Suzuki vitara gaśnie zimny silnik

31 Lip 2009, 16:23

cześć.mam suzuki vitara 1,6 16v i mam następujący problem.Otóż, gdy auto stoi całą noc lub dłuższy czas i jest zimny silnik to odpalam silnik i chwilkę chodzi i gaśnie.I tak z dwa trzy razy i dopiero potem już silnik chodzi.A później jak już się nagrzeje to czasami są za małe obroty tak że aż telepie autem ale nie zgaśnie.Dodam, że mam instalację gazową sekwencyjną ale po przełączeniu na benzynę też są małe obroty. I moje pytanko- gdzie w tym silniku jest silnik krokowy?bo jakoś go nie mogę dojrzeć a jedynie przy przepustnicy jest czujnik położenia przepustnicy. Czy ten czujnik pełni też funkcję regulatora obrotów biegu jałowego (silnika krokowego?). Jeśli chodzi o samą jazdę to nie ma żadnego szarpania ani zamulenia.
Suzuki Vitara 1.6 8v
sin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polkowice
Prawo jazdy: 0- 0-1998
Auto: Suzuki Vitara
Silnik: 1.6 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

31 Lip 2009, 20:43

w vitarze nie ma silnika krokowego
czujnik, o którym piszesz ma pokrętło do regulacji (łepek do regulowania śrubokrętem)? - nim można regulować obroty
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

31 Lip 2009, 22:19

ok, dzięki za odpowiedź.no faktycznie silnika krokowego to nie widać w tym silniku;)ten czujnik nie posiada pokrętła regulacji.natomiast jego zamocowanie jest trochę regulowane i to trochę poprawia to poranne odpalanie ale nie eliminuje całkiem gaśnięcia zimnego silnika..dzisiaj stwierdziłem, że miałem luźną jedną obejmę przy doprowadzeniu powietrza (zaraz przed tym czujnikiem) więc ją dokręciłem;poza tym przeczyściłem kilka elektrycznych kostek..zobaczymy jak jutro rano się będzie silnik zachowywał.

[ Dodano: Nie Sie 30, 2009 17:14 ]
ostatnie info: podczas uruchamiania zimnego silnika gdy standardowo przygasał zapaliła się na chwilę kontrolka "check engine"..po tym zdarzeniu sprawdziłem kody błędów poprzez zmostkowanie styków b oraz c..wybłyskało mi kod 44 czyli wyłącznik biegu jałowego lub obwód..ale niestety nie wiem gdzie to jest:/ czy ktoś wie w którym miejscu to się znajduje?
Suzuki Vitara 1.6 8v
sin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polkowice
Prawo jazdy: 0- 0-1998
Auto: Suzuki Vitara
Silnik: 1.6 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Lexus LS 500h - luksusowa limuzyna
    Najnowsza luksusowa limuzyna Lexus LS 500h jest już w Polsce. Pierwszy pokaz tego modelu odbył się 2 sierpnia 2017 roku w Sali Koncertowej w Szczecinie. W ciągu najbliższego miesiąca samochód zostanie zaprezentowany ...