Zepsuty katalizator

28 Paź 2015, 10:40

Witam, w moim Golfie IV, zaczęło coś brzęczeć... Myślałem, że to jakaś osłona obija się o wydech... No niestety, okazało się, że to katalizator ( coś w nim brzęczy, rozsypał się ). No i co teraz ??? Nowy katalizator sporo kosztuje od 500 zł. Mechanik doradził, że wstawi strumienice i koszt wyjdzie ok 200 zł, jutro jadę wymienić. Dodam informację, że mam 2 sondy... Przed i za katalizatorem. Błąd na komputerze pokazuje ( sondy ), ale samochód jeździ normalnie, więcej nie pali i nie wchodzi w tryb awaryjny.
Dźwięk jest jednak bardzo denerwujący i głośny ( ten brzęczący w katalizatorze ).
Czy po wymianie na strumienicę:
1. Będzie głośniej chodził ??? ( Mechanik mówi, że nie )
2. Czy spalanie wzrośnie ??? ( Jedni piszą na forum, że tak, inni wywalają kata i mówią, że spalanie spadnie )
3. Czy auto będzie wchodzić w tryb awaryjny prze wymianę ??? ( teraz mam jeszcze ten katalizator, jest błąd na sądzie ale nic się nie dzieje, ani nie pali więcej ani nie wchodzi w awaryjny, check od sądy się świeci ale nie przeszkadza mi to, przywykłem do tego )
4. Czy ta wymiana czemuś zaszkodzi ???

Czekam na poradę:)
Duda1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 01 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: GOLF 4
Silnik: 1.4 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

28 Paź 2015, 10:58

Jak mechanik da radę zrobić tak, że auto nie będzie wchodziło w tryb awaryjny/serwisowy z powodu drugiej sondy...
Duda1990 napisał(a):check od sądy się świeci ale nie przeszkadza mi to, przywykłem do tego

A skąd wiesz, że ta kontrolka obecnie sygnalizuje ci tylko sondę? Jazda ze świecącą się kontrolką check to nie najlepszy pomysł. Ona sygnalizuje nie tylko problem z sondą...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

28 Paź 2015, 11:14

Sprawdzałem u mechanika programem ;)
Duda1990
Nowicjusz

28 Paź 2015, 11:18

I będziesz tak codziennie sprawdzał czy oprócz błędu sondy nie pojawił się jakiś inny, z którym dalsza jazda może się skończyć poważną awarią silnika? Wierz mi, nie jest to najlepszy pomysł.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Paź 2015, 11:27

Mechanik stwierdził, że sonda jest przepalona i dlatego jest na niej błąd. Katalizator jest teraz zepsuty, coś w nim brzęczy ale błędu innego nie ma.
Jakbym miał na tyle, to wymienił bym wszystko na nowe, nawet tą sondę, ale chodzi mi o to, żeby nie wydać za wiele a żeby było ok. Mimo tego, że coś uleciało i jest błąd sondy auto nie pali więcej ( a teoretycznie powinno ) oraz nie wchodzi na tryb awaryjny ( a być może też powinno ).
Potrzebuję odpowiedzi na moje pytania ;) Rozumie, że chcesz pomóc i zgadzam się z Tobą. Tylko przy innej usterce, np. gasł mi przy wolnych obrotach ( czujnik położenia wału - wymieniony już dawno i jest ok ) wchodził w tryb awaryjny. Przy tym błędzie nie:)
Duda1990
Nowicjusz

28 Paź 2015, 17:05

Duda1990 napisał(a):chodzi mi o to, żeby nie wydać za wiele a żeby było ok
Tak się nie da. Można gdybać : wymienisz kata , nie wymienisz sondy będzie błąd, nie wymienisz kata a wymienisz sondę to też będzie błąd. Sądzę że dla dalszych rozważań powinieneś podać tutaj numerek obecnego błędu.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dragster JET CAR PREDATOR
    Francuski samochód Jet Car Predator ma aż 6000 KM i silnik odrzutowy. Poniżej przedstawiamy specyfikację techniczną. Nazwa : Dragster JET CAR PREDATOR Silnik : Amerykański Turbojet z samolotów myśliwskich. Typ ...

29 Paź 2015, 11:28

No cóż, zdecydowałem, że wymienię katalizator. :)
Duda1990
Nowicjusz

29 Paź 2015, 11:43

Musisz wymienić i katalizator i sondę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Sty 2016, 18:01

Możesz wstawić emulator sondy (na Alledrogo koszt kilku złotych) i założyć strumiennicę - powinien mniej palić i mieć lepsze odejście.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot