Akumulator do Skody Fabia I - 2006 rok

25 Sty 2016, 19:37

Witam,
Po 5 latach padł akumulator Centra Futura 12V 47Ah 450A w moim aucie Skoda Fabia I 1.2 htp - 2006 r. Auto użytkuje co dziennie, ale głównie po mieście na krótkich odcinkach akumulator nie doładowuję się. Znalazłem trzy akumulatory Bosch, Varta, Centra który wybrać. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
gumtree
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1973

26 Sty 2016, 00:21

Jeżeli ci nie doładowuje, bo mało jeździsz, to zmiana akumulatora na nowy niewiele da - jeżeli masz akumulator obsługowy z korkami lub unoszoną płytką, to uzupełnij poziom płynu wewnątrz woda destylowaną, przeczyść ołowiane bieguny, podładuj na prostowniku i używaj, a pieniądze schowaj do portfela.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

26 Sty 2016, 10:15

Jeżeli robisz krótkie odcinki, to tak jak pisze kolega wyżej - musisz ten aku co jakiś czas podładowywać. Alternator nie da rady doładować aku po rozruchu silnika. Przyjete jest, że po rozruchu silnika, altek musi ładować aku przez około 20 minut, żeby aku wrócił do stanu sprzed uruchomienia. A musisz wiedzieć, że altek w pierwszej kolejności zasila wszystkie odbiorniki w aucie ( sterownik silnik i inne sterowniki/moduły, światła, układ zapłonowy, kontrolki , radio, dmuchawa itd itd, a dopiero resztą prądu ładuje aku. Jeżeli więc odpalisz silnik, przejedziesz 5 km, zgasisz, potem znowu i tak w kółko, to w ciagu nawet tygodnia aku ci odmówi posłuszeństwa.
A jeżeli chcesz kupić nowy aku, to marka aku obecnie tak naprawdę nie ma znaczenia. Możesz kupić nawet najtańszy aku, nieznanej marki. Byle tylko parametry się zgadzały.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Sty 2016, 17:03

Dziękuję za odpowiedź, kupiłem Boscha 12V 44Ah 440A za 179 zł , Centre zostawiłem i naładowałem będzie jako rezerwa. Ogólnie z Centrą był problem, gdy temperatura spadała poniżej zera i mróz trzymał dłużej niż 3 dni, mimo że jeździłem co dziennie akumulator nie doładowywał się i był problem z odpalaniem, po naładowaniu akumulatora, jeździłem do póki znów nie przyszedł mróz, ale Centra miała już swoje lata. Ten nowy akumulator Bosch wystarczy podładować w domu raz na 3 miesiące, żeby przedłużyć jego żywotność?
gumtree
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1973

27 Sty 2016, 10:58

Wszystko zależy od tego, w jaki sposób użytkujesz auto - jak często uruchamiasz silnik i jakie długie odcinki będziesz robił. No i o temp. zewnętrznej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2016, 09:17

Żaden producent nie da Ci gwarancji czy też zaleceń iż akumlator trzeba podładowywać powiedzmy 3 razy w miesiącu,to nierealne. Wszystko zależy od tego jak często oraz jakie trasy robisz. Sam model Boscha 12V 44Ah 440A do Fabii jest dobrym wyborem.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wirtualny salon Audi w Warszawie
    Londyn, Paryż, Berlin, Pekin, Istambuł, Moskwa, a teraz Warszawa. Wczoraj, 8 października, przy stołecznym Placu Trzech Krzyży, ruszył pierwszy w naszym kraju ekskluzywny salon Audi City. Audi City wyznacza kierunek, jak ...