Jaki polecacie akumulator do Toyoty Avensis 2.0d4d 2006

12 Mar 2018, 19:55

Witam. Chce zasięgnąć opinii na temat akumulatora do Toyoty Avensis 2.0 2006.
Do tej pory korzystałem z Centrum 77ah. Niestety wysiadł z dnia na dzień po 3 latach. Poszedłem do pobliskiego serwisu akumulatorow i stwierdzono koniec żywotności.
Za to zaproponowano mi 3 różne na temat których chce zasięgnąć opinii.. wszystkie 80ah..
Bars Platinum
FIAMM
Oraz sporo droższy Bosch..
Ma ktoś? Jakieś opinie?
Khalidov
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 2010
Auto: Toyota Avensis
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

13 Mar 2018, 16:24

A skąd wiesz, że aku padł i jest do wyrzucenia? Dostałeś wydruk z testera? Sklepikarze, którzy handlują akumulatorami, zawsze twierdzą, że aku do wyrzucenia. Nawet jak jest dobry, to powiedzą, że trzeba kupić nowy. Dlaczego? Bo mają w tym interes. Proste. I nigdy nie dają wydruku z tester. Musisz się o to upomnieć. I potem okazuje się w wielu przypadkach, że to nie wina aku, tylko instalacji samochodu - albo niedoładowanie albo za duży prąd poboru.
Sprawdzałeś jaki masz prąd ładowania? Sprawdzałeś jaki prąd auto pobiera?
co do marek aku - teraz na rynku wszystkie aku są praktycznie te same. Trudno cokolwiek polecić. Każdy poleci taki, który ma i jest zadowolony. Ja w jednym aucie mam Centra Futura już chyba z pięć lat, w drugim mam Boscha chyba z 8 lat, a w trzecim mam jeszcze oryginalny, który ma już 10 lat. Nie wiem jakie aku francuzy wkładali do aut niestety. Ale oryginały wytrzymują najdłużej, więc to i tak nie ma znaczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000