 2016, 08:23

Mazda 5 słyszałem opinie że rdzewieje na potęgę. Silnik 2.0 ponoć fajny do gazu ( kupując poprzedni samochód rozwazalem mazde 6 z tym silnikiem + lpg).

Espace mógłby być, ale .... mam kolegę w pracy który opowiada mi historię o megan 1.6 i nie ogarnia awarii elektroniki w tym pojeździe. Boję się że w espace byłoby podobnie. Choć silnik podobno fajny pod lpg.

Dzięki za głos.

Patrzyłem jeszcze na Honda Frv bo jest super oryginalna z układem 3+3 ale nie ma silnika pod lpg

Lpg uzytkuje 100 k km więc wiem co i jak.
PRegiment
Nowicjusz

19 Lis 2016, 09:59

Espace IV to pakowanie się w pewne kłopoty. Silnik 2.0T pod lpg rewelacyjny bo odpada temat zaworów, ale niestety kwestia elektroniki daje mocno popalić w razie awarii. A awaryjność tego vana jest niestety wysoka.
Gdyby nie to jest to ciekawa opcja w wersji grand.
Zmartwię Cię co do Mazdy 5. Miejsca z tyłu jest z dwoma fotelikami w sam raz, z trzema juz jest słabo.
Silniki pod lpg OK, blachy nieco lepsze od Mazdy 6.
Honda FR-V pomysłowe autko, ale znacznie mniejsze od Mazdy 5.
SIlniki są dobre i pod lpg jednak jest problem z regulacją zaworów tzn po 80-100tys moze byc głowica do roboty bo regulacja się skonczy...
Ford S-max 2.0 pod lpg OK. Miejsca nieco wiecej od Mazdy 5.
Osobiście polecam Forda Galaxy. Przestrzeń bardzo się przyda i pojemny bagażnik.
Ewentualnie jak chcesz mieć spokój z zaworami to VW Sharan z 1.8T.
Tam jest hydraulika dodatkowo silnik bardzo dobrze współpracuje na lpg.
Trzeba tylko fachowo zamontować instalację. O turbo nie ma co się bac jest żywotne.
Istotny ból to słaby dół jaki ma ten silnik. Ja to odczuwam w Pasku i żałuję, że nie szukałem auta z automatem.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Lis 2016, 11:34

Espace byłby faworytem gdyby nie elektronika, a sądzę że ma jej znacznie więcej niż meganka kolegi.

S-max / Galaxy niby silnik 2.0 prosty i trwały ale podobno nie nadaje się na lpg - wypalanie gniazd zaworowych. Idealny byłby 2.5 t od Volvo ale to już koszty .... akcyza wyższa i prawie nie do kupienia w Polsce. Znajomy kupił smaxa tdci za 23k a s-max 2.5 t to wydatek rzędu 33 k + 3.5k za instslke lpg

Sharan 1.8 t cóż mam powiedzieć - silnik fajny :-) samochód jednal do mnie nie przemawia, ale rozważę propozycję

Dzięki
PRegiment
Nowicjusz

19 Lis 2016, 12:42

Europejskie vany są dość małe, tutaj spojrzałbym na konstrukcje amerykańskie lub japońskie zamerykanizowane (japońskich producentów, oferowane na rynku USA).
Najłatwiej będzie o jakiegoś Voyagera, JP-USA to np Honda Odyssey, Toyota Previa/Sienna/
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik - kupujemy auto za kilka tys zł
    Do stworzenia tego poradnika skłoniły mnie dwie rzeczy. Pierwsza to fakt, że na nasze forum trafia sporo osób, które chcą kupić auto w przysłowiowej "cenie średniego roweru" do dojazdów do pracy, szkoły, ...
    Nowa generacja Lexusa IS pierwsze oficjalne zdjęcia
    Światowa premiera całkowicie nowego Lexusa IS będzie miała miejsce 15 stycznia 2013 roku na Salonie Motoryzacyjnym w Detroit. Na rynku europejskim nowy model dostępny będzie między innymi w wersji IS 250 oraz w wersji IS ...

19 Lis 2016, 12:51

Galaxy, Sharan gabarytowo wystarczy. Honda Odyssey którą miałem jakiś czas temu to auto o rozmiar większe. 5,1m długości i przy 3 rzędach siedzeń bagażnik 700 litrów. Miejsca jest dla 7 osobowej rodziny :) i jeszcze sporo rzeczy się upchnie. Autko nastawione na luxus.
Sienna podobna gabarytowo może ciutke mniejsza.
Voyager tez dobra opcja, ale w wersji town&country jest pewniejsza i mniej awaryjna.
Z mniejszych vanów na styl Galaxy jest jeszcze Honda Shuttle i Toyota Previa.
Tą ostatnią też miałem, jednak oferty raczej tylko w dieslu.
Jeszcze co do s-maxa i 2.5T tutaj juz regulacja zaworków jest znacznie droższa niz w 2.4. Silnik również volvo.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Lis 2016, 13:00

noisy napisał(a):Voyager tez dobra opcja, ale w wersji town&country jest pewniejsza i mniej awaryjna.
przypadkiem Town&Country nie jest tym, czym np Fabia vs Polo, w sensie tańszą wersją wewnątrz koncernu/marki?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

19 Lis 2016, 13:54

Ta wersja jest chyba produkowana w Europie, ma silniki tylko benzynowe, dołożoną chłodnicę oleju do automatu.
Trzeba by poczytać na forum marki, pewnie jest dokładniejsze info.
Kiedys jeden spec od aut amerykańskich mi takie info sprzedał, ze jak Voyka to tylko T&C.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Lis 2016, 21:06

Wpada kowboj i mówi żeby kupić amerykańskiego vana. Jest tylko jeden problem: przesiadam się z fajnego sedana na auto przypominające autobus z aerodynamiką toi-toia. No i Amerykance są za duze - długość powyżej 5 m !( Honda odyssey) - toż to czasem trzeba tym zaparkować w jakimś mieście. Dlatego noisy ma rację rozmiar galaxy/s-max mi wystarczy.

Ta previa w sumie mogła by być - przesuwne drzwi na plus. Wygląd w środku na minus. Jak tam z silnikiem - łyka podtlenek lpg?

Pozdrawiam,
PRegiment
Nowicjusz

20 Lis 2016, 10:45

Kolego bys się zdziwił. Odyssey ma 3.5 V6 i-vtec 255KM i 8sek do setki.
Jezdziło się tym autem wspaniale dlatego je kupiłem.
System ECO pozwalał zejsc ze spalaniem do 13litrów lpg.
Rewelacyjne auto. Jednak jak je kupowac to z budżetem ok 40-50k i trzeba wiedziec co sprawdzić.
Ja swoją sprowadziłem ze stanów jak jeszcze dolar był tani.
Voyager dopiero od 08r miał podobny silnik, który mógł się równać z Hondowską fałką.

Z Previą niestety wersji benzynowych jest na sprzedaz mało.
Z lpg jest lekki problem, musiał bys doczytac. Coś na rzeczy jest z kolektorem i ponoc z sondami. SIlnik niby R4 ale wskazany dobry spec do zamontowania instalacji.
Previa to dość spory vanik z bagażnikiem 500litrów.
Musze Cie zmartwić systemem wyjmowania siedzeń i ich montażu trzeba się nawalczyć zeby je zamontować.
Elektronika i całość OK bez awarii.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lis 2016, 11:03

Z previą i LPG nie ma problemu o ile gazownik ma głowę a w środku rozum :D
Silnik jest dosyć oszczędny i bardzo trwały.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe