[Golf4-1.6] Silnik drga na wolnych obrotach.

09 Mar 2017, 17:11

Mam taki problem z golfem czwartej generacji, otóż silnik (1.6 sr) jakoś tak dziwnie drga. Tzn. ma takie dziwne małe szarpnięcia, drgawki, nie są to regularne. Ma tak tylko na biegu jałowym, do tego VAG pokazuje tylko błąd sondy lambda(błąd 525). Czy to może być gdzieś nieszczelność na kolektorze ssącym ? Czy może sonda do już wymiany ? W czasie jazdy silnik normalnie działa, nie szarpie, nie muli, przyśpiesza. Ma ktoś jakieś sugestie ?
lord07
Nowicjusz

Auto: Golf 6
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

10 Mar 2017, 18:58

lord07 napisał(a):Czy to może być gdzieś nieszczelność na kolektorze ssącym ?
Może być. Na wolnych obrotach łatwiej jest zaobserwować takie drgania jak coś zaczyna niedomagać to właśnie tu będzie najwcześniej widać.

lord07 napisał(a):Czy może sonda do już wymiany ?
Tu trzeba by sprawdzić parametry jej pracy. Bo w ciemno nie warto inwestować.

lord07 napisał(a):W czasie jazdy silnik normalnie działa, nie szarpie, nie muli, przyśpiesza. Ma ktoś jakieś sugestie ?
Do sprawdzenia świece i przewody zapłonowe. Tu już niewielka niesprawność może objawiać się w ten sposób, a błędów jeszcze nie uświadczysz na komputerze.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

11 Mar 2017, 20:36

Świece i przewody mam nowe, może mają z 4mc, są renomowanej firmy.
Gdzieś wyczytałem że może być to uszczelka na kolektorze lub przepustnicy. Kolektor mam plastikowy sprawdziłem go jest cały, nie popękany. Nie wiem jak sprawdzić czy kolektor mam szczelny ?
lord07
Nowicjusz

Auto: Golf 6
Silnik: 1.6 MPI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009

12 Mar 2017, 17:15

Uszczelka też może być przyczyną tak jak piszesz, wszelkie nieszczeności w układzie dolotowym. Możesz zacząć wyczyszczenia przepustnicy bo tu może leżeć ten problem i wymiany uszczelki.

Procedura czyszczenia przepustnicy w Golfie IV 1.6 sr:
1. Odkrecamy górną obudowę filtra powietrza
2. Wyjmujemy wtyk elektroniki który dołączony jest dalej do sondy w rurze od filtra powietrza
3. Odkrecamy obudowy silnika
4. Zdejmujemy rurę doprowadzającą powietrze
5. Zdejmujemy przewód z góry idący do przepustnicy i dwa przewody od chłodzenia
6. Odkręcamy przepustnice (4 wkręty trox)
7. Czyścimy przepustnicę
9. Składamy w kolejności odwrotnej
10. Przeprowadzamy adaptację
Tak to mniej więcej wygląda jak byś chciał sam się pobawić :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wypadek czy kolizja? Zatrzymaj się, pomyśl i pomóż
    Jeżeli w zdarzeniu drogowym ucierpiały jedynie pojazdy – to znaczy, że doszło do kolizji. Jeżeli jednak poszkodowani zostali ludzie – mamy do czynienia z wypadkiem. Jak powinni zareagować uczestnicy i świadkowie ...
    Lexus Landau - kompaktowy hatchback z silnikiem V8
    W połowie lat 90. Lexus zaprezentował koncepcyjny model Landau, którego konstrukcja została osadzona na płycie podłogowej pierwszej generacji modelu GS 300. Cechą charakterystyczną prototypu było nie tylko pięciodrzwiowe ...