Astra 1,7 DTI czarna maź w zbiorniczku wyrównawczym

16 Lis 2008, 12:01

Witam, posiadam od niedawna Astre 1,7 DTI, po zakupie wymieniłem wszystkie płyny eksploatacyjne i po jakimś czasie zauważyłem, że w zbiorniczku wyrównawczym pojawiła się czarna maź. Zastanawiam się czy to uszczelka pod głowicą tylko, że wogóle nie kopci a wyczytałem gdzieś na forum że jeżeli pokonuje się krótkie odcinki takim dieslem to silnik nie dogrzewa się i dlatego może pojawiać się taka maź.
Proszę o jakąś rade i z góry dzięki.
jartek100
Nowicjusz

• 16 Lis 2008, 19:38

to raczej uszczelka pod głowicą
    maurycja
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Żywiec

16 Lis 2008, 21:21

Zgadzam się,to może być uszczelka pod głowicą.Proponuje sprawdzić czy nie masz wody w oleju,wyjmij bagnet (miarkę oleju)i sprawdz jaki olej ma kolor,jak ma kolor taki kawa z mlekiem to masz wodę w oleju,i sprawdz jeszcze czy pod korkiem wlewu oleju nie ma takiej dziwnej mazi w takim samym kolorze.
    lisek473
    Nowicjusz

17 Lis 2008, 15:11

uszczelka była chyba wymieniana bo pokrywa zaworów jest uszczelniona dodatkowo na silikon, cała głowica jest sucha w oleju nie ma płynu pod korkiem oleju jest czysto a mazi w zbiorniczku coraz więcej.
    jartek100
    Nowicjusz

17 Lis 2008, 17:45

uszczelka pod głowicą na 100 procent .Po zdjęciu głowicy sprawdż jej szcelnośc.
    mariusz959
    Nowicjusz

17 Lis 2008, 18:19

Tylko jak już zdecydujesz sie ściągnąć głowice to daj ją do planowania to nie jest tak drogie a lepiej to zrobić za jedną robotą i przy okazji wymienić gumki zaworów no i oczywiście zawoey dotrzeć.A tak na marginesie to nie wiem kto żeby nikogo nie urazić,ale ja osobiście jestem wrogiem jakichkolwiek uszczelnień w silniku za pomocą sylikonu.
    lisek473
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Lexus LC Matte Prototype
      Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...

17 Lis 2008, 19:03

Nie chce mieszać , bo wyrok już padł , ale tak zapytam - jest w tym motorze chłodnica oleju ? no... w układzie chłodzenia ? Może ona puszczać olej do płynu ?
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Lis 2008, 19:08

tak jest taka chłodniczka
    jartek100
    Nowicjusz

20 Gru 2017, 23:45

Miałem ten sam problem.Okazało się,że są to uszczelki chłodniczki. Insignia 1.8 2009
    damianed
    Nowicjusz

Miejscowość: Portsmouth
    Prawo jazdy: 17 07 2011
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Insignia SE
    Silnik: 1.8 140KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2009