Seat Leon 3 benzyna do 50-60 k

26 Kwi 2025, 20:11

Witam serdecznie, Czas kupić nowe stare auto. Poszukuję kombi w benzynie, najbardziej mi odpowiada seat Leon 3 benzyna, silnik od 1.4 TSI, w mazowieckim, budżet 50-60k, czy szanowni eksperci rzuca okiem na ogłoszenia? https://allegro.pl/ogloszenie/seat-leon ... 7423102617 https://allegro.pl/ogloszenie/seat-leon ... 7390226666 https://allegro.pl/ogloszenie/seat-leon ... 7438594634 https://allegro.pl/ogloszenie/seat-leon ... 7445395720 Posiadacie jakieś doświadczenia z aaaauto lub auto hero?? Jeżdżę rocznie ok 10k km na krótkich dystansach. Pozdrawiam
Czytaj więcej: seat-leon-3-benzyna-do-60k-vt137701.htm
marcinxxx7
Obserwowany

26 Kwi 2025, 22:04

Uprzedzam od razu. Tutaj na forum tylko japońce oraz hybrydy. Żadne tsi tfsi. Mazda Honda Toyota. Szybko się chyba uczę nie odpowiadać a szydzić w odpowiedziach :)

Oczywiście w.w to naprawdę dobre auta. Tylko konserwacje, wygłuszyc, mieć gdzieś osiągi, wygodę, standard w środku za to spokój bezawaryjnosci. ;)
lobuz123
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Brak
Silnik: >1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

26 Kwi 2025, 22:21

lobuz123 napisał(a):Uprzedzam od razu. Tutaj na forum tylko japońce oraz hybrydy. Żadne tsi tfsi. Mazda Honda Toyota. Szybko się chyba uczę nie odpowiadać a szydzić w odpowiedziach

Oczywiście w.w to naprawdę dobre auta. Tylko konserwacje, wygłuszyc, mieć gdzieś osiągi, wygodę, standard w środku za to spokój bezawaryjnosci.

Tak, zapomniałeś o kilku faktach po drodze no bo jak spamiętać to wszystko? :D

P.s.

Nie można otworzyć linków.

marcinxxx7 jak jesteś zdecydowany to szukaj aut w najlepszym stanie.
Do aaaauto nie nie mam zaufania.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Kwi 2025, 22:34

Z tym aaa to na dwoje babka wróżyła, w opiniach goglowych jeden zadowolony a drugi nie,
Patrzyłem ceeda i i30 ale Leon ma szerszą kanapę z tyłu a czasami będę musiał tam wcisnąć 3 dzieciaków.

A może ktoś miał do czynienia z firmą automatysek
https://allegro.pl/ogloszenie/seat-leon ... 7423102617
No i ten spoko bo z Wawy
https://allegro.pl/ogloszenie/seat-leon ... 7390226666
marcinxxx7
Obserwowany

26 Kwi 2025, 23:46

Chłopie, liczy się stan konkretnego egzemplarza nie kto go sprzedaje, wszędzie są lepsze i gorsze auta.

marcinxxx7 napisał(a):Z tym aaa to na dwoje babka wróżyła, w opiniach goglowych jeden zadowolony a drugi nie,

A wiesz w ogóle na jakiej zasadzie to działa? Skup, sprzedaż, zamiana, wszystko na lokalnym rynku, tysiące samochodów co miesiąc, nie da się mieć wyłącznie pozytywnych opinii tym bardziej, że rynek wygląda w tym kraju jak wygląda. Popatrz nawet na siebie, pojęcia o motoryzacji nie masz i interesujesz się opiniami o handlarzach, coś ci nie będzie pasować (choć może być zupełnym standardem dla ludzi w temacie) i też negatywa napiszesz
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Kwi 2025, 08:08

marcinxxx7 napisał(a):Z tym aaa to na dwoje babka wróżyła, w opiniach goglowych jeden zadowolony a drugi nie,

Nie mam zaufania bo chcieli kupić moje auto i tylko był ważny rocznik vs cena vs przebieg.

Ogólnie trzeba podchodzić tak że w ogłoszeniu pewny jest kolor i miejsce postoju auta. Im więcej pierdzielingu tym bardziej ogłoszenie do odstrzału. Opinie z google też można sobie wsadzić. Wystarczy poczytać u nas na forum dział wtopy i zweryfikować wiedzę Januszy.
No i na sam koniec hasło "salon, polska" trzeba brać poprawkę.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti zwycięzcą w raporcie niezawodności
    SKODA Yeti okazała się najbardziej bezawaryjnym autem według raportu niezawodności GTU oraz w badaniach Which? Niemieckie Stowarzyszenie Nadzoru Technicznego (GTU) skomponowało listę modeli, które uzyskały najlepszą ...

27 Kwi 2025, 15:20

lobuz123 napisał(a):mieć gdzieś osiągi

Ale czy takie 0-100 w 7.4-7.7 sekund (w idealnych warunkach) to złe osiągi? Pytam poważnie. Uważam, że jak na auto bez turbo to zbiera się dobrze. A to że ryczy? Kwestia gustu. Ludzie tak płaczą o ten "rzęch" a ja przejechałem się taką hybrydą i uważam, że to wszystko jest MOCNO nad wyrost. Szukanie dziury w całym.

Jedynie blokada na 180 jest lipna, ale kto normalny tyle jeździ i jak często? 2.0 TSI w skodzie RS robi to 1 sekundę szybciej. Po prostu specyfika silnika inna. Hybryda ciągnie mocno od zera a potem zwalnia, podczas gdy typowe TSI nadrabia na wyższych obrotach.

Wiadomo że będzie większa frajda z TSI niż z hybrydą od Toyoty, ale to wszystko ma swoją cenę :P Brak turbo = brak dodatkowych problemów w przyszłości. Dla jednego będzie warto, dla innego nie, a taka corolla hatchback zbiera się całkiem dobrze. Jedynie co mnie osobiście boli w takiej corolli to przód. Mogli się bardziej postarać.

Generalnie mnie smuci że Toyota nie wpadła na pomysł aby wypuścić KOMBI Lexusa... Ile ja bym dał za takiego is300h w kombi..
janusz21
Nowicjusz

28 Kwi 2025, 08:32

janusz21 napisał(a):Ale czy takie 0-100 w 7.4-7.7 sekund (w idealnych warunkach) to złe osiągi?

Ogólnie starty w hybrydach nie są złe.
janusz21 napisał(a):Ludzie tak płaczą o ten "rzęch" a ja przejechałem się taką hybrydą i uważam, że to wszystko jest MOCNO nad wyrost. Szukanie dziury w całym.

Najwięcej do powiedzenia mają Ci co nie jechali tym autem albo miłośnicy jazdy z gazem on/off.
janusz21 napisał(a):Wiadomo że będzie większa frajda z TSI niż z hybrydą od Toyoty, ale to wszystko ma swoją cenę Brak turbo = brak dodatkowych problemów w przyszłości. Dla jednego będzie warto, dla innego nie, a taka corolla hatchback zbiera się całkiem dobrze.

Widzisz u nas na forum jest tak iż jedynym wyznacznikiem tego czy jest ok.jest branie oleju. Jak TSI jest z roczników "już poprawione" to znaczy że jest cudownie. Znajdź chociaż jeden post naszych miłośników który mówi o tym na co trzeba uważać, co się może popsuć.
janusz21 napisał(a):Generalnie mnie smuci że Toyota nie wpadła na pomysł aby wypuścić KOMBI Lexusa... Ile ja bym dał za takiego is300h w kombi..

Oni w kilku kwestiach dali ciała od kwestii użytkowych typu: wyciszenie, audio po jakość która spadła.
Jak teoretyzujemy :) to szkoda lexa kombi ale też Corolli że nie dali silnika z lexa 2,5h. Wtedy auto byłoby jeszcze bardziej uniwersalne czyli dobrze zakres jazdy autostradowy, dobrze miasto i osiągi na znacznie lepszym poziomie.
szybki
Moderator - Tuning

28 Kwi 2025, 16:23

Obserwuje temat bo również szukam auta ale wystarczy zapisać się na grupy tematyczne facebook danych aut i poczytać tak z 2 tygodnie. Głowa pęka jakie ludzie mają problemy z tym poprawionym silnikiem. Oleju nie bierze ale tam się co raz psuje i to przy przebiegach od 60 tys. Samochody piękne ale silnikowo kibel. Chyba najnudniejsza grupa na fb to z Mazda. Nic nikt nie pisze, no może czasem ktoś ma problem z dieslem. Ja jednego dnia odrzucam tsi a drugiego myślę sobie przecież może akurat ja nie będę miał takiego pecha :) a później czytam jak ludzie czyszczą zawory, jak komuś błąd wywaliło i wymieniają czujniki, odmy, nastawniki, wałki balansujące, pompy wody. Eh.. czytam i szukam dalej :)
lobuz123
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Brak
Silnik: >1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

30 Kwi 2025, 11:43

szybki napisał(a):to szkoda lexa kombi ale też Corolli że nie dali silnika z lexa 2,5h.

Myślę, że to celowy zabieg. Jaki byłby wtedy sens doplacanie do Lexusa? Dla wyglądu? Taka Corolla miałaby wszystko. Kombi, pojemność, moc i jedynie co trzebaby było zrobić na własną kieszeń to wyciszenie auta.
janusz21
Nowicjusz

30 Kwi 2025, 14:45

Nie no lexus nie różni się od Toyoty jedynie silnikiem i wygłuszeniem :mrgreen: Natomiast nic nie przebije praktyk typu 1 silnik w 5 różnych odmianach mocy. Chcesz więcej mocy? Dopłać 20k, inaczej kurek będzie przykręcony - Tak na Ciebie patrzę grupo VAG. Chociaż nie tylko Oni tak robią.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Maj 2025, 13:02

No ok, ale weź pod uwage fakt ze im wiecej sprzedanych egzemplarzy tym więcej opini i pozytywnych i negatywnych ... Z tym ze ludzie sa skorzy do pisania postów negatywnych i problemów zwiazanych z autem w stosunku do pozytywów.. 10 negatywnych na tle 300 opini to kropla w morzu.. Problemy mają każde auta większe lub mniejsze ja uwazam Leonka sa super alternatywę a silniki sa mega super, nisjie spalanie super osiagi
Kris3646
Nowicjusz

03 Maj 2025, 13:23

Kris3646 napisał(a):No ok, ale weź pod uwage fakt ze im wiecej sprzedanych egzemplarzy tym więcej opini i pozytywnych i negatywnych ... Z tym ze ludzie sa skorzy do pisania postów negatywnych i problemów zwiazanych z autem w stosunku do pozytywów.. 10 negatywnych na tle 300 opini to kropla w morzu..

Dlatego trzeba umieć rozróżniać opinie roszczeniowców w realizacji polskiego stylu "narzekacza"tak samo jak miłośników marki od realiów.
Kris3646 napisał(a):Problemy mają każde auta większe lub mniejsze ja uwazam Leonka sa super alternatywę a silniki sa mega super, nisjie spalanie super osiagi

Leon nie jest super alternatywą ani dla Lexa ani dla Corolli hybrydy. Jest to całkowicie inne auto które zazębia się pewnymi cechami z w/w autami.
Tak więc jeżeli te cechy akurat dla Ciebie są priorytetem to ok.jak inne cechy chociażby takie jak stabilność elektromechaniki i mechaniki to nie jest ok.
szybki
Moderator - Tuning

03 Maj 2025, 18:49

Wybacz ale odpowiadałem autorowi na temat Leona, staram sie omijac twoje posty gdzies co chwile wyciskacz nudne tojoty , japońce mają plusy ale bez przesady nie każdy chce jezdzic brzydkim u wyjącym autem przy wyprzedzaniu TiRa na trasie....
Kontynuując jeżeli masz trójkę dzieci na tylna kanapę to moze wezmiesz pod uwage też skodicze octavie 3? Tez mają game silnikow tsi i ogromny bagażnik który u konkurencji przy tym w octavii wypada słabo
Kris3646
Nowicjusz

03 Maj 2025, 19:03

Kris3646 napisał(a):Wybacz ale odpowiadałem autorowi na temat Leona, staram sie omijac twoje posty gdzies co chwile wyciskacz nudne tojoty

Chyba coś jednak pomyliłeś bo nikomu nic nie wciskam ba nawet nie wspomniałem o żadnej innej marce niż autor szuka natomiast ktoś inny coś napisał więc mu odpowiedziałem. Sprawdź sobie to dokładnie bo temat traktujesz wybiórczo i po łebkach.

Do tego sprawdź sobie w zakładce czego szukała osoba która zaczęła pisać o czymś innym niż chce autor tematu i do jakich wniosków doszła odwiedzając zwykłe grupy na FB właścicieli aut do których pijesz.
szybki
Moderator - Tuning