Vectra A - Licznik Diesel i benznowy

25 Cze 2012, 19:22

Witam ponownie. Przed weekendem padł mi licznik w moim Oplu (Vectra A benzin 1.6). Po prostu przestał pokazywać prędkość i nie nabija przejechanych kilometrów. Wymieniłem linkę, ale nic to nie dało (można zauważyć że linka się kręci, ale wskazówka nic nie pokazuje). W warsztacie mi powiedzieli że trzeba wymienić licznik. Rozglądałem się dzisiaj na allegro i można kupić cały zegar już za 50 zł. Tylko tu pytanie, czy to ważne jaki licznik kupię? Czy jak kupię licznik z Diesela to będzie działał tak samo jak benzynowy? Czy jest różnica czy np. pochodzi z silnika 1.6 a 2.0? Czy to wszystko jedno? Bo widziałem wizualnie takie same jak mój, ale np. napisane że Diesel albo 1.8. Czy nie będzie problemów żeby go podłączyć? I czy jak teraz mam licznik z obrotomierzem to można kupić taki bez obrotomierza i czy też będzie działać?
b3rt
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 04 2009
Auto: Opel Vectra A 1.6

25 Cze 2012, 23:18

jak kupisz bez obrotomierza to będziesz miał zegarek zamiast niego, jkeśli kupisz z obrotomierzem z diesla to obrotomierz bez przeróbki nie będzie pokazywał poprawnie o ile w ogóle coś bedzie pokazywał :mrgreen: (inne czujniki zbierają impuls) co do prędkościomierza to pokazywać będzie ale czy odczyt będzie adekwatny do stanu faktyczneco zależy od kilu czynników przykładowo przełożeń w skrzyni biegów i moście :wink: (czyli faktycznie będzie pokazywał co innego)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawność kierowcy - co o niej decyduje?
    Statystyki wypadków bezlitośnie pokazują konsekwencje ludzkich błędów. Budowane z myślą o ochronie kierowców pojazdy, a nawet specjalnie projektowane drogi, które mają wybaczać uczestnikom ruchu ...