13" i 14" duża różnica wskazań licznika?

14 Lut 2012, 16:38

Witam, po zakupie nowego samochodu miałem założone opony letnie 13" (Seat Cordoba Vario 1999r. benzyna). Mam opony po poprzednim samochodzie, są to jednak 14". Czy bardzo zmienią się wskazania licznika gdy założę 14"? Słyszałem, że standardowy rozmiar do Cordoby to 13"-14".

Czy powinienem zakładać te opony i inwestować w felgi, czi raczej kupić komplet zimówek dopasowanych do felg, które mam teraz?

Dzięki :)
uszwar
Nowicjusz

Auto: Seat Cordoba Vario, 1.4 60KM

15 Lut 2012, 11:41

a co felga ma do wskazań licznika??
rozmiar opony i obwód czy promień koła mają ale felga??? :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Cze 2012, 22:20

pocieszny napisał(a):a co felga ma do wskazań licznika??
rozmiar opony i obwód czy promień koła mają ale felga??

Strasznie wymijająca odpowiedź :lol: Tak, to fakt, ale przekładając z polskiego na nasze - inny rozmiar felgi na TYCH SAMYCH oponach będzie powodował różnice wskazań licznika (to się pochwaliłem znajomościa fizyki :mrgreen: :D ).
Wracając do tematu - generalnie jeśli do jakiegoś auta są możliwe 2 różne rozmiary felg, to zawsze trzeba pamiętać o różnych profilach opon do tych felg. Czyli większy rozmiar felgi = mniejszy profil opony i odwrotnie. A JAK TO SIĘ MA DO SIEBIE DOKŁADNIE - to już musisz znależć na internecie, są odpowiednie przeliczniki, np na stronie oponeo.pl (to NIE jest reklama :roll: ). Mnie się nie chce szukać dzisiaj :P Kiedyś w jakiejś popularnej gazecie motoryzacyjnej były wzory na przeliczenie rozmiau felg i opon, ale nie pamiętam ich już...
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

07 Cze 2012, 22:46

napisz jakie fabrycznie masz opony to Ci powiem jakie możesz dać teraz.Ja np założyłem do tico z fabrycznych 135/80r12 na 155/65r13 i wszystko gra mogę też dać 165/55r13 i też będzie wszystko ok
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Cze 2012, 23:27

smarekxy napisał(a):to się pochwaliłem znajomościa fizyki

no nie bardzo coś z optyką jednak nie tak ;)
nie da się tych samych opon założyć na różny rozmiar felgi :mrgreen:
jeśli mówisz o przykładzie 185x40r14 i 185x40r15 to wbrew pozorom nie jest ta sama opona w zasadzie tylko szerokość tej opony jest taka sama,
co innego jeśli byś posługiwał sie rozmiarami amerykańskimi typu 31x10,5x15 i 31x10,5x16 to są takie same opony różniące sie otworem na felgę
są w sieci kalkulatory rozmiaru opon, w których bardzo łatwo dobrac opone do odpowiedniej felgi
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Cze 2012, 23:34

seba145 napisał(a):napisz jakie fabrycznie masz opony to Ci powiem jakie możesz dać teraz.Ja np założyłem do tico z fabrycznych 135/80r12 na 155/65r13 i wszystko gra mogę też dać 165/55r13 i też będzie wszystko ok

Z tą zamianą opon to proponuję uważać, na co zamieniasz i czy to aby na pewno są rozmiary ujęte w homologacji auta :shock: Wiem, że na felgę np 14'' da się założyć oponę np. 155/60, albo 165/60, albo 155/55, itp... Bo te opony wejdą na tę felgę i będziesz jeździł na tym. Tylko jest jedno "ALE" - ubezpieczyciel!!!
Tak, dobrze mówię, w przepisach ubezpieczenia jest (chyba) napisane, że auto MA BYĆ sprawne. A to oznacza, że MUSISZ mieć opony takie, które przewiduje producent danego samochodu dla tego modelu auta!!! Np. dla Citroena C5 z 2008r są możliwe rozmiary felg 16'' i 17'', a opony TYLKO (!!!) 225/60R16 LUB 225/55R17. Jeśli założysz inne rozmiary, to w razie stłuczki/wypadku/czegoś innego, ubezpieczyciel auta może odmówić wypłaty odszkodowania, bo auto miało nieprawidłowe opony. Sytuacja jest podobna, jeśli założymy np. LED-y, które nie mają certyfikatu i homologacji do samochodów i są założone w nieprawidłowych miejscach na samochodzie. Wtedy też możemy nie dostać odszkodowania.
Takie drobne "myki" prawne, zwracali na to uwagę w popularnym czasopiśmie motoryzacyjnym kiedyś :wink:

pocieszny napisał(a):no nie bardzo coś z optyką jednak nie tak
nie da się tych samych opon założyć na różny rozmiar felgi

Qrde, masz rację, znowu zresztą mnie wyłapałeś na gafie z oponami :P Oczywiście źle to ująłem, ale właśnie o to mi chodziło, że nie wiem, czy dokładnie wiemy, o co chodzi Koledze @uszwar :lol: :lol:
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota zmienia świat
    Toyota jest znana w świecie motoryzacji jako innowator, który ma odwagę wprowadzać na rynek naprawdę rewolucyjne rozwiązania. Najbardziej znanym, spektakularnym przykładem jest Toyota Prius, która przestawiła ...