Samochód dla młodego kierowcy za 6-7tyś

21 Kwi 2011, 00:06

Witam! Wszystko jak w temacie. A więc jestem młodym kierowcą (24 lata) i musze wreszcie kupić swoje pierwsze auto. Chciałbym żeby było to dość małe auto z małym zapasem mocy pod pedałem i najlepiej z gazem. Musi sie wyróżniać spośród innych, najepiej mocą, nie musi być jakieś mega mocne, ale mocniejsze od większości danego modelu. Taka cicha woda
Zastanawiam się nad (w nawiasie napisze to co mnie zniechęca do tego auta):

- Rover 200 , silnik 1.6 (podobno jest troche problemu z częściami, nie wszystko odrazu sie naprawi i ceny cześci)
- Honda Civic V ,silnik najlepiej 1.6 V-tec (dosyć stare roczniki 91-95)
- Mazda 323F II (silnik 1.5 wydaje mi sie trochę za słaby, a 1.8 jak na tą pojemność też nie ma szału, 2.0 to już coś, ale z drugiej strony zjedzą mnie opłaty za oc)
- Opel Astra I , silnik najlepiej 1.6 Ecotec (trochę zbyt nudny wygląd)
- Seat Ibiza II silnik? No właśnie nie wiem
- Mitsubishi Colt CA0 , silnik 1.6 (tak jak Civic troche za stary i za mały)

Auta które mi się podobają ale boje się że są za duże i pojemności silnika(a co za tym idzie opłaty) i części (bo za takie pieniądze to bym kupić auto w które trzeba eszcze sporo zainwestować):
- Mazda Xedos
- Honda Prelude
- Chrysler Stratus

To by było na tyle. W większości myślę nad silnikiem 1.6 bo wydaję mi się że to wystarczająco na małe auto, a jednocześnie opłaty mnie tak bardzo nie zjedzą. Choć jeśli nic nie znajdę to może pomyśle nad Roverem, Mazdą lub Seatem z silnikiem 2.0

Proszę o pomoc i jakieś rady. Sprostujcie jeśli coś źle napisałem. Kazda wskazówka bedzie dla mnie cenna.
Pieniądze mogę zawsze dozbierać jeszcze ewentualnie gdzieś pożyczyć, ale chciałby kupić jak najszybciej.

P.S. Moim marzeniem od małego jest Corrado G60 1.8 ;)
Fenomen07
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

21 Kwi 2011, 07:56

Fenomen07 napisał(a):P.S. Moim marzeniem od małego jest Corrado G60 1.8 ;)

Miałem podobnie i dopisałem go na pierwszym miejscu mojej listy, kiedy kupowałem coupe. Wszedłem jednak na forum Corrado i zapytałem dokładnie. W skrócie na pytanie "co się psuje" odpowiedź brzmiała "wszystko". Do tego znikoma trwałość ślimaka... Po obejrzeniu jednej sztuki G60 decyzja szybko się zmieniła - skreśliłem w ogóle z listy ;) Po zasięgnięciu opinii i oględzinach zdecydowałem się na Mazdę MX-6 z motorem 2,0 - to był wtedy najlepszy wybór w moim przedziale finansowym (7tyś.). Zakładam jednak, że MX-6 będzie dla Ciebie za duże i opłaty za 2,0 również większe.

Co do Twojej listy: Opel Astra I od razu wylatuje - nuda po całości. 323F BA Z5 (1,5) jest wolna, ale na pewno będzie najmniej awaryjna w tym zestawieniu. Dodasz do niej pakiet fabrycznego tunera Mazdaspeed i odmienisz całkowicie wygląd zewnętrzny. Będzie wyjątkowo, ponieważ pakiet ten występował tylko w Japonii (klasyczny JDM) i oszczędnie. Rower 200 - niby europejska Honda Civic, jednak nie ma nic wspólnego ze swoim japońskim odpowiednikiem pod względem bezawaryjności. Kolega mechanik kupił 200stkę kilka lat temu i bardzo szybko się jej pozbył, całkowicie bez żalu. Moim zdaniem kolejne auto, które odpada. Colt CA0? Osobiście uwielbiam ten samochód i na pewno bym się nad nim poważnie zastanowił. Do niego również możesz dodać fabryczny pakiet JDM - Cyborg. Znowu, jak w przypadku BA, masz coś wyjątkowego, fabrycznego i bardzo rzadko spotykanego na świecie. Civic V mechanicznie jest bardzo dobry, problemem jest rdza, zwłaszcza tylnych nadkoli i klapy bagażnika. Również dodałbym do listy. O Ibizie nie wiem nic.

Moja lista wyglądałaby tak:
1. 323F BA
2. Colt CA0
3. Civic

Listę uzupełniłbym jeszcze o:
1. Mazdę MX-3
2. Toyota Corolla
3. Nissan Sunny
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

21 Kwi 2011, 09:43

Ohh Mazda Xedos, przejedziesz się tym samochodem i się zakochasz, V6 uzależnia. Trochę żałuję, że nie kupiłem, miałem okazje od znajomego za 5800 zł. Wybrałem Mondeo no i koszty trochę mniejsze użytkowania ale jednak żałuję... Na drugim miejscu stawiam Colta, kompromis po całej lini.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Kwi 2011, 09:47

Widzę że lubisz sportowe samochody. Na początek polecam:

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Przyspieszenie do 100 km/h - 8,3 s

Myślę że 150km wystarczy na początek nie będziesz musiał obawiać się o to, że zostaniesz wyprzedzony przez tira.

Moja ibiza wygląda dokładnie tak samo tyle że ma silnik 1.0 i 50km więc cupra na pewno ma dużo więcej mocy.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

27 Kwi 2011, 14:50

Słyszałem że ciężko o części do tej Ibizy 2.0 Cupra :/

A mam jeszcze pytanie do Was apropo OC. Jaka różnica w cenie będzie dla kogoś w takiej sytuacji jak ja (czyli pewnie same zwyżki) między silnikiem 1.5, 1.6 ,a 2.0 ??
Fenomen07
Nowicjusz

27 Kwi 2011, 15:08

Rejestruj na kogoś kto ma zniżki bo 2.0 Cie mocno skrobnie po kieszeni.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V60 Plug-IN - Najbezpieczniejsza hybryda na świecie
    Nowe Volvo V60 Plug-IN zostało określone przez Euro NCAP najbezpieczniejszym autem na świecie wyposażonym w napęd hybrydowy. W teście europejskiego instytutu samochód otrzymał najwyższy wynik pięciu gwiazdek. "Wszystkie ...
    Volkswagen Golf R Cabriolet
    Volkswagen zaprezentował najszybszego kabrioleta w historii marki. Golf Cabriolet w wersji R posiada silnik 2.0 TSI o mocy 195 kW/ 265 KM i rozpędza się od 0 do 100 km/h w 6,4 s. Wszystkie modele produkowane z oznaczeniem ...

27 Kwi 2011, 20:58

Ale mniej więcej ile? Myślę że za jakiś 1.6 to bedzie coś koło 2tyś a za 2.0 coś koło 2,5tyś. Poprawcie jeśli się mylę. Niestety nie mam na kogo wziąć więc jestem zmuszony brać na siebie, a tą kwotę rozłożę sobie na raty.
Pytam o to bo od tego zalezy nad jakim autem mam się głębiej zastanawiać.
Fenomen07
Nowicjusz

27 Kwi 2011, 21:04

Ja za 1.6 na siebie bez znizek z zwyzka placilem 1600
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

27 Kwi 2011, 21:11

No za 2.0 koło 2000zł napewno Ci wyjdzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback