seba145 napisał(a):napisz jakie fabrycznie masz opony to Ci powiem jakie możesz dać teraz.Ja np założyłem do tico z fabrycznych 135/80r12 na 155/65r13 i wszystko gra mogę też dać 165/55r13 i też będzie wszystko ok
Z tą zamianą opon to proponuję uważać, na co zamieniasz i czy to aby na pewno są rozmiary ujęte w homologacji auta
![Shocked :shock:]()
Wiem, że na felgę np 14'' da się założyć oponę np. 155/60, albo 165/60, albo 155/55, itp... Bo te opony wejdą na tę felgę i będziesz jeździł na tym. Tylko jest jedno "ALE" - ubezpieczyciel!!!
Tak, dobrze mówię, w przepisach ubezpieczenia jest (chyba) napisane, że auto MA BYĆ sprawne. A to oznacza, że MUSISZ mieć opony takie, które przewiduje producent danego samochodu dla tego modelu auta!!! Np. dla Citroena C5 z 2008r są możliwe rozmiary felg 16'' i 17'', a opony TYLKO (!!!) 225/60R16 LUB 225/55R17. Jeśli założysz inne rozmiary, to w razie stłuczki/wypadku/czegoś innego, ubezpieczyciel auta może odmówić wypłaty odszkodowania, bo auto miało nieprawidłowe opony. Sytuacja jest podobna, jeśli założymy np. LED-y, które nie mają certyfikatu i homologacji do samochodów i są założone w nieprawidłowych miejscach na samochodzie. Wtedy też możemy nie dostać odszkodowania.
Takie drobne "myki" prawne, zwracali na to uwagę w popularnym czasopiśmie motoryzacyjnym kiedyś
pocieszny napisał(a):no nie bardzo coś z optyką jednak nie tak
nie da się tych samych opon założyć na różny rozmiar felgi
Qrde, masz rację, znowu zresztą mnie wyłapałeś na gafie z oponami
![Razz :P]()
Oczywiście źle to ująłem, ale właśnie o to mi chodziło, że nie wiem, czy dokładnie wiemy, o co chodzi Koledze @uszwar
![Laughing :lol:]()