12 tyś

18 Wrz 2009, 09:44

Witam wszystkich forumowiczów!

Temat zapewne stary jak swiat, ale.. zarówno ceny jak i auta się zmieniają wiec pozwoliłem sobie go ponowić

Jakie auto wybrać do 12 tysięcy.

Oto moje typy każdy z nich ma swoje mocne i słabe strony... co do ilości km przejechanych wszystkie ponizsze auta mieszcza sie w przedziale od 100 - 130 tyś

1) Skoda Fabia 1,4 rocznik 2003 Hatchback
2) Seat Ibiza 1.4 16V rocznik 2002 Hatchback
3) Volkswagen Polo 1,4 rocznik 2001 Hatchback
4) Honda Civic 1,4 rocznik 1999 Hatchback

Zależy mi na aucie najmniej awaryjnym, pod tym względem stawiam na hondę ale jak juz się cos zrypie to za czesci zapłace jak za zborze.
Norbert28
Nowicjusz

Miejscowość: www

18 Wrz 2009, 10:02

Coś mi się nie widzi, żebyś kupił którekolwiek z tych aut za te pieniądze w stanie do jazdy...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

18 Wrz 2009, 10:22

Gdzie ty chcesz wyrwać samochód któryś z tych za te pieniądze powiedz to i ja kupie :)Od każdego odejmij 2 lata to może znajdziesz.Szukał bym skody bo najtaniej ja znajdziesz najmłodsza raczej.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

18 Wrz 2009, 11:57

hmm... 2 lata mniej no to chyba za honde civic z 1997 dac 12 tysia to juz lekka przesada! takie auto jest juz wyśmigane na max-a
Norbert28
Nowicjusz

18 Wrz 2009, 12:07

Tak jak kolega wyżej napisał - odejmij 2 lata od każdego, wtedy możesz się rozglądać :)
Ja bym obstawiał za Hondą, (może 98 uda się znaleźć...) np takie coś - [link do oferty na Allegro wygasł] (podałem 1 z brzegu)
Seata musiałbyś się sporo naszukać za rocznikiem 99/00 w tej cenie, raczej odradzam.
Fabie 01/02 w tej cenie, ale jakoś nie mam przekonania.
Polo 99 znajdziesz, ale nie wiem czy pakowałbym się w Polo :P

W ogóle to witam, przeglądam dość długo forum, ale dopiero dzisiaj postanowiłem się zarejestrować :)
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

18 Wrz 2009, 12:20

Proponuję poszukać oczywiście w odpowiednim roczniku Forda Focusa albo i nawet lepiej Astry II. :smile: Jednocześnie w poszukiwaniach nie omijałbym solidnego Nissana Almera..!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

18 Wrz 2009, 12:39

Tak tylko że almera to bedzie w tej starszej budzie bdb samochodzik ale ja bym wolal cos nowocześniejszego,dwójki almery chyba nie znajdzie za te pieniadze.Nie wiem czy astra lepsza od focusa jedynie chyba blachy ma lepsze.Silnik godny polecenia w dieslu to tylko dti a takiego watpie czy znajdzie.Chyba ze 1.6 benzyna 8v bardzo dobre ale slabiutkie.Focusa znajdzie z silnikiem 1.6 benzyna ponoć też mało awaryjne itd.Moze poszukaj peugota 406 sam ost o nim czytam i godny polecenia.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

18 Wrz 2009, 12:41

Tak jak kolega napisał, z tym, że za 12tys będzie bardzo ciężko z Almerką II i Astrą II, chociaż można próbować znaleźć coś z początków produkcji. Skłaniałbym się ku Focusowi, możesz znaleźć 98/99 dobrze wyposażony :)
Helly
Początkujący

22 Wrz 2009, 10:05

Hmmm a mam pytanie jak z cześciami do Japończyków, chodzi mi o tą Almere 2-kę
jak z awaryjnością takeigo auta??
Norbert28
Nowicjusz

22 Wrz 2009, 11:00

z częściami może być problem, podstawowe rzeczy można zastąpić zamiennikami, chociaż nie zawsze znajdziesz zamienniki dlatego to już mogę byc większe koszta... Almerke jest jednak mało awaryjnym autkiem ;)
Helly
Początkujący

22 Wrz 2009, 22:36

Norbert28 napisał(a):Oto moje typy każdy z nich ma swoje mocne i słabe strony... co do ilości km przejechanych wszystkie ponizsze auta mieszcza sie w przedziale od 100 - 130 tyś

1) Skoda Fabia 1,4 rocznik 2003 Hatchback
2) Seat Ibiza 1.4 16V rocznik 2002 Hatchback
3) Volkswagen Polo 1,4 rocznik 2001 Hatchback
4) Honda Civic 1,4 rocznik 1999 Hatchback

Proszę podaj mi choć jedną ofertę auta z takim przebiegiem za 12tys. Albo nie! Wystarczy, że z takiego rocznika. ;) Czy Ty na prawdę wierzysz, że auto 8-9 letnie może mieć taki mały przebieg? To śmieszne, bo jeżdżąc 'weekendowo' zrobisz więcej. ;) U nas kręcenie liczników jest tak popularne jak niegdyś fiat 126p. I szczerze Ci powiem, że wolałbym auto, które ma oryginalny przebieg 250tys. niż takie, które ma 10 lat i przebieg 150tys. Chociaż bym wiedział na czym stoję.
Darek144
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

22 Wrz 2009, 23:24

Fabia 1.4 z 2003 roku nie może mieć 100 tys. km? Auto 6 letnie. Wielu ludzi robi 10-15 tys. km rocznie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Wrz 2009, 23:30

Akurat fabie z silnikiem 1,4 z 2003 roku spokojnie znajdziesz nawet poniżej 100 000km przebiegu. Jeśli będzie ona kupiona w Polsce, z prywatnego ogłoszenia nie jakiegoś komisu i stan wnętrza będzie dobry to ja jestem w stanie w taki przebieg spokojnie uwierzyć. Inna sprawa, że raczej nie znajdziesz takiej za 12 tyś zł. Hondy Civic poniżej 150 000 faktycznie raczej nie będzie ale skoda owszem. Mój ojciec jeździł 8 lat kupioną w salonie Renault Thalią i przez ten czas przejechał 80tyś. Samochód był używany wyłącznie do dojazdów do pracy ok 25km w jedną stronę. W tym roku ją sprzedał za 11tyś zł. Po 2 dniach od wystawienia ogłoszenia znalazł się kupiec.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

22 Wrz 2009, 23:32

Nie wiem, ale dla mnie trochę to dziwna by była oferta, ledwie dotarte 6-letnie auto i do tego za 12 tys. Chyba, że te auta są g...o warte, więc wtedy możliwe. ;)
Darek144
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

23 Wrz 2009, 13:32

Jezeli auto to tylko z niemiec! takiego wystukanego na polskich drogach nie kupiłbym na bank! moze... od osoby prywatnej, ale o jakis komisach nie ma nawet mowy.
Co do przebiegu hmm. zależy wiadomo, że ja widze ogłoszenie jakiegos stuningowanego golfiaka którym przez kilka lat jakies dresiki sie wozily to w przebieg trudno uwierzyć - sprawa oczywista, ale nie wszyscy klepia tysiace km sam mam znajomego który autem tylko smiga z pracy i do, na nic innego nie ma czasu podobnie jak i ja.

Co do auta z niemiec to mam pytanie jakie sa koszta zarejestrowania tekiego samochodu podobno opłata celna wynosi 3% wartości auta a jak to wyglada z innymi opłatami... ile w sumie musze dodatkowo na to przeznaczyć pieniędzy??? no i chyba zdecyduje sie na nissana almere 2

pozdrawiam
Norbert28
Nowicjusz