Zamiana na radio z BT Citroen C4 2006

11 Lis 2023, 22:43

Witam,
Kupiłem Citroena C4 2006 i chciałem założyć do niego radio z BT, żeby również współpracowało z wyświetlaczem.
Czy mogę to zrobić wymieniając tylko jednostkę radia na jakąś firmową czy wiąże się z to z innym dodatkowymi pracami?

Dziękuję za pomoc
Gadek80
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

13 Lis 2023, 12:02

Patrząc na zdjęcie masz tam radio RD4 i w tym przypadku jak chcesz zachować funkcjonalność to najlepiej by było do obecnego radia dodać moduł BT np. coś takiego jak tu [link do oferty na Allegro wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lis 2023, 19:40

Też myślałem o tym, lecz zauważyłem, że w przycisku "Source" mogę tylko wybrać Radio i CD, nie mam czegoś takiego jak AUX lub czegoś na czym by działał moduł BT.
Czy to jest jakieś specjalne podpięcie, jeżeli tak to jako co by działało wtedy?

Widziałem również gdzieś necie, że na tym wyświetlaczu co mam wyświetla się opcja BT w jakimś aucie i że podobno takie samo radio jest tylko z funckją BT.
Gadek80
Nowicjusz

14 Lis 2023, 09:33

Gadek80 napisał(a):Widziałem również gdzieś necie, że na tym wyświetlaczu co mam wyświetla się opcja BT w jakimś aucie i że podobno takie samo radio jest tylko z funckją BT.
Raczej nie, bo BT miało radio RD45 ale wtedy oprócz radia należy wymienić wyświetlacz aby w pełni działał.
RD45 ma Bluetooth wbudowane i umożliwia streaming przez BT. Dodatkowo diagboxem trzeba skonfigurować nowe radio jak i wyświetlacz.
Andy33
Początkujący

14 Lis 2023, 15:03

Andy33 napisał(a):RD45 ma Bluetooth wbudowane i umożliwia streaming przez BT. Dodatkowo diagboxem trzeba skonfigurować nowe radio jak i wyświetlacz.

a i tak zazwyczaj są dalsze problemy, bo bardzo często BSI ma problem z nowym VIN-em, którego ciężko jest zmienić. Ale czasami się założyć, skonfigurować Diagboxem i wszystko gra.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lis 2023, 18:25

Z tego co już wyczytałem da się radio zaprogramować na nowe auto, ktoś sprzedawał radio cytryny (cena + 60zł zmiana VIN)
BSI nie wiem co to znaczy.
Jeżeli będę się upierał jednak przy radio z BT, to mam szukać radia od razu z wyświetlaczem?
Jak poznam to radio? Jak ono wygląda? Czy wymieniam również wiązkę kabli do wyświetlacza czy jest ona niespójna z całą instalacją auta?
Gadek80
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego kierowcy ignorują znaki drogowe?
    Według informacji płynących z Komendy Głównej Policji najczęściej wystawiane mandaty dotyczą przekraczania dozwolonej prędkości oraz za wykroczenie względem pieszych. Najnowsze badania pokazały, że prowadzący pojazdy ...

15 Lis 2023, 12:13

Gadek80 napisał(a):BSI nie wiem co to znaczy.

Główny moduł sterujący. Do niego się podpinasz z interfejsem i konfigurujesz radio jak i wyświetlacz.
Gadek80 napisał(a):Jeżeli będę się upierał jednak przy radio z BT, to mam szukać radia od razu z wyświetlaczem?

Tak. Najlepiej komplet, a jak nie, to szukać z tego samego roku. Wyświetlacz jest chyba typu C jak sie nie mylę.
Jest jeszcze kwestia panelu z radia - w RD45 są dwa rodzaje paneli - jeden jest z takimi wystajacymi, wydłużonymi rogami, a jeden jest taki sam jak w RD4. Na to też trzeba zwrócić uwagę.
Oprócz wyświetlacza i radia możesz dokupić też mikrofon i złącze USB.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000